Pregnancy 101 : Saya Hamil, Alhamdulillah

Saya Hamil, Alhamdulillah!! Kehamilan adalah suatu perkara yang menyeronokkan, dinantikan setiap pasangan suami isteri yang telah selamat bernikah.

Ada pasangan yang berkahwin, kehamilan mudah bagi mereka. Baru sebulan bernikah sudah disahkan mengandung dan bangganya mereka kerana bunting pelamin. Hahaha. Ada pula yang kehamilan sukar kerana kesibukan kerja dan aktiviti seharian yang tidak sesuai untuk proses sperma dan ovum bersatu. Ada juga yang dah mengandung tetapi keguguran kerana rahim tidak kuat. Apa yang perlu diterapkan dalam minda kita adalah rezeki anak ini rahsia Allah s.w.t kerana dia maha mengetahui waktu bila yang sesuai. Tambahan pula jika anda sibuk dan suami pula masih lagi dalam proses menyesuaikan diri dengan pekerjaan, maka jangan stress dan ikut sahaja flow.

Ada yang hamil setelah 5 tahun perkahwinan pun ada. Saya tabik spring dengan pasangan ini kerana cekal dengan cakap-cakap orang dan masih setia sehingga akhirnya. Allah s.w.t menduga mereka dengan cara begitu. Pastinya mereka pasangan penyabar dan sentiasa berfikiran positif bahawa Allah s.w.t maha mengetahui.

Saya bernikah pada Nov 2012. Bulan ini, genap 9 bulan saya menjadi isteri dan saya baru disahkan mengandung. Sebelum ini saya pernah mengandung tetapi mis-carriage, lebih kurang umur kandungan itu 4 minggu. Masa tu bila dah berlakunya tumpah darah, saya salahkan diri sendiri. Sebab saya sibuk bekerja. Saya pergi event satu hari sampai 5-6 event. Berjalan kesana sini. Dari KLCC ke Pavillion lepas tu ke Bangsar lepas tu ke Mid Valley dan kemudian ke Ampang.

Jika anda ingin mengandung kurangkan aktiviti yang banyak bergerak. Setakat pergi balik kerja office tu tiada masalah. Ini yang asyik kesana sini. Sebab badan saya dah biasa kesana sini, saya pun pernah bekerja event organiser suatu ketika dulu. So, kerja pergi event ini memang best disamping dapat menambah isi kandungan blog. Bukan mudah untuk slow down aktviti harian kita. Lagi satu aktiviti itu sumber pendapatan saya. Lagi la memang susah.

Saya share dengan teman rapat yang saya gugur dahulu, kemudian mereka bersimpati. As usual kena bebel la. Kalau la mengandung tu senang kan, saya tidak kisah. Nak lekat pun susah tau. Seperti biasa ia adalah ketentuan Allah s.w.t. Takkan la sekali bersetubuh dah terus dapat baby. Realiti kehidupan tidak seperti drama-drama tv yang kita pernah tonton. Ini kehidupan alam perkahwinan, dugaan pasti ada.

Jika belum nikah, mengandung itu mudah kerana ia balasan kerana melakukan apa yang dilarang oleh-Nya. Kesian baby-baby yang tidak bersalah tu. Sedih pula tetiba. Sob Sob Sob.

Walau apa pun anda tahu bagaimana saya menjaga diri untuk hamil? Sebagai org yang pergi event, pastinya anda suka melaram cantik2 kan? Apa yang anda suka, anda kena kontra kan. Seriously it’s work. 🙂

1. Dari pakai high heels bertukar ke flat shoes. (Sangat tidak bergaya. sob sob sob)

2. Dari selalu pakai jeans bertukar memakai skirt lycra dan palazzo yang stretchable. (ambil warna yang cerah dan menarik, sure anda suka)

3. Dari berdiet nak kurus, makan je apa yang tekak nak makan. Pemakanan yang seimbang lah maksud saya. Saya makan nasi setengah sudu, lauk macam-macam. Bila dah 4 minggu hamil, jadi kuat makan pula. Hmmm.. hancur diet.

4. Kurangkan ke event tetapi lebihkan masa berada di rumah untuk update blog yang pending tu tu tu.. (saya hadir ke event yang berbaloi sahaja, jika kesana sini tetapi tidak dibayar dan baby tiada. Apa gunanya?)

5. Jangan melompat-lompat. Saya dulu suka jumpshot photo shoot. Hehehe. Pergi travel ke mana-mana pasti ada gambar melompat. Even naik bukit broga pun ada jump shot photo. Hahaha. Lepas tu kalau barang tinggi atau nak tutup main elektrik switch saya akan lompat je. Malas nak ambil kerusi. Hahaha. Walaupun badan berisi, lompat tetap lompat. Jadi untuk hamil, diharamkan melompat bagai. hahaha. Dah 2nd trimester nak lompat lompat lah. menari ke apa ke. boleh je.

6. Amalkan Folic Acid. Hehehe. Beli kat Watson’s atau Guardian Pharmacy RM 0.95 sepapan. Kalau nak beli sepuloh papan rm 10 je kat Vitacare Pharmacy. Walaupun belum mengandung, saya amalkan acid folic dari awal february 2013 🙂

7. Saya dan suami tidak merokok, mungkin ini memudahkan lagi proses hamil. 🙂

Simptom kehamilan saya??

1. Saya kuat makan

2. Kemalasan melanda, selalunya waktu bangun pagi.

3. Sakit pinggang, tetiba sakit pinggang macam lenguh-lenguh tu.

4. Muka berminyak, jerawat kecik-kecik timbul.

5. Bahagian bawah perut kembung. Kembung ini memang tak boleh nak selindung. Kebiasaannya anda boleh tahan nafas dan automatik perut kempis kan. Ni kalau tahan nafas, tiada apa yang berubah. Huwaaa..

Check UPT???

Simptom kehamilan saya tidak begitu jelas. Sebab saya tiada morning sickness. Saya tidak mual atau muntah pun. Jadi saya macam takut nak check UPT sebab takut hampa. Ya memang betul saya hampa. Check UPT negatif. Sob Sob Sob. Pandangan doktor, UPT boleh check selepas 2 minggu haid tidak datang. Tapi masih negatif. Apa cer??

Lepas tu haid untuk bulan kedua tidak kunjung tiba, lagi la seriau badan ni. Aku ni sakit ke? Ada masalah kitaran haid ke? Hmmm.. Mula la bermonolog dalam diri. Kenapa UPT RM 2 tu tak positif. Kenapa?? Hmm. Kata 25 miu. Nak elakkan diri dari jumpa doktor, saya pergi Guardian Pharmacy. Saya beli UPT yang paling mahal dari Clear Blue. Miahaha.. Takut wey bila piriod tak kunjung tiba dan UPT murah tak detect. Sedih semua ada.

Cek kehamilan paling sesuai selepas bangun tidur iaitu buang air kecil yang paling pertama. Hehehe. Dengan Clear Blue UPT ni korang kencing je kat stick tu. Kalau nak celup-celup pun boleh juga, tapi dah awal pagi gini, nak cari bekas untuk buat urine test pun mamai. hahaha.

Pregnancy-UPT-1

Setiap wanita pasti excited nak tahu kehamilan, tambahan pula kehamilan pertama. Nak kongsikan dengan semua orang yang dikenali. Jika anda seorang blogger, pasti lg ramai kenalan. Maka saya share sahaja di facebook. Sebab saya terlalu gembira. Masa check UPT tu, saya menangis dalam toilet sebelum menjerit panggil suami. Hmm.. Alhamdulillah.

Doakan saya dan baby selamat dan saya mendapat anak yang comel dan soleh dan solehah dan semua yang baik-baik lah. InsyaAllah jika anda belum lg disahkan mengandung, jangan putus asa berdoa kepada Allah s.w.t. 🙂

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

47 thoughts on “Pregnancy 101 : Saya Hamil, Alhamdulillah

    zahar

    (October 21, 2017 - 10:13 am)

    tahniah Puan Ruby!

    Bro Framestone

    (September 5, 2017 - 10:36 pm)

    Tahniah ruby… Alhamdulillah, dah besar dah mereka sekarang kan?
    Bro Framestone´s last blog post ..Menginap Bersama Keluarga di Hotel On The Park, Genting HighlandMy Profile

    Mazni Azmi

    (August 7, 2017 - 7:13 pm)

    Wow. Dah lama rupanya ruby menulis blog. Dari tahun 2013

    mesti banyak suka duka jadi blogger kan
    Mazni Azmi´s last blog post ..Omegaguard Shaklee Untuk Ibu Mengandung! 9 Manfaat minyak ikanMy Profile

    Didie Rashid

    (December 12, 2016 - 10:56 am)

    Hi , saya dah nak masuk 2weeks tak period, last period 29/10 haritu , dah nak dekat 2 tahun kawen. 😀 Still belum ada rezeki . Pagi td plak check upt -ve . :'( tapi takda tanda period pun . cuma 2@3 Dec hari tu spotting . tpi sekali je . and 2-3 hari lepas spotting tpi sikit sgt la . setitik agaknya . 😀 Harap2 ada benih dlm rahim sy ni . nnti after a week , check dgn doc pulak kalau still tak period .

    Thevi

    (November 23, 2016 - 8:22 pm)

    Sye missed period selama 2 minggu lebih.. gina upt murah detect kabur sgt..cam x puas ati gi beli upt yg mahal clear blue digital.. dpt detect preganant 1-2, pas detect happy giler2..hari yg sama gak keluar darah cam period.. keesoknya sye ke hospital tuk check doctor kate implantasi bleeding.. Xpi scan x nmpk lak.. stress…xpasti masih preggy atau x

    Nadia

    (August 24, 2016 - 4:23 am)

    Salam sis. Saya pun mcm sis juga. Simptom pun betul betul sama. Check upt -ve. Maybe saya kena cek mcm sis kot tggu next month and guna clear blue punya

    rabiatuladawiyah

    (June 25, 2016 - 8:40 pm)

    Alhamdulillah tahniah. Saya baru 7 bulan bkahwin. Tetapi belum ada rezeki. Barangkali allah beri saya rezeki lain buat masa ni. Doakan saya ye. Saya teringin. Btw nama kita sama. Salam dari christmas island xoxo

    Arinie Ghazali

    (February 1, 2016 - 5:52 am)

    tahniahh

    saya suka point pasal tukar pakai flat shoes tu. tq sbb highlitekan point tu. nampaknya akak pun kena tukar flat shoes balik ni. =)
    ———————
    boleh dapatkan Supplement untuk ibu mengandung & supplement untuk anak-anak dengan saya (whatsapp : 0137075966)TQ =)

    azneyshamsuddin

    (October 10, 2014 - 12:38 pm)

    assalam kak ruby, selepas saya disahkan mengandung baru saya tahu pengalaman menjadi seorang ibu. banyak info yang saya ambil dari blog kak ruby. entri yang menarik . sampaikan nak tukar jadi parenting blogger pulak hehehe. apa apa pun terima kasih kongsi pengalaman. takde la ilmu kosong sangat. hehe

    Ilah

    (September 4, 2014 - 12:19 pm)

    As Salam…
    Best entri U…I pn mengalami benda yang sama….da 8hari period xdtg…test UPT negatif…da 3 UPT beli…rugi je…pegi klinik doktor ckp gastrik sbb perut kembung..kecewa ngn jawapan doktor…so kena tunggu after 2 weeks xdtg period la jawapnye…atau mungkin jgk patut beli pregnancy test yg mahal mcm U beli..huhuh…

    farra

    (August 10, 2014 - 11:45 pm)

    Sy pon mengalami benda yg sma sekarg…every month period sy teratur..x penah miss…last period bln lepas 5hb…tapi smpi skrg period x mai2 lg…dh 4x check upt still -ve…pegi j,pe doc scan doc nmpk something dlmnperut..then esk repeat scan…

    SITI HAJAR

    (July 30, 2014 - 1:59 pm)

    Tahniah… saya pn mengalami mcm awak jgk… saya dh wat upt tapi keputusannya -ve… sampai srang saya takut nk cek lg skali saya takut keputusannya akan sama jgk… huhuhu….

    mamasyahmi

    (November 10, 2013 - 12:18 am)

    saya pun sama dengan awak, cek2 still -ve..masih menanti datang miss p..tapi xdtg2..confius betul..by theway…tahniah..jaga kandungan elok2..sopan santun yea..hehe
    http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    farah

    (September 24, 2013 - 11:15 am)

    tahniah kakak, btol2 smua itu adalah ketentuan daripada ALLAH, yg pasti yakin dgn setiap rezki msg2 itu adalah pemberian dari ALLAH, semoga slamat deliver baby nanti ye!…;)

    done follow cni, jom follow blog saya ye kakak.:)
    http://norfarahfarid.blogspot.com/

    yanie

    (August 21, 2013 - 5:08 pm)

    tahniah awak..saya pun macam awak jugak…awak dah bagi tahu saya nie..lega sikit hati saya..balik keja nie nak g beli upt la kat phamarcy…nak test pagi2 easok…mudah-mudahan pregnant…sebab masalahnya sama macam awak…

    Anarm

    (July 16, 2013 - 11:58 am)

    Tahniah!! Bestnyaa nak dapat baby..
    Anarm´s last blog post ..Cantik Jelita, Sihat dan Cergas dengan Aura HotMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 16, 2013 - 11:23 pm)

      Anarm > Hehehe. Terima kasih. Alhamdulillah. 🙂

    kakaqchomel

    (July 13, 2013 - 10:00 pm)

    tahniah akaq!~ 🙂 semoga dikurniakan anak yang comel,sihat, soleh dan solehah…jage diri leklok yer….tahniah2!~

      Rabiatul Adawiyah

      (July 13, 2013 - 10:51 pm)

      KakaqChomel > terima kasih. Amin Amin. 🙂

    faizalPj

    (July 13, 2013 - 12:11 am)

    tahniah
    faizalPj´s last blog post ..Pengalaman Menakjubkan Menguruskan Plasenta/UriMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 13, 2013 - 12:46 am)

      FaizalPJ > TERIMA KASIH faizal. 🙂

    cik amal

    (July 12, 2013 - 10:30 pm)

    tahniah akak 🙂 first time singgah sini

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 11:35 pm)

      Cik Amal > hahahaha. Terima kasih sudi kunjung. 🙂

    Mohd Helmi

    (July 12, 2013 - 7:13 pm)

    Alhamdulillah, tahniah… Bila dah kahwin baru tau bukan senang nak dapat anak. Itu semua rezeki daripada Allah. 🙂
    Mohd Helmi´s last blog post ..Digi TerbaikMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 11:35 pm)

      Mohd Helmi > Memang susah, sampai suatu masa siap cakap kat suami “kita rilek-rilek dulu lah. belum setahun kawin pun”. hahaha..

    JMR

    (July 12, 2013 - 4:31 pm)

    TAHNIAH Ruby..pasni kena slow event la, boleh pass kat aku lak ke..hehehe..best of luck utk ko&baby!

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 5:09 pm)

      JMR > baiklahhh banyak event nak di assign kepada rerakan blogger. hehehe. tapi, travel nak tak?

    fyna

    (July 12, 2013 - 3:54 pm)

    alhamdulillah. rezeki bulan ramadhan kan. ^_^
    fyna´s last blog post ..Tips Dan Panduan Menjaga Anak Kucing Baru Lahir Yang Ditinggalkan IbunyaMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 5:08 pm)

      fyna > tulah. amin. Tak puasa la saya sebab puasa hari ketiga dah start mual-mual. hmmm.. lambat plak mual-mual. layankan aje pregnancy ni. hehe.

    yatie fizzy

    (July 12, 2013 - 1:31 pm)

    Tahniah dari yf…memang betul tu tak semua orang senang lekat. ade tu bertahun menanti tapi kecundang. alhamdulillah mungkin rezeki awak kot. yf doakan awak dapat baby yang comel angat secomel mama dia ihikk =)
    yatie fizzy´s last blog post ..Salam Ramadhan Al-Mubarak Darihati Yatie FizzyMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 2:46 pm)

      Yatie Fizzy > Terima kasih! Amin Amin. 🙂

    Faizal Fredley

    (July 12, 2013 - 12:29 pm)

    tahniah kak…semoga semuanya selamat…dan dikurniakan anak2 yg soleh dan solehah serta sihat…
    Faizal Fredley´s last blog post ..Chelsea Style Permainan Bola Sepak Yang SebenarMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 2:01 pm)

      Faizal Fredley > Amin Amin. 🙂

    hafizrahim

    (July 12, 2013 - 12:24 pm)

    Tamau stress2..nnt sian baby dalam perut..hehe
    hafizrahim´s last blog post ..Konvensyen Usahawan Muslim – Belajar Dari PakarMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 2:01 pm)

      Hafiz Rahim > relax jer ni.. tido je keje ruby. dah bam bam dah ni. hahaa.

    Alyza Fisol

    (July 12, 2013 - 12:05 pm)

    tahniah ruby…jaga diri elok2 tau… 🙂
    Alyza Fisol´s last blog post ..Popia Gulung Goreng Berinti UdangMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 1:55 pm)

      Alyza Fisol > terima kasih.. baik. saya akan jaga diri. 🙂

    oshin

    (July 12, 2013 - 12:03 pm)

    tahniah ! alhamdulillah rezeki dari Allah.. jaga kesihatan dan jangan lasak sangat ye.. kurangkan lompat-lompat walau da lepas 1st trimester.. ecehh macam dah berpengalaman je kan padahal tak kawen lagi 😀
    oshin´s last blog post ..Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41My Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 1:55 pm)

      Oshin > hahaha.. semuanya kena jejak ke tanah kalau nak mengandung ni. bergegar skit habis la.. hehehe..

    Bro Framestone

    (July 12, 2013 - 11:55 am)

    Cuba jadi macam bro nie… dari dulu bro dah pesan.. sebab itu lah kandungan perut bro mentain je… he..23x
    Bro Framestone´s last blog post ..Citarasa Ramadhan – Piza Sari Lautan Dari Pizza Hut MalaysiaMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 1:54 pm)

      Bro > ko maintain perut saiz tu dari tahun lepas. bila due date? hehehe.

    kifli mally

    (July 12, 2013 - 5:20 am)

    Jaga diri elok-elok, aktif aktif juga berevent, diri dan baby harus banyak kan berehat ^_^
    kifli mally´s last blog post ..Jadual Waktu Imsak dan Waktu BerbukaMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 1:53 pm)

      Kifli > yer laa. akak duk umah je ni.. ahahahaaaa…

    KiD

    (July 11, 2013 - 10:12 pm)

    tahniah kak adawiyah… berehat sikit tau…
    KiD´s last blog post ..Buffet Ramadan 2013 di Palace of the Golden HorsesMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 12, 2013 - 1:31 pm)

      Kid > kak adawiyah sangat kan ko. hahaha. terima kasih. 🙂

    salma

    (July 11, 2013 - 4:16 pm)

    syukur..dan tahniah!
    jangan melasak sangat dah pregnant ni.
    1st trimester ni relaks2 je dulu. bagi kandungan kuat.
    semoga baby membesar dengan sihat Insyaallah.
    salma´s last blog post ..Piloting a CessnaMy Profile

      Rabiatul Adawiyah

      (July 11, 2013 - 9:29 pm)

      Salma > Baiklah, saya duduk rumah. Hehehehe. Untuk anak, kita wanita sanggup bekorban kan? Hukhukhukhuk.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.