Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak Day 1

Memang benar ini adalah jemputan last minute. Tetapi ia tiada masalah bagi blogger macam saya ni. Availabe aje. Walaupun tidak available, saya akan buat jadual itu available juga. Hahahaha.

Al maklumlah dah lama tidak bercuti. Jadi, why not spend more time bercuti sambil berblog. Terima kasih kepada Malindo Air kerana sudi menjemput blogger suam-suam kuku ni. Tidak lupa juga kepada Sarawak Tourism Board yang memberi segala macam pendedahan kepada trip kami. Jika saya pergi dengan keluarga, mungkin saya tidak dapat cover keseluruhan tempat menarik di Sarawak.

Hari pertama pada 4 April 2013 saya bertolak ke KL Sentral seawal jam 6 pagi, kerana mak bekerja dan suami pula kerja jam 8 pagi. Kalau saya bertolak lambat, siapa pula nak hantar saya ke KL Sentral kerana kawasan perumahan saya tu tiada pengangkutan awam. Jadi biar awal giler dari lambat.

KLIA Ekspress

Jam 7.20 pagi saya naik KLIA Ekspress. Sekitar jam 8 pagi sampai kat KLIA. Teruja sangat. Sebab pertama kali naik KLIA Ekspress, pertama kali masuk dalam KLIA dan pertama kali nak naik flight.

MalindoAir3_thumb.jpg

Sekitar jam 9.30 pagi saya check in dan menerima tiket penerbangan saya. Tempat duduk di tepi tingkap. Memang pilihan saya, kerana saya suka duduk di tepi tingkap. Boleh ambil gambar dan melayan kebesaran ciptaan Allah s.w.t kerana saya berada di awan ke tiga. Teruja sangat!

Sekitar jam 10.55 pagi kami berlepas. Lihatlah gambar dibawah. Amazing sangat. ­čÖé

MalindoAir15_thumb.jpg

MalindoAir18.jpg

Tiba di Kuching sekitar jam 12.45 tengahari macam tu. Kami disambut dengan tarian dan musik tradisional Sarawak. Mereka juga kalungkan rantai manik kepada kami semua. Selain itu sidang media juga turut diadakan di Kuching International Airport.

MalindoAir20_thumb.jpg

Untuk lebih perkongsian pengalaman bersama Malindo Air, anda boleh baca entry penuh di SINI.

Setelah selesai sidang media sekitar jam 2 petang, kami bersiap sedia untuk ke hotel. Riverside Majestic Hotel yang terletak di Jalan TAR, Kuching, Sarawak.

Rose-Cat-City-Tourist-Guide-1

Ini adalah pemandu pelancong kami, iaitu Madam Rose dari Cat City Travel Agency. Sangat peramah dan suka buat lawak. Ada sahaja info yang ingin dikongsikan. Paling kelakar macam mana Kuching diangkat menjadi Ibu Negeri, dari mana asalnya nama Kuching? Hehehe.

Check in di Rverside Majestic Hotel sekitar jam 3 petang. Hotel ini memang best, sebab hotel lima bintang. Servis tip top lah kan..

Setibanya kami di hotel, kami diberi minuman serta towel sejuk, malah kami disambut dengan tarian tradisional Sarawak.

Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-29


Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-1

Inilah bilik saya. Weee.. Selesanya..

Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-23

Saya ada buat “room inspection” dari Riverside Majestic Hotel, anda boleh baca entry penuh di SINI.

Setelah check in, mandi, tukar baju, bergolek-golek atas katil, charge bateri telefon pintar, charge bateri kamera DSLR. Jam 5 petang kami diminta berkumpul di lobi hotel untuk pergi ke Sarawak River Cruise yang hanya 1km dari hotel. Kami berjalan kaki beramai-ramai ke Jeti. Seronok juga. Hehehe.

Sarawak-River-Cruise-2

Kami menikmati pakej Signature Dinner Sunset Cruise yang bernilai RM 69.90 sahaja.

Sarawak-River-Cruise-14

Pakej Signature Dinner Sunset Cruise ini meliputi hi-tea, tarian tradisional dan makan malam. Untuk pakej ini, anda perlu check in jam 5.30 petang. Untuk entry penuh Signature Dinner Sunset Cruise anda boleh baca di SINI.

Selepas selesai naik Sarawak River Cruise, kami berjalan kaki pulang ke hotel. Banyak kedai souvenir di tepi sungai telah beroperasi. Tetapi di Sarawak kedai-kedai biasa akan tutup jam 6 petang. Jadi, elok sangat la bercuti macam ni. Semua tutup awal, boleh rilek dalam bilik. Hahaha.

Untuk hotel Riverside Majestic Hotel, pasaraya mereka tutup pada jam 10 malam. Sempat juga la shopping barang keperluan seperti air contact lens tu. Hehehe.

Okaylah Good Nite. ­čÖé

Nantikan cerita saya untuk bahagian ke dua ya..

xoxo!

sign5.png

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

18 thoughts on “Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak Day 1

    Sherry

    (April 22, 2013 - 11:50 pm)

    Yes agree that shops closed early not like KL here

    Sherry

    (April 22, 2013 - 11:49 pm)

    Day one is most exciting day, the begin of journey.

    penaberkala

    (April 17, 2013 - 8:25 pm)

    dah update separuh, jemput baca
    malam ni nk update pasal Sarawak Cultural Village plak
    gigih betul, satu malam satu episod
    sampai bila la agaknya baru habis
    penaberkala┬┤s last blog post ..SINPIAO DAN SERAPI CORNERMy Profile

    Sherry

    (April 16, 2013 - 12:37 pm)

    oh forgot ask did you manage snap the room? hows it like? bathroom is bath tub or stand shower?
    Sherry┬┤s last blog post ..Winner of Lavender hand & body lotion worth RM98My Profile

    Sherry

    (April 16, 2013 - 12:36 pm)

    5 stars hehe.. when I went Kuching years back only stayed 2 stars
    Sherry┬┤s last blog post ..Winner of Lavender hand & body lotion worth RM98My Profile

    Sherry

    (April 16, 2013 - 12:35 pm)

    yeah I agree with you, ­čśÇ
    Sherry┬┤s last blog post ..Winner of Lavender hand & body lotion worth RM98My Profile

    penaberkala

    (April 12, 2013 - 7:35 pm)

    skang tngah gigih update pasal trip Kuching
    nak share and simpan sebagai kenangan kat blog
    penaberkala┬┤s last blog post ..MALINDO AIR INAUGURAL FLIGHT MEDIA : KUCHINGMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 13, 2013 - 11:25 am)

      PenaBerkala > cepat skit update. Nak baca semua sekali!

    penaberkala

    (April 10, 2013 - 8:15 pm)

    haha, senasib la kita ruby
    first time naik KLIA transit, first time naik flight
    penaberkala┬┤s last blog post ..WeChat : THE NEW WAY TO CONNECTMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:58 am)

      PenaBerkala > Yay! pengalaman pertama kali yang best!!

    Sherry

    (April 10, 2013 - 6:45 pm)

    love the pics hehe.. this hotel no stay there before.
    Sherry┬┤s last blog post ..Lavender hand & body lotion giveawayMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:56 am)

      Sherry > 5 star hotel. ­čÖé

    Sherry

    (April 10, 2013 - 6:44 pm)

    so good sponsor give to fly kuching ­čśÇ hehe. meow.
    Sherry┬┤s last blog post ..Lavender hand & body lotion giveawayMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:55 am)

      Sherry > When they willing to sponsor, in return sebagai blogger, saya kena la blog about this trip. Hehehe. Somemore i like to travel. So i suka sangat!!

    KiD

    (April 10, 2013 - 5:46 pm)

    ngeeeee…. seronoknyaaaaa!!! hotel riverside majestic tu sangat selesa!
    KiD┬┤s last blog post ..Kembara ke Kuching (Part 3)My Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:54 am)

      KiD > Riverside Majestic Hotel memang best. Cuma ruby tak sempat nak mandi di swimming pool dia la. Pakaian renang ada bawa. Adehh.. Asik kerjakan tido aje ponnn. Al maklumlah bilik sejukkk.. Hehehe.

    Bean Moreno

    (April 10, 2013 - 3:19 pm)

    berjalan je keje syoklah ada sponsor
    Bean Moreno┬┤s last blog post ..Kemeriahan Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan YunosMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:53 am)

      Bean Moreno > Abang, fuh dah lama abang tak komen blog ruby. Hehehe. Tulah, bila di taja mudah sikit nak merasa bercuti ke negeri orang. Kalau pergi sendiri tak mungkin saya pergi semua tempat tu. Sob Sob Sob. ­čÖé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.