Kembara Media Fotografi Cuti-Cuti 1 Malaysia ke Pulau Pangkor, Perak, Malaysia – Day 1

Hi uols,

Kali ini nak bercerita mengenai percutian saya yang lepas. Percutian ini selama 3 Hari 2 Malam. Banyak aktiviti diselitkan dan memang best. Kembara Media Fotografi Cuti-Cuti 1 Malaysia ini dianjurkan oleh Santai Magazine, Tourism Malaysia, Tourism Perak, Discover Orient dan Pangkor Island Beach Resort selaku penaja penginapan. Terima kasih kerana sudi menjemput saya dari ruby.my.

Perjalanan bermula pada seawal jam 7 pagi yang memerlukan saya, mejah dan yana bangun seawal jam 5 pagi untuk bertolak ke MaTic. Sebab dalam tentatif program kata jam 6 pagi bertolak, so kami taknak ditinggalkan dan bertolak dari rumah saya subuh subuh sepiee.. hehe..

Semasa didalam bas, apa lagi nak buatkan. Pejam mata la.. Tido.. rupa-rupanya ada rakan media yang lewat sedikit sebab semua naik public transport, di MaTic tidak boleh parking or tinggalkan kereta uols selama 3 hari. Sementara nak organiser tengah tunggu yang lain saya pun tido la… Sekali dalam gelap-gelap tu ada bau wangi. Harum gila.. Tapi mata dah ngantuk gila. Buka je mata, tengok-tongok Ana Rafalli lalu daaa.. Hehehe.. Sambung tido nanti 3 hari bersama Ana. Don’t worry. Ngeh Ngeh..

Breakfast kami ditaja oleh KFC Malaysia

Sedap!! Terima kasih KFC Malaysia!

Selepas breakfast, perjalanan ke Lumut pun bermula! So apa lagi sambung tido.. Muka pun dah cam bantal! Hahaha!

Melawat ke Kuala Woh Recreational Forest Park, Tapah, Perak!

Disini terdapat spesis rama-rama besar yang dipanggil Rajah Brooke’s Birdwing butterfly.

Ingatkan senang nak tangkap dan bergambar dengan Rajah Brooke’s Birdwing butterfly akan tetapi nasib tak berapa nak best. So pergi ke kolam air panas. hehehe..

Lokasi di sini sangat sesuai untuk anda beriadah bersama family. Jika anda rajin bertanya dengan orang kampung di situ, mereka dengan baik hati beritahu dimana lokasi untuk anda mencari habitat Rajah Brooke’s Birdwing butterfly. Ia P&C kata pakcik orang asli disitu. Hampa! Hahaha!

Dah naik bas kita ke…..

Restauran Nasi Ayam Mama

Dalam jam 2 petang macam tu sampai kat Restoran Nasi Ayam Mama untuk lunch. Klik nama restauran untuk full review.

Dari Kampar ke Manjung untuk makan tengahari, lepas tu bertolak ke lumut. Yay!!! Sudah sampai di jeti!

Kalau uols nak pergi Pulau Pangkor inilah jeti yang memberi pengangkutan ke sana. Lokasi kami terus shooot ke Pangkor Island Beach Resort!


Anne, Nisa, Yana and Rabiatul diatas cruise! hahaha! Cruise la sangat kan.. :p


Yana dan Rabiatul. “Kami sudah tiba!!”

Ferry mengambil masa sekitar 45 minit je. Kalau tidak silap le. Hehehe. Layan angin laut. Nasib baik saya tidak mabuk laut. hehehe.

Pangkor Island Beach Resort

Bas yang membawa kami ke Pangkor Island Beach Resort. Sangat extreme!!!!


Rabiatul, Azila and Nisa di dalam bus yang membawa kami ke Pangkor Island Beach Resort (PIBR)

Sampai sahaja di PIBR, kami semua disambut dengan welcome drink iaitu sirap selasih ais! Wahh! Heaven! Sebab cuaca panas kan. Terima kasih PIBR!

Saya sebilik dengan Yana Yassin. So, kalau sesama blogger ni dah faham le asik tangkap gambar je walau apa pun keadaan. Makanan? Permandangan? Candid? Semua lah adoo!

Kami dapat bilik di Pasific Wing yang anggarannya RM 4++,++ satu malam!

Sesampai je di PIBR! Saya dah nampak lautan biru dan kolam renang! Grrr! Tak tahan nak berenang! Apa lagi, roger si mejah and yana jom kita terjun!!! Tapi Yana lebih selesa menjadi photographer sementara saya dan mejah berenang di swimming pool dan berenang di lautan yang jernih. Tapi bila dah jernih sangat, saya risau pula. sebab ikan pun ada sama. takut terpijak ikan! hahahaha!

Dah puas berenang sampai kaki ku tetiba cramp! Alahai baru nak bersuka ria dah cramp kaki. Agaknya terkejut kot. Hehehe. So dalam jam 6 petang kita org balik ke bilik dan bersiap-siap untuk Dinner di Daddy’s Cafe!

Daddy’s Cafe

Di Pulau Pangkor, teksi aka van pink ini adalah kenderaan utama di Pulau Pangkor kerana permukaan jalan di Pulau Pangkor berbukit-bukit dan jika anda sewa kereta, mesti anda eksiden! So, dari kejadian yang tidak diingini. Sewa lah teksi. RM 90 untuk 9 orang pergi dan balik. 🙂

Di Daddy’s Cafe ni view sun set sangat cantik! Lepas tu meja hidangan tu siap ada lilin. Ala-ala romantik gitu. I like!


Menu malam itu sangat sedap dan lazat. Paling best ikan masak apa tah. Ada rasa santan-santan. Hehehe.

Okay uols, ini adalah story pada hari pertama. nantikan siri yang ke dua untuk hari ke-2 pula ye. sebentar je lagi.

Ermm untuk review keseluruhan PIBR dan Daddy’s Cafe, saya sediakan post khas sepaya lebih detail.

xoxo!

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

8 thoughts on “Kembara Media Fotografi Cuti-Cuti 1 Malaysia ke Pulau Pangkor, Perak, Malaysia – Day 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.