Cara Tukar No Telefon WhatsApp Ke Telefon Baru

Cara Tukar No Telefon WhatsApp Ke Telefon Baru?? Ceritanya begini..

Baru-baru ni Ruby ke Jawa Tengah, Indonesia. Beli kad sim dari simPATI dan seterusnya guna nombor itu di telefon pintar Sony Xperia Z3. Bila dah ada no telefon dan data internet makanya operasi muat turun segala aplikasi android la kan. Salah satu yang penting adalah WhatsApp.

Whatsapp

Setelah pulang dari Indonesia, ruby masih lagi mengekalkan nombor telefon dari negara Indonesia dan khamis lalu rubt pergi ke pusat khidmat pelanggan DiGi untuk switch no telefon Altel ke DiGi. Sony Xperia Z3 menggunakan nano sim macam iPhone. Jadi ruby pun request la nano sim nombor sekarang ni. Kad Sim simPATI ruby simpan dalam “clear holder” khas travel.

Dah guna kad sim nano di Sony Xperia Z3 dan Samsung S4 masih ada lagi kad sim Altel yang sama nombornya. Tapi bila Ruby whatsaap guna Sony Xperia Z3, penerima mesej mesti tanya “siapa ni?”, “kenapa nombor lain?”, “u travel lagi ke?”, dan soalan lain-lain lagi.

Jadi, ruby pun dah malas nak fikir. Delete je la akaun. Pastu kat telefon Sony Xperia Z3 install la baru whatsapp  tu. Tapi macam sayang je mesej-mesej kat dalam ni. Jadi ruby belek-belek la setting dekat whatsapp tu. Ada bahagian account dan pilih change number tu. Ruby pun saja-saja la cuba tukar nombor Indonesia ke nombor telefon Malaysia ni. Menjadi juga!

Nanti akan terima sms dari Whatsapp dan klik WhatsApp code. Secara automatik dia akan bawa semua group dan conversation ke Sony Xperia Z3 tu. Maka, Samsung S4 terus WhatsApp disable any mesej.

Paham ke tak apa ruby cerita ni? Hahahaha. Harap-harap anda semua faham. Hehehe.

xoxo!
Ruby

Blog dikemaskini secara langsung menggunakan Sony Xperia Z3

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

2 thoughts on “Cara Tukar No Telefon WhatsApp Ke Telefon Baru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.