Rindu Ramadhan Bersama Nescafe Dolce Gusto Marrakech Tea

Sebagai umat Islam, bulan Ramadhan adalah bulan yang paling Ruby akan rindu. Bukan sebab Bazaar Ramadhan tau, tetapi suasana bulan Ramadhan tu… Keluarga kerap berkumpul, pejabat suami dan mak benarkan pulang kerja awal. Malah kami banyak masa bersama menikmati Marrakech Tea. Kalau nak dibezakan diantara bulan Ramadhan dan Syawal, Ramadhan paling lama ruby nikmati hubungan kekeluargaan, manakala Syawal hanya seminggu hangat dirasai kebahagiaannya kerana lepas tu kami semua sibuk kerja dengan urusan masing-masing.

Bayangkanlah Ramadhan pertama pun kami dah berkumpul bersama untuk berbuka puasa. Mak masak lauk kegemaran, angah buat air sedap, Ruby tukang ambil gambar! Hahaha. Kemudian pada waktu hari biasa pula Ruby akan menerima jemputan berbuka di hotel oleh rakan-rakan media. Masa ini Ruby berbuka bersama suami dan baby Adam juga. Sambil bekerja, sambil itu ruby memberi penghargaan berbuka puasa bersama suami. Alhamdulillah.

Pada bulan Ramadhan kami jarang mengeluarkan duit untuk makan buffet Ramadhan kerana kos yang mahal dan saiz perut yang kecil. Hahaha. Jadi Ruby lebih suka masak dan makan bersama keluarga. Ada masa kadang-kadang teringin kuih-muih tradisional, suami akan ke Bazaar Ramadhan berdekatan rumah. Kuih kegemaran adalah Tepung Pelita! Yay!

Waktu berbuka puasa, menu minuman selalu menjadi topik di dapur. Mula lah bertanya “nak buat air apa hari ini?”. Adik nak Milo ais, suami nak Caramel Latte Macchiato, mak dan ruby pula nak Marrakech Tea. Di rumah Ruby, kami buat setiap hari sepanjang Ramadhan untuk pilih minimum mengikut majoriti. Hahaha. So, Marrakech Tea sentiasa jadi pemenang sebab ruby dan mak suka! Lepas Marrakech Tea tu mereka boleh la minum minuman yang mereka inginkan. Nak ais ke sejuk ke panas ke. Terpulang lah.. Hehehe.

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Marrakech Tea sangat sesuai diminum dengan apa jua makanan. Marrakech Tea adalah teh hijau bersama daun pudina yang dicampur. Ia memberi rasa yang tersendiri selain menyegarkan diri ketika cuaca panas.

Secara teknikalnya dengan menggunakan mesin Nescafe Dolce Gusto masa yang diambil tidak sampai 2 minit. Paling penting dalam hidangan minuman teh adalah suhu air kerana teh enak diminum ketika panas-panas. Tambahan pula Marrakech Tea, kalau tidak panas bau daun pudina tidak umpphh dan rasa manis pudina pun kurang menyengat. Hehehe.

Kenangan berbuka puasa dengan emak pada Bulan Ramadhan yang lalu. Hehehe. Sekitar jam 7.20pm ruby mula menyediakan 3 cawan Marrakech Tea. Jam 7.30pm dah berbuka puasa! Just in time! Hehehe.

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Makanan kami tidak meriah bagi mengelakkan pembaziran. Apa yang boleh ruby katakan Marrakech Tea sesuai diminum begitu sahaja, bersama nasi berlauk atau dengan kuih muih.

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Bubur Lambuk Kampung Baru dengan Marrakech Tea

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Kuih Tepung Pelita dengan Marrakech Tea

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Kuih Keria dengan Marrakech Tea

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Popia Sira Sambal dengan Marrakech Tea

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

 Wajik Durian dan Wajik Biasa dengan Marrakech Tea

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Nasi Kerabu dengan Marrakech Tea?

Rindu Ramadhan Bersama Marrakech Tea

Spaghetti Goreng denganMarrakech Tea?

Iya semuanya boleh! Hehehehe.

Beza cara menyediakan Marrakech Tea versi tradisional. Jerang air panas 15 minit. Uncang teh hijau dimasukkan dan dikacau, kemudian semangkuk daun pudina perlu disediakan. Biarkan seketika dan tuang di dalam cawan. Habis kan minuman Marrakech Tea satu jug tu sebelum ia sejuk! Jika dah sejuk kena ulang lagi langkah penyediaan yang mengambil masa lama!

Dengan mesin Nescafe Dolce Gusto Marrakech Tea anda hanya perlu sediakan air, kapsul dan cawan. Walah siap dalam 2 minit!

Nescafe Dolce Gusto Marrakech Tea

 

Waktu musim Raya Aidilfitri ni, bagi sesiapa yang beraya ke rumah. Ruby tidak kisah mereka memilih air minuman mereka. Hahaha. Masing-masing pandai pula menggunakan mesin Nescafe Dolce Gusto tu. Sediakan air dan kapsul sahaja. Hahaha. Pandai betul semua tetamu!

Dapatkan Marrakech Tea (16 kapsul) dengan harga RM 27.99 di semua pasaraya berdekatan anda atau beli melalui laman sesawang https://www.dolce-gusto.com.my/EN/shop/Pages/ShopAll.aspx

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin!

www.dolce-gusto.com.my/raya

www.facebook.com/DolceGustoMalaysia

#MyDolceGusto

xoxo!

sign5

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

2 thoughts on “Rindu Ramadhan Bersama Nescafe Dolce Gusto Marrakech Tea

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.