Nestle Cerelac Bijirin Bayi Dan Susu

Sebagai ibu, Ruby memang sibuk jaga Adam ni. Bukannya susah jaga baby, cuma mood mereka ni tidak menentu. Sebagai contoh makanan pejal si Adam ni. Adam ni Pramatang, jadi Ruby pun mulakan makanan pejal untuk Adam masa usia dia 8 bulan. Tapi nampak gayanya dia dah taknak makan puree lobak merah tu. Terlalu cair kot. Ruby pula sibuk dengan kerja, memang stress fikir apa la yang sesuai untuk Adam ni. Ruby tanya mak, cuba bagi Nestle Cerelac Bijirin Bayi Dan Susu tu. Mungkin okay.

Dengan pantasnya whatsapp suami, “abang pergi beli nestle cerelac untuk Adam”. Suami pun balas “k”. Harap-harap suami pandai le pilih kan. Sebab jawapan seketol je. Hahaha.

image

Suami balik dan bawa Nestle Cerelac Beras dan Buah-Buahan tu. Cuba bagi Adam makan. Berselera dia makan. Cara bancuhan Nestle Cerelac ni pun mudah. Air panas 150ml dan 5 sudu Nestle Cerelac. Kacau-kacau sampai lembut dan siap!

image

image

image

image

Kali pertama makan, banyak juga Adam makan. Tapi masih berbaki lagi. Hahaha. Lepas makan dia pun dah kenyang. Sibuk dia main dalam walker dia. Kemudian penat, ruby terus susukan Adam. Sekarang dah tidur. Boleh la ruby mula buat kerja. Banyak advertorial tergendala.

Walau apa pun, kerana Adam la ibu gigih menulis blog. Alhamdulillah rezeki. Bila dah ada anak, Ruby rasa tujuan hidup ini lebih fokus. Tidak macam masa bujang dan lepas berkahwin dulu. Masih leka dan alpa dengan dunia. Hahaha.

xoxo!

image

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

8 thoughts on “Nestle Cerelac Bijirin Bayi Dan Susu

    waniey

    (July 1, 2016 - 4:38 pm)

    Assalamualaikum sis Ruby,

    anak saya pun pramatang. Since anak saya ni mak ayah yang jaga di kampung, mmg anak saya makan cerelac je. nk mtk mak ayah buatkan puri/ bubur mcm menyusahkan dorg pulak. xpe kan kalau anak makan cerelac je? sbb pas raya ni, saya akan jaga anak saya. time tu InsyaAllah baru nk selang selikan dgn bubur, puri dan cerelac…

    i'm mama

    (December 27, 2014 - 12:26 pm)

    Helo sis..just nk tau..lepas adam mkn cerelac ni berak die ok x…ade cirit birit atau susah berak ke..just nk tau sbb skrg tgh cr mknan utk beby jgk…da try buatkn bubur..letak sayur2..tp perut die lom bley trma..tq

      Ruby

      (December 27, 2014 - 7:35 pm)

      Hi, Alhamdulillah Adam makan cerelac berak dia ok. Tak cair dan tak keras. Buat cerelac ikut sukatan. Sekarang dia masih makan 8 bulan punya cerelac even umur dah 11 bulan. hehehe.

    nadia johari

    (September 24, 2014 - 11:54 pm)

    happy adam dapat makanan sedap tu..nak buat entry memang kene tunggu anak tido
    nadia johari´s last blog post ..MINYAK WANGI MURAH DI THE PERFUME STORYMy Profile

    Moon

    (September 24, 2014 - 4:09 pm)

    Ruby ,

    baby kak moon pun dia nak mkn yg nih je ..jenis yg mix fruit mmg fav la . kalau traveling senang bawak nestum kan , sebab bila nak mkn baru bancuh .

    Baby akak suka mkn bubur …memandang kan kita kije , mmg on weekend akak buat 1 batch terus ..bila time nak suap , kuarkan few cube n panas kan . Biasanya yg kita beku tuh tahan 3 bulan . Tapi akak tak la simpan sampai 3 bulan sebab seminggu dah licin stok ekekek

    akak ada share kat sini apa yg akak bg baby akak mkn . mebi ley berguna buat RUby utk try bg adam mkn

    http://miera301.blogspot.com/2014/06/aktiviti-buat-puree-utk-sarah.html
    Moon´s last blog post ..kamcingMy Profile

    Farah Waheda Wahid

    (September 24, 2014 - 4:03 pm)

    ada macam2 lagi beras dan ayam, oat plus gandum dan blueberry, beras dan sayur2an..muahahahaha… seronoklah adam makan lepas ni… thumbs up ruby!!! terbaikk…
    Farah Waheda Wahid´s last blog post ..Laman Komuniti G+ Kelab Blogger Ben Ashaari!!!My Profile

    azimah mohd zainuddin

    (September 24, 2014 - 3:13 pm)

    Ada kids memang tak suka nestum tapi suka puri dan bubur nasi. Ada kids yang sebaliknya. Bebeza citarasa baby lelaki atau perempuan
    azimah mohd zainuddin´s last blog post ..Rahsia Kekal Bertenaga Untuk Ibu BekerjaMy Profile

    akubiomed

    (September 24, 2014 - 3:06 pm)

    Seronok dapat makan cereal. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.