Orang Utan Semenggoh Wildlife Center

Orang Utan adalah spesis yang sangat comel bagai saya. Kebiasaan kita melihat Orang Utan di Zoo dan mereka seperti terperangkap dan memberontak ingin keluar. Menakutkan!

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-17

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-15

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-16

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-4

Kali ini saya berkesempatan melihat Orang Utan dengan lebih dekat. Spesis ini sangat agresif sebenarnya. Jangan terpedaya dengan muka yang comel itu ya. Kerana mereka lebih tangkas dari anda. Jika anda snap gambar mereka dan ada flash keluar, nanti terus dia grab camera dan lempar ke tempat lain. Ganas juga kan.

Untuk membawa pulang pengalaman indah dan baik-baik, sila dengar arahan ranger hutan ye. Jika mereka kata shhhhhh. bermakna suruh anda senyap. Silalah senyap. Jangan asyik bersembang dan membuat bising kerana Orang Utan akan segera lari.

Setiap Orang Utan di sini ada nama mereka tersendiri. Cara ranger hutan membezakan tiap dari mereka adalah dengan potongan rambut, bentuk muka dan saiz badan.

Penempatan Orang Utan terletak di Semenggoh Nature Reserve (653 hektar), telah dibuka dari tahun 1975. Kini telah berusian 38 tahun!

Dalam hutan Semenggoh ini terdapat 3 pusat penyelidikan. Diantaranya adalah Botanical Research Centre (BRC), Sarawak Biodiversity Centre (SBC) dan Seed Bank and Nursery.

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-3

Gambar dibawah diambil sewaktu sesi memberi makanan kepada Orang Utan.

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-5

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-6

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-7

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-8

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-10

 Pose baik punya Orang Utan ni. Hehehe.

Selain dari melawat habitat Orang Utan, anda juga boleh “adopt” Orang Utan juga. RM 200 setahun bagi seorang individu dan anda akan menerima sijil seperti dibawah.

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-11

Bergambar bersama mereka yang menjaga Orang Utan tanpa erti jemu malah enjoy lagi. 🙂

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-14

Kak Ernie dan Rabiatul

Orang-Utan-Semenggoh-Wildlife-Centre-9

Rabiatul dan salah seorang Semenggoh Wildlife ranger hutan. Sangat peramah. 🙂

SARAWAK FORESTRY
Tel: (+6) 082 610088 Fax: (+6) 082 610099
Toll free line: 1 800 88 2526
Website: www.sarawakforestry.com 
Email: info@sarawakforestry.com

Semenggoh Wildlife Centre
Tel: +6082 618324 or +6082 618324 Fax: +6082 618424

xoxo!

sign5.png

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

15 thoughts on “Orang Utan Semenggoh Wildlife Center

    Sherry

    (April 18, 2013 - 6:33 am)

    Hiope they get out cage often no good always inside

    penaberkala

    (April 16, 2013 - 10:44 pm)

    yeah, tunggu ada duit lebih, Anuar nak adopt Annuar lerrr, keh3
    penaberkala´s last blog post ..SINPIAO DAN SERAPI CORNERMy Profile

    penaberkala

    (April 12, 2013 - 7:34 pm)

    haha, nak adopt camne duit pun takde…
    minimum RM10k kot
    klu menang treasure pun belum mampu, wakaka
    penaberkala´s last blog post ..MALINDO AIR INAUGURAL FLIGHT MEDIA : KUCHINGMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 13, 2013 - 11:25 am)

      PenaBerkala > kan individual adoption tu ada. RM 200 aje. dapat sijil Annuar sekali. Hahahaha.

    KiD

    (April 12, 2013 - 7:28 am)

    hahahahaa… nanti laaa aku ada 10 ribu, boleh terus adopt orang utan nih.. nama Nuar dah ada.. kelass gitu
    KiD´s last blog post ..Jom Terbang Bersama MALINDO AIRMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 9:18 am)

      KiD > 10 ribu!!! Fuyoo! Nanti terpampang blog http://www.shakiddo.com kat Semenggoh Wildlife Centre!!

    penaberkala

    (April 11, 2013 - 7:37 pm)

    sengal betul kid, ada ke patut cakap ada yang macam muka ruby, LOL

    Betul tu mimis,kadang-kadang bergantung kepada nasib
    lucky juga arituh, orang utan ada duk makan
    siap kendong anak bawak jalan-jalan
    penaberkala´s last blog post ..WeChat : THE NEW WAY TO CONNECTMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 3:19 am)

      PenaBerkala > Kid tu nanti ada baby Orang Utan kita nama kan dia Hisyamudin. Hehehehe.

    […] Orang Utan ini merajuk dan selepas 100 meter dia panjat pokok dan tidak mahu pengunjung balik. Hahaha. Comel tak? Untuk entry penuh anda boleh baca di SINI. […]

    KiD

    (April 10, 2013 - 10:28 pm)

    wah wah waaaahhhh…. macam muka ruby pun ada sikit2… larrrriiikkkkk….. hahahahaaaa
    KiD´s last blog post ..Kembara ke Kuching (Part 3)My Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 3:01 am)

      KiD > Yang mana satu tu muka sama? Hot Momma ke? Hahhahaa!

    Mimis

    (April 10, 2013 - 9:32 pm)

    wahhh beruntungnyaa.. ari tu I pergi orang utan tak keluar pon.. 🙁 huhu

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 3:00 am)

      Mimis > Seriuosly? Ada juga masa mereka tidak keluar? Nasib baik masa trip kami ada 6 ekor Orang Utan keluar. Tu yang dapat ambil gambar aksi 18 keatas ni. hehehe.

    penaberkala

    (April 10, 2013 - 8:10 pm)

    serba salah,nak happy ke tidak ni?
    orang utan pun ada nama Annuar? Ohmai
    zzzz
    penaberkala´s last blog post ..WeChat : THE NEW WAY TO CONNECTMy Profile

      rabiatul adawiyah

      (April 12, 2013 - 2:58 am)

      Penaberkala > nampaknya ko kena join adoption program. Adopt si Annuar tu. sian dia. pisang habis tau.. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.