DIY Kad Perkahwinan

      10 Comments on DIY Kad Perkahwinan

Assalammualaikum uols,

Bila bab Bride 2 Be keluar, mesti nak cerita fasal preparation kan. Bagi aku, aku lagi suka besederhana. Fasal kad kahwin ni pun aku pikir 13 kali sama ada nak tempah kat printing service yang banyak design terkini sensasi dan ofkoz mahal! Lagi cantik lagi mahal. Kalau pandai cari yang murah dan design best syukur alhamdulillah.

Saya nak kad perkahwinan yang paling simple dan sempoi. Malah nak yang depan belakang lagi tu. So, untuk design memang aku tak reti langsung! Sebab aku dah lupa guna photoshop dan illustrator. Aku budak IT coding coding je. Kalau nak belajar photoshop boleh aje tapi bukan edisi CS3 keatas. Blur skit lah. Hahahah.

Saya print 8 packet kertas tu, dapat lah print 60 keping kertas dan kad perkahwinan itu akan di potong kepada 3 bahagian. So dapat 480 keping. Hehehe.

Potong guna gunting pun boleh, guna paper cutter pun boleh. Nak kemas guna paper cutter ye. 🙂

Potong kertas ni dari 11 malam hingga jam 3 pagi baru selesai. Peneman setia saya adalah Simba dan Citam. Hehehehe.

 

Total Bersih untuk Kad Perkahwinan aku adalah :

 

Design (Upah orang, sebab aku tak reti buat kan) : RM 50

Kertas Bewarna (beli kat MYDIN) : RM 2.20  x 8 unit (1 unit ada 20 helai) : RM 17.60

Envelope (beli kat MYDIN) : RM 1.30 x 25 unit (1 unit ada 20 keping) : RM 32.50

Upah Print : FREE sebab rakan print di ofis dia. 🙂

Setem : RM 0.60 x 100 keping  : RM 60

Total : RM 160.10

Selesai satu bab. Hehehehe.

Bagi Kad Undangan untuk Saudara Mara saya order kad yang proper skit. Cam kat bawah ni.

Kad Perkahwinan Rabiatul Adawiyah

Kad Perkahwinan Rabiatul Adawiyah

Kad ni bernilai RM 0.50 dan aku order 100 keping je. Hehehe. Total RM 50 saje. Murahkan? Beli kad yang nak habis stock kat kedai kad di SEMUA HOUSE. Sebelah Lif Ground Floor tu je.

P/S : Paper Cutter tu saya baru je beli di MYDIN bernilai RM 33.00 sahaja. Saya guna untuk potong kad kahwin, potong kertas crepe untuk buat bunga dan ribbon untuk balut telur. Banyak kegunaan. Hehehehe.

xoxo!

About Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

10 comments on “DIY Kad Perkahwinan

  1. Kad Kahwin Ipoh

    Assalamualaikum… Admin minat tumpang lalu… sya bru buka kedai untuk tempahan kad kahwin… bleh mai singgah kat Kad Kahwin Ipoh @Mydin Meru Raya Ipoh… klu yg nak baget punya bleh ambik kad ready made 100pcs min RM0.36 sekeping… Tambahan Caj RM20 untuk sblh pihak

    Cth tmpahan:-
    1) 100pcs sblh pihak
    100pcs x RM0.36 = RM36 + RM20 (caj sblh pihak) Total RM56

    2) 300pcs sblh pihak
    300pcs x RM0.36 = RM108 + RM20 (caj sblh pihak) Total RM128

    3) 100pcs 2 blh pihak
    100pcs x RM0.36 = RM36 + RM40 (caj 2 blh pihak) Total RM76

    p/s : sesiapa yg berminat beleh la singgah Kad Kahwin Ipoh @Mydin Meru Ipoh
    http://www.facebook.com/kadkahwinipoh

    Reply
  2. zila

    Salam. First time i baca blog u. Very nice. I suka sangat kad kahwin putih u ni. Simple and elegant. U tenpah kat mana ni? Tq

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge