Pregnancy 101 : Saya Hamil, Alhamdulillah

44

Saya Hamil, Alhamdulillah!! Kehamilan adalah suatu perkara yang menyeronokkan, dinantikan setiap pasangan suami isteri yang telah selamat bernikah.

Ada pasangan yang berkahwin, kehamilan mudah bagi mereka. Baru sebulan bernikah sudah disahkan mengandung dan bangganya mereka kerana bunting pelamin. Hahaha. Ada pula yang kehamilan sukar kerana kesibukan kerja dan aktiviti seharian yang tidak sesuai untuk proses sperma dan ovum bersatu. Ada juga yang dah mengandung tetapi keguguran kerana rahim tidak kuat. Apa yang perlu diterapkan dalam minda kita adalah rezeki anak ini rahsia Allah s.w.t kerana dia maha mengetahui waktu bila yang sesuai. Tambahan pula jika anda sibuk dan suami pula masih lagi dalam proses menyesuaikan diri dengan pekerjaan, maka jangan stress dan ikut sahaja flow.

Ada yang hamil setelah 5 tahun perkahwinan pun ada. Saya tabik spring dengan pasangan ini kerana cekal dengan cakap-cakap orang dan masih setia sehingga akhirnya. Allah s.w.t menduga mereka dengan cara begitu. Pastinya mereka pasangan penyabar dan sentiasa berfikiran positif bahawa Allah s.w.t maha mengetahui.

Saya bernikah pada Nov 2012. Bulan ini, genap 9 bulan saya menjadi isteri dan saya baru disahkan mengandung. Sebelum ini saya pernah mengandung tetapi mis-carriage, lebih kurang umur kandungan itu 4 minggu. Masa tu bila dah berlakunya tumpah darah, saya salahkan diri sendiri. Sebab saya sibuk bekerja. Saya pergi event satu hari sampai 5-6 event. Berjalan kesana sini. Dari KLCC ke Pavillion lepas tu ke Bangsar lepas tu ke Mid Valley dan kemudian ke Ampang.

Jika anda ingin mengandung kurangkan aktiviti yang banyak bergerak. Setakat pergi balik kerja office tu tiada masalah. Ini yang asyik kesana sini. Sebab badan saya dah biasa kesana sini, saya pun pernah bekerja event organiser suatu ketika dulu. So, kerja pergi event ini memang best disamping dapat menambah isi kandungan blog. Bukan mudah untuk slow down aktviti harian kita. Lagi satu aktiviti itu sumber pendapatan saya. Lagi la memang susah.

Saya share dengan teman rapat yang saya gugur dahulu, kemudian mereka bersimpati. As usual kena bebel la. Kalau la mengandung tu senang kan, saya tidak kisah. Nak lekat pun susah tau. Seperti biasa ia adalah ketentuan Allah s.w.t. Takkan la sekali bersetubuh dah terus dapat baby. Realiti kehidupan tidak seperti drama-drama tv yang kita pernah tonton. Ini kehidupan alam perkahwinan, dugaan pasti ada.

Jika belum nikah, mengandung itu mudah kerana ia balasan kerana melakukan apa yang dilarang oleh-Nya. Kesian baby-baby yang tidak bersalah tu. Sedih pula tetiba. Sob Sob Sob.

Walau apa pun anda tahu bagaimana saya menjaga diri untuk hamil? Sebagai org yang pergi event, pastinya anda suka melaram cantik2 kan? Apa yang anda suka, anda kena kontra kan. Seriously it’s work. 🙂

1. Dari pakai high heels bertukar ke flat shoes. (Sangat tidak bergaya. sob sob sob)

2. Dari selalu pakai jeans bertukar memakai skirt lycra dan palazzo yang stretchable. (ambil warna yang cerah dan menarik, sure anda suka)

3. Dari berdiet nak kurus, makan je apa yang tekak nak makan. Pemakanan yang seimbang lah maksud saya. Saya makan nasi setengah sudu, lauk macam-macam. Bila dah 4 minggu hamil, jadi kuat makan pula. Hmmm.. hancur diet.

4. Kurangkan ke event tetapi lebihkan masa berada di rumah untuk update blog yang pending tu tu tu.. (saya hadir ke event yang berbaloi sahaja, jika kesana sini tetapi tidak dibayar dan baby tiada. Apa gunanya?)

5. Jangan melompat-lompat. Saya dulu suka jumpshot photo shoot. Hehehe. Pergi travel ke mana-mana pasti ada gambar melompat. Even naik bukit broga pun ada jump shot photo. Hahaha. Lepas tu kalau barang tinggi atau nak tutup main elektrik switch saya akan lompat je. Malas nak ambil kerusi. Hahaha. Walaupun badan berisi, lompat tetap lompat. Jadi untuk hamil, diharamkan melompat bagai. hahaha. Dah 2nd trimester nak lompat lompat lah. menari ke apa ke. boleh je.

6. Amalkan Folic Acid. Hehehe. Beli kat Watson’s atau Guardian Pharmacy RM 0.95 sepapan. Kalau nak beli sepuloh papan rm 10 je kat Vitacare Pharmacy. Walaupun belum mengandung, saya amalkan acid folic dari awal february 2013 🙂

7. Saya dan suami tidak merokok, mungkin ini memudahkan lagi proses hamil. 🙂

Simptom kehamilan saya??

1. Saya kuat makan

2. Kemalasan melanda, selalunya waktu bangun pagi.

3. Sakit pinggang, tetiba sakit pinggang macam lenguh-lenguh tu.

4. Muka berminyak, jerawat kecik-kecik timbul.

5. Bahagian bawah perut kembung. Kembung ini memang tak boleh nak selindung. Kebiasaannya anda boleh tahan nafas dan automatik perut kempis kan. Ni kalau tahan nafas, tiada apa yang berubah. Huwaaa..

Check UPT???

Simptom kehamilan saya tidak begitu jelas. Sebab saya tiada morning sickness. Saya tidak mual atau muntah pun. Jadi saya macam takut nak check UPT sebab takut hampa. Ya memang betul saya hampa. Check UPT negatif. Sob Sob Sob. Pandangan doktor, UPT boleh check selepas 2 minggu haid tidak datang. Tapi masih negatif. Apa cer??

Lepas tu haid untuk bulan kedua tidak kunjung tiba, lagi la seriau badan ni. Aku ni sakit ke? Ada masalah kitaran haid ke? Hmmm.. Mula la bermonolog dalam diri. Kenapa UPT RM 2 tu tak positif. Kenapa?? Hmm. Kata 25 miu. Nak elakkan diri dari jumpa doktor, saya pergi Guardian Pharmacy. Saya beli UPT yang paling mahal dari Clear Blue. Miahaha.. Takut wey bila piriod tak kunjung tiba dan UPT murah tak detect. Sedih semua ada.

Cek kehamilan paling sesuai selepas bangun tidur iaitu buang air kecil yang paling pertama. Hehehe. Dengan Clear Blue UPT ni korang kencing je kat stick tu. Kalau nak celup-celup pun boleh juga, tapi dah awal pagi gini, nak cari bekas untuk buat urine test pun mamai. hahaha.

Pregnancy-UPT-1

Setiap wanita pasti excited nak tahu kehamilan, tambahan pula kehamilan pertama. Nak kongsikan dengan semua orang yang dikenali. Jika anda seorang blogger, pasti lg ramai kenalan. Maka saya share sahaja di facebook. Sebab saya terlalu gembira. Masa check UPT tu, saya menangis dalam toilet sebelum menjerit panggil suami. Hmm.. Alhamdulillah.

Doakan saya dan baby selamat dan saya mendapat anak yang comel dan soleh dan solehah dan semua yang baik-baik lah. InsyaAllah jika anda belum lg disahkan mengandung, jangan putus asa berdoa kepada Allah s.w.t. 🙂

Share.

About Author

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

44 Comments

  1. Hi , saya dah nak masuk 2weeks tak period, last period 29/10 haritu , dah nak dekat 2 tahun kawen. 😀 Still belum ada rezeki . Pagi td plak check upt -ve . :'( tapi takda tanda period pun . cuma 2@3 Dec hari tu spotting . tpi sekali je . and 2-3 hari lepas spotting tpi sikit sgt la . setitik agaknya . 😀 Harap2 ada benih dlm rahim sy ni . nnti after a week , check dgn doc pulak kalau still tak period .

  2. Sye missed period selama 2 minggu lebih.. gina upt murah detect kabur sgt..cam x puas ati gi beli upt yg mahal clear blue digital.. dpt detect preganant 1-2, pas detect happy giler2..hari yg sama gak keluar darah cam period.. keesoknya sye ke hospital tuk check doctor kate implantasi bleeding.. Xpi scan x nmpk lak.. stress…xpasti masih preggy atau x

  3. Salam sis. Saya pun mcm sis juga. Simptom pun betul betul sama. Check upt -ve. Maybe saya kena cek mcm sis kot tggu next month and guna clear blue punya

  4. rabiatuladawiyah on

    Alhamdulillah tahniah. Saya baru 7 bulan bkahwin. Tetapi belum ada rezeki. Barangkali allah beri saya rezeki lain buat masa ni. Doakan saya ye. Saya teringin. Btw nama kita sama. Salam dari christmas island xoxo

  5. tahniahh

    saya suka point pasal tukar pakai flat shoes tu. tq sbb highlitekan point tu. nampaknya akak pun kena tukar flat shoes balik ni. =)
    ———————
    boleh dapatkan Supplement untuk ibu mengandung & supplement untuk anak-anak dengan saya (whatsapp : 0137075966)TQ =)

  6. assalam kak ruby, selepas saya disahkan mengandung baru saya tahu pengalaman menjadi seorang ibu. banyak info yang saya ambil dari blog kak ruby. entri yang menarik . sampaikan nak tukar jadi parenting blogger pulak hehehe. apa apa pun terima kasih kongsi pengalaman. takde la ilmu kosong sangat. hehe

  7. As Salam…
    Best entri U…I pn mengalami benda yang sama….da 8hari period xdtg…test UPT negatif…da 3 UPT beli…rugi je…pegi klinik doktor ckp gastrik sbb perut kembung..kecewa ngn jawapan doktor…so kena tunggu after 2 weeks xdtg period la jawapnye…atau mungkin jgk patut beli pregnancy test yg mahal mcm U beli..huhuh…

  8. Sy pon mengalami benda yg sma sekarg…every month period sy teratur..x penah miss…last period bln lepas 5hb…tapi smpi skrg period x mai2 lg…dh 4x check upt still -ve…pegi j,pe doc scan doc nmpk something dlmnperut..then esk repeat scan…

  9. Tahniah… saya pn mengalami mcm awak jgk… saya dh wat upt tapi keputusannya -ve… sampai srang saya takut nk cek lg skali saya takut keputusannya akan sama jgk… huhuhu….

  10. tahniah awak..saya pun macam awak jugak…awak dah bagi tahu saya nie..lega sikit hati saya..balik keja nie nak g beli upt la kat phamarcy…nak test pagi2 easok…mudah-mudahan pregnant…sebab masalahnya sama macam awak…

    • Rabiatul Adawiyah on

      Mohd Helmi > Memang susah, sampai suatu masa siap cakap kat suami “kita rilek-rilek dulu lah. belum setahun kawin pun”. hahaha..

    • Rabiatul Adawiyah on

      JMR > baiklahhh banyak event nak di assign kepada rerakan blogger. hehehe. tapi, travel nak tak?

    • Rabiatul Adawiyah on

      fyna > tulah. amin. Tak puasa la saya sebab puasa hari ketiga dah start mual-mual. hmmm.. lambat plak mual-mual. layankan aje pregnancy ni. hehe.

    • Rabiatul Adawiyah on

      Oshin > hahaha.. semuanya kena jejak ke tanah kalau nak mengandung ni. bergegar skit habis la.. hehehe..

    • Rabiatul Adawiyah on

      Salma > Baiklah, saya duduk rumah. Hehehehe. Untuk anak, kita wanita sanggup bekorban kan? Hukhukhukhuk.. 🙂

Leave A Reply

CommentLuv badge