Larian 50 Meter The High Heel Dash

Seronoknya bila dapat menyertai larian sebegini. Acara yang paling ruby nantikan. Hahahaha. Bukan senang nak berlari dengan kasut tumit tinggi. Tapi setakat 50 meter tu, rasanya boleh sangat. Sebab pernah lari ke parkir kereta dengan tumit tinggi dan sejauh 50 meter. Lebih kurang begitu. Tapi kalau di shopping mall Publika tu tidak pernah lagi. Mesti permukaan lantai licin kan. Confirm kelakar berlari dengan kasut tumit tinggi nanti! Ruby join, anda pun patut join!

Berlari dengan kasut tumit tinggi adalah trend terkini di seluruh dunia, perlumbaan tumit tinggi ini adalah pertama kali diadakan di Malaysia dan pendaftaran dalam talian telah dibuka. The High Heel Dash adalah acara yang meraikan wanita di Malaysia. Para peserta akan mengumpul dana untuk kebajikan dan berlari 50 meter dengan kasut tumit tinggi untuk memenangi hadiah-hadiah menarik. Lebih separuh daripada dana yang diperoleh akan pergi terus ke arah Women’s Aid Organisation (WAO), yang memerlukan dana untuk membaik pulih tempat tinggal untuk wanita yang terselamat daripada keganasan rumah tangga.

The High Heel Dash akan berlangsung pada Sabtu Mei 23, 2015 dari 10 pagi hingga 6 petang, di The Square, Publika, Solaris Dutamas, Mon’t Kiara. Selain perlumbaan, majlis itu juga akan menampilkan ceramah inspirasi daripada tokoh-tokoh wanita, persembahan, aktiviti, dan gerai-gerai yang menawarkan produk dan perkhidmatan untuk wanita moden.

The High Heel Dash1

The High Heel Dash

“Dia sentiasa berlari. Dia seorang ibu bekerja, profesional, kreatif dan pakar gaya hidup. Kita mahu meraikan wanita dengan mengimbangi pelbagai peranan dalam kehidupan dan memperkasakan mereka untuk melakukan sesuatu perkara tanpa batasan.”

WAO adalah sebuah organisasi tiidak berasaskan keuntungan yang berusaha ke arah menghapuskan diskriminasi terhadap wanita, dan untuk membawa kesaksamaan di antara wanita dan lelaki. “Dengan berikrar bahawa sumbangan anda akan membantu wanita mengatasi rintangan kehidupan,” kata Cik Sumitra Visvanathan, Pengarah Eksekutif WAO

Malaysia pada masa ini mempunyai kadar penyertaan wanita yang paling rendah dalam tenaga kerja pada kira-kira 32 peratus. “Dengan The High Heel Dash, kami berharap untuk menggalakkan wanita untuk berlari mengalahkan nombor tersebut,” kata Cik Goh.

The High Heel Dash bergandingan bersama SimplyGiving.com, komuniti pemberian terbesar masyarakat Asia, untuk memberi para peserta untuk membantu mengumpul dana WAO. Peserta boleh memilih untuk membayar yuran pendaftaran atau mendapatkan rakan-rakan mereka untuk mendermakan jumlah minimum sumbangan kepada WAO. Yuran penyertaan perseorangan bernilai RM150 setiap satu, akan dapat berlumba PERCUMA jika mereka berjaya mendapatkan penyertaan minimum RM300 sumbangan kepada WAO. Untuk penyertaan dua orang peserta, yuran sebanyak RM250 akan diketepikan jika kedua-duanya berjaya mengumpul RM500 ke atas. “Dengan cara ini, peserta mempunyai peluang untuk memberi sumbangan dan berseronok,” kata Cik Anrie Terlalu, Pengurus Hubungan SimplyGiving.com.

Pemenang The High Heel Dash akan menerima hadiah utama penerbangan ke London untuk 2 orang tajaan Malaysia Airlines, Enrich Miles, hamper L’Oréal Professionnel Penjagaan Rambut Styling hamper serta produk Shu Uemura. Penyertaan awal “early bird” akan menerima beg cenderahati premium bernilai RM785 setiap satu, manakala peserta yang mendaftar selepas tawaran “early bird” akan menerima beg cenderahati bernilai RM500. Beg cenderahati mengandungi produk, baucar dan barangan lain daripada penaja.

Who Are The Sponsors & Partners?

 • Title Sponsors: Malaysia Airlines & Enrich
 • Official Magazine Partner: Marie Claire
 • Official Fashion & Lifestyle Portal: Tongue in Chic
 • Official Shoe Partner: Lewre
 • Official Hair Partner: L’Oreal Professionnel
 • Official Makeup Partner: Shu Uemura
 • Official Salon Partner: Toni&Guy Mont Kiara
 • Official Fitness Partner: Curves
 • Official F&B Partner: myBurgerLab
 • Official Juice Partner: Smooshie
 • Official Energy Drink: MALTA
 • Supporting Partners: Strip: Ministry of Waxing, The Cooking House, Sothys, Gary
 • Chong Studios & Tabur Niaga.
 • Official Beneficiary: The Women’s Aid Organisation
 • Official Online Giving Platform: SimplyGiving.com
 • Strip: Ministry of Waxing
 • LeBunny Bleu
 • The Cooking House
 • Sothys
 • Gary Chong Studios

Malaysia Airlines dan Enrich gembira untuk menjadi sebahagian daripada peristiwa bersejarah ini kerana ia berlaku buat kali pertama di Malaysia. “Wanita memberi sumbangan penting di tempat kerja dan kami teruja untuk menyokong acara seperti The High Heel Dash” kata Khairul Nisa Ismail, Naib Presiden Kesetiaan (Enrich), Malaysia Airlines. “Kami ingin mengucapkan selamat datang kepada ahli-ahli kami terutamanya wanita-wanita di kalangan ahli-ahli Enrich untuk mengambil bahagian dalam acara ini. Ini adalah masa untuk anda berlari dengan tumit demi tujuan yang baik dan ia pasti akan menjadi satu pengalaman yang bagus untuk anda sekeluarga. ”

Larian tumit tinggi telah menjadi simbol global keupayaan, perpaduan dan penting buat wanita di seluruh dunia. Mula diperkenalkan pada tahun 2006 oleh majalah Glamour di Amsterdam, berpuluh-puluh bandar di seluruh dunia dari Hong Kong ke New York kini menganjurkan larian setiap tahun. Penganjur Malaysia’s High Heel Dash berharap untuk menjadikan larian ini sebagai acara tahunan.

“Sertai kami untuk hari yang menyeronokkan dan bergaya dalam meraikan wanita moden,” kata Cik Goh. “Mari kita menunjukkan nilai ini kemata dunia.”

The High Heel Dash Choo Mei Sze

www.simplygiving.com/event/thehighheeldash

www.thehighheeldash.com

www.facebook.com/thehighheeldash

www.instagram.com/thehighheeldash

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.