Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis

| |

Diabetes atau lebih mesra dipanggil kencing manis sememangnya penyakit yang sebati dengan rakyat Malaysia. Ia sudah menjadi satu trend dimana jika ibu bapa penghidap penyakit diabetes, maka anak-anak juga berisiko untuk mendapat diabetes. Ini kerana gaya hidup sesuatu keluarga berterusan menikmati makanan manis dan tidak mengamalkan gaya hidup sihat.

Sewaktu kecil, ayah di diagnos meghidap kencing manis. Penyakit itu memang menular di dalam keluarga kami. Setelah melihat ayah juga kena kencing manis, kami sekeluarga menukar cara diet makanan. Dengan memakan sebahagian nasi atau kadang-kadang makan roti “whole wheat” bagi mengekangkan kadar gula dalam badan.

Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis

Kami juga pastikan persekitaran rumah dalam keadaan kemas, tiada kaca atau objek tajam kerana bahaya untuk penghidap kencing manis. Untuk golongan ini, luka lambat untuk sembuh lalu terjadi benda yang tidak diingini. Mereka juga kerap untuk bangun malam untuk membuang air kecil. Pesakit diabetes berisiko mengalami kerosakan saraf periferi yang memberikan deria sentuhan di mana ia akan memberikan rangsangan sejuk, panas, sakit, tekanan, sentuhan pada kulit. Glycation adalah satu proses yang tidak teratur mampu merosakkan fungsi biomolekul.

Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis

Saya pernah melihat penghidap diabetes yang perlu menjalani pembedahan membuang bahagian badan yang terjejas disebabkan dabetes. Pesakit mendapat kecederaan tanpa disedari sehingga menyebabkan luka yang lebih dalam pada kaki. Luka pada penghidap diabetes sukar sembuh and berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan. Jadi, jika luka menjadi semakin teruk, pemotongan anggota mungkin perlu dilakukan.

Apabila sudah dipotong, masih perlu dijaga sebaik mungkin luka tersebut agar tidak mendapat infeksi . Anda sedia maklum bagi penghidap diabetes, untuk merawat luka kecil juga turut ambil masa berhari-hari. Bagaimana pula luka pembedahan? Walaupun anda penghidap diabetes dan saraf Peripheral sering sakit-sakit masih belum terlambat untuk mencari makanan tambahan bagi memberi sokongan kepada saraf Peripheral. Sebabkan kerosakan saraf boleh dipulihkan manakala, diabetes tak boleh dipulihkan tapi dikawali.

Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis

Akibat takut ayah menjadi seperti kes yang mengerikan, kawan saya mengesyorkan suplemen Live-well MECOMIN. Live-well MECOMIN terkandung Vitamin B12, ianya adalah salah satu vitamin yang membantu penghidap diabetis daripada mengalami kerosakan saraf. Live-well MECOMIN dapat membantu pulihkan saraf peripheral daripada rosak dan mengurangkan sakit saraf. Lagipun supplemen ini senang didapati di pharmacy berdekatan dengan rumah.

Selepas mengambil makana tambahan Live-well MECOMIN secara konsisten dan yang disyorkan sebanyak 3 kali sehari selepas makan selama 3 bulan, Keadaan kesakitan ayah semakin pulih. Kesakitan seperti kebas, kehilangan deria rasa dan rasa kepanasan pada kaki semakin berkurang. Ayah masih menggunakan suplemen Live-well MECOMIN untuk memberi perlindungan dari penyakit kerosakan saraf.

Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis

P/S: jangan lupa untuk amalkan diet yang seimbang, yang penting ialah kurangkan makanan yang tinggi glukos & minuman yang manis untuk penghidap diabetes!

Live-well MECOMIN

http://www.livewell2u.com/products.php?p=mecomin

sign5

Previous

Belajar Bersama Little Scientists

Lengkapkan Hari Anda Dengan Secawan Marrakech Tea

Next

5 thoughts on “Kerosakan Saraf Peripheral Disebabkan Oleh Kencing Manis”

 1. Sebenarnya.. maksud sejarah keluarga tu mengambil kira diet dan makanan harian.

  Soal dna dan baka kencing manis yang diwarisi pun memainkan peranan juga.

  Yang penting kita semua jaga makan.

  Sebab masakan tradisional kita pun banyak guna santan dan gula

  Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.