Porta de Santiago, Melaka

Kebanyakan dari kita masih memanggil Porta de Santiago sebagai Kota A Famosa. Tahukah anda bahawa tempat ini adalah Porta de Santiago? Saya pun baru mengetahui tentang perkara ini setelah mengetahu sejarah asal nama-nama tempat bersejarah ini. Mulai hari ini kita gelarkan ia Porta de Santiago. 🙂

Porta-de-Santiago-1

A Famosa dalam bahasa Melayu adalah Kota A Famosa iaitu “Yang Masyhur di dalam bahasa Portugis. Ia adalah kubu Portugis yang terletak di Melaka, Malaysia. Merupakan peninggalan sejarah yang tertua yang masih kekal senibina Eropah di Asia. Porta de Santiago iaitu pintu gerbang kubu Portugis yang masih gah berdiri.

Sejarah Porta de Santiago

Pada tahun 1511 , armada Portugis tiba di bawah pimpinan Afonso de Albuquerque . Tenteranya menyerang dan mengalahkan tentera-tentera Kesultanan Melaka. Bergerak dengan cepat untuk menyatukan keuntungan beliau, Albuquerque mempunyai kubu dibina di sekitar bukit semulajadi berhampiran laut. Albuquerque percaya bahawa Melaka akan menjadi pelabuhan penting menghubungkan Portugal ke Laluan Spice di China. Pada masa ini Portugis lain telah menubuhkan kota kara di tempat-tempat seperti Macau, China dan Goa, India bagi mewujudkan rentetan pelabuhan mesra bagi kapal-kapal menuju ke China dan pulang ke Portugal .

Porta-de-Santiago-3

Kubu ini terdiri daripada benteng panjang dan empat menara utama. Satu adalah tempat penyimpan empat tingkat, manakala yang lain adalah bilik simpanan peluru, kediaman kapten, dan kuarters pegawai.

Kebanyakan rumah kampung berkelompok di bandar di dalam dinding kubu. Penduduk Melaka berkembang dan ia mengatasi keluasan kubu asal dan pembesaran ditambah sekitar 1586 .

Kubu bertukar tangan pada tahun 1641 apabila Belanda menghalau Portugis keluar dari Melaka. Belanda mengubahsuai pintu gerbang pada tahun 1670 , yang menjelaskan logo ” ANNO 1670 ” tertulis pada gerbang pintu itu. Di atas gerbang adalah logo ukiran timbul daripada Syarikat Hindia Timur Belanda.

Kubu ini bertukar tangan sekali lagi pada awal abad ke-19 apabila Belanda menyerahkannya kepada British untuk menghalangnya daripada jatuh ke tangan Napoleon Perancis. Pihak Inggeris berjaya mengambilalih benteng dan mengarahkan kemusnahan pada 1806. Kubu ini hampir musnah tetapi campurtangan Sir Stamford Raffles, pengasas Singapura moden, yang melawat Melaka pada tahun 1810 berjaya mengekalkan benteng tersebut. Beliau amat meminati sejarah , pintu pagar gerbang Porta de Santiago ini terselamat dari kemusnahan.

Porta-de-Santiago-2

Jom kenali sejarah yang berada di Melaka kerana ia adalah keunikan negara kita. 🙂

Sepanjang berada di Melaka, Melaka adalah satu bandar yang sihat kerana setiap tempat bersejarah kita boleh terokai dengan berjalan kaki sahaja.

Maps-Of-Porta-De-Santiago-Melaka-1 Maps-Of-Porta-De-Santiago-Melaka-2

Porta de Santiago,
Jalan Kota, 75000 Malacca, Malaysia
 
www.gayatravel.com.my
www.vmy2014.com

xoxo!

sign5

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

3 thoughts on “Porta de Santiago, Melaka

  Hasnul Mutawif

  (September 6, 2014 - 1:08 pm)

  Melihat kota tinggalan ini..

  Teringat kesan kejatuhan tamadun islam sebab berperang sesama sendiri

  Boleh heng dengan portugis.

  Tapi melaka dan acheh tak pernah bersatu melawan portugis.

  Tak jauh beza dengan sekarang
  Hasnul Mutawif´s last blog post ..Hukum Umrah Tidak Wajib Pergi ?My Profile

  akubiomed

  (December 16, 2013 - 3:57 pm)

  Kalau ke Melaka wajib singgah. Ada pergi melawat kampung Morten tak?

   Ruby

   (December 17, 2013 - 10:47 am)

   Akubiomed ada pergi. ngah schedule post ni. hehehehe..

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.