Adat Majlis Berkhatan

Setelah sampai pagi td.. rupa-rupanya rabiatul sambung tido kat rumah tok.. Hahaha.. Jam 8.30 pg macam tu rabiatul bangun.. Yang lelain masih lagi tido..

Adat Majlis Berkhatan 1
.candid.. jangan marah ha.
Adat Majlis Berkhatan 2
.ni pun tido juga.. sian aliya and naim (naim kot, tak perasan plak muka dia.. hehe.)
Rabiatul yang dah bangun awal (awal ke???) ni pi la tngok-rngok kat dapur.. Apa yang ibu-ibu sedang buat.. hehe.. Sibuk jugak mereka semua, rabiatul datang salam mereka semua.. Mak taknak ambil gambar, sebab tudung takda.. Aurat kan.. hehe..
Adat Majlis Berkhatan 3
.siapkan goodies bag dan makanan.
Lepas tu pi jumpa chu.. hehe.. dia terkejut! rabiatul dah besar.. membesar!! haha.. Pastu, rabiatul bantu-bantu la skit apa yang perlu.. Then chu offer nak mandi kat rumah  chu tak?? Rabiatul pun terfikir, sini ramai org kan.. Takut mengacau org tngah nak bersiap-siap hidang, rabiatul and adik2 sibuk nak mandi plak kan.. hehe.. So, kejut lah puteri-puteri dan putera kayangan bangun tido untuk pi mandi.. hehe..
Adat Majlis Berkhatan 4
.ni lah rumah chu.. tak jauh dari rumah tok (si angah sibok je posing kat situ.. hehe.).
Dah mandi, dah wangi, dan cantik.. Kami pun balik ke rumah tok.. Masa ni operasi rabiatul sebagai juru gambar tak bertauliah la kan.. Setiap minit rabiatul akan snap… Remember this..
 
“Setiap masa adalah kenangan dan kenangan tidak boleh diulang walaupun masa datang balik kerana telah bertukar hari..” rabiatul adawiyah
Kat rumah tok, saudara mara sedang sibuk menyiapkan hidangan.. Chu pula sedang menyiapkan meja makanan..
Adat Majlis Berkhatan 5
.inilah chu saya. hehe.
Adat Majlis Berkhatan 6
.hidangan.
Adat Majlis Berkhatan 7
.hidangan yang siap disusun rapi.
Apa yang terkandung di dalam semua penutup tu.. Hehehe.. Pastikan anda tidak meleleh air liur tau.. hehe..
Adat Majlis Berkhatan 8
.sambal petai ikan bilis.
Adat Majlis Berkhatan 9
.acar.
Adat Majlis Berkhatan 10
.gulai lemak kuning nenas dan ikan masin.
Adat Majlis Berkhatan 11
.ayam masak merah.
Adat Majlis Berkhatan 12
.agar-agar.
Adat Majlis Berkhatan 13
.air sirap.. sedapnyer minum time cuaca panas kan.
Adat Majlis Berkhatan 14
.bubur kacang durian.. yurmm.
Setelah selesai menyiapkan hidangan untuk para tetamu.. Kami semua beralih ke bahagian meja pengantin.. hehehe.. meja untuk majlis berkhatan kan ala-ala meja org kahwin yang makan beradab tu.. hehe..
Adat Majlis Berkhatan 15
.angah, aya dan chu sedang menyiapkan meja.
 Adat Majlis Berkhatan 16
.taraaaa.. inilah hasilnya.. meriahkan.. sedapp pula tu.. yurm.
Adat Majlis Berkhatan 17
.ini adalah pakcik rahman, abg mak saya.. candid picture, konon-konon sdang menikmati fish ball.. hehe.
Diantara juadah yang ada diatas meja makan beradab tu adalah..  Ni pun meleleh air liur.. Hrmm.. Sabar je la.. Buat masa ni, ni jer yang tersedia.. ayam golek dan air tembikai tak ready lagi.. hehe..
Adat Majlis Berkhatan 18
 Adat Majlis Berkhatan 19
 Adat Majlis Berkhatan 20
 Adat Majlis Berkhatan 21
Meleleh tak?? hehe.. Nanti korang kawin, buat menu macam ni k.. Yang paling menyelerakan adalah udang panjat tu.. Fuh… Sedaapp..
Kini tibalah masa yang dinantikan, majlis khatan hanafi..
Adat Majlis Berkhatan 22
.sedang bersiap2.
Adat Majlis Berkhatan 23
.dah siap.. hensem dah.

Selesai sesi membaca doa, tetamu dijemput makan dan beberapa minit selepas tu…

Adat Majlis Berkhatan 24
.para tetamu.
Kami berjalan ke hujung kampung, kerana rumah tu ada pankin… Panas plak cuaca masa tu.. Tapi takpe.. Best..
Adat Majlis Berkhatan 25
.nak naik atas chu.
Adat Majlis Berkhatan 26
.dah naik dah.
Adat Majlis Berkhatan 27
.paluan kompang dimulakan.
Adat Majlis Berkhatan 28
.berarak… gayat juga si hanafi nih.. hehe.
Adat Majlis Berkhatan 29
.sempat gak rabiatul enter frame. hehe.
Setibanya di rumah tok…………
Adat Majlis Berkhatan 30
.hanafi di kipas oleh pakcik rahman bagaikan pengantin dengan menggunakan surat khabar.. hahaha..
Adat Majlis Berkhatan 31
.majlis makan beradab.. abu pun ada?? hehe. sunat lagi skali nanti.. hehe.
Buat pengetahuan korang, majlis ni untuk makan-makan je.. Khatannyer pada hari isnin 14 Dec 09.. Kat Hospital Tapah jer.. hehe..
Salam sayang,
Adat Majlis Berkhatan 32

3 thoughts on “Adat Majlis Berkhatan”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.