Menu Terkini Boat Noodle

Selepas kehadirannya selama setahun di Malaysia, Boat Noodle dengan bangganya memperkenalkan penambahan menu baru kepada anda. Menu yang sesuai untuk seisi keluarga, malah Adam pun boleh makan! Hehehe. Menu terkini Boat Noodle kali ini ada nasi dan telur dadar. Walaupun nampak mudah, tetapi berselera bila makan tau. Rasa dia lain dari masak dekat rumah. Sangat sedap. Telur dadar ada ketulan ayam dan paling best nasi dan telur hancur.

Bila datang ke Boat Noodle, anda kena pandai. Kena pandai? Kena pandai order makanan. Hehehe. Kalau boleh, order terus berapa mangkuk mee yang anda nak. Makanan dan minuman lain pun begitu juga. Order terus banyak-banyak. Sebab Boat Noodle sentiasa penuh dengan pelanggan. Walaupun kena beratur panjang, mereka tetap menanti dengan penuh kesabaran. Cuma di Malaysia ni, kalau dah nampak orang beratur panjang mesti lagi lama mereka duk makan. Yelah kita bab makan ni ibarat keadaan kita rehat dan serahkan badan untuk pam minyak. Hehehe.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-26

Persekitaran Boat Noodle

Boat Noodle adalah restoran yang sentiasa penuh dengan pelanggan, malah tidak putus-putus pelanggan yang datang. Siap beratur panjang lagi. Jadi, jika anda ke Boat Noodle, sila datang awal atau bersiap sedia untuk beratur panjang. Diharap pelanggan yang sedang makan tu tengok keadaan sekeliling ya. Kesian yang sedang beratur tunggu lama. Hehehe.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-27 Menu-Terkini-Boat-Noodle-28

Menu Makanan di Boat Noodle

Makanan di sini adalah 100% dari negara Thailand. Masam adalah rasa utama yang akan anda rasa. Memang sedap. Ruby memang penggemar makanan dari negara jiran tu. Hehehe. Disini terdapat 4 jenis mee, 2 jenis hidangan nasi dan 9 jenis makanan sampingan. Jom kita cuba semua makanan ni. Hehehe. Sebelum buat pesanan, jom baca menu.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-25 Menu-Terkini-Boat-Noodle-24

Jenis mee yang anda pilih bergantung kepada jenis kuah yang anda suka serta bahan utama sama ada ayam atau daging.

Ayutthaya

Resipi ini berasal dari wilayah Ayutthaya dekat Bangkok dan mempunyai rasa sengit berdasarkan kuah sup berkrim gelap yang mempunyai lebih kurang sepuluh jenis herba. Kuahnya mempunyai konsistensi yang lebih tebal daripada Pathumthani dan berwarna keperangan. Kaya dengan rasa sedikit kepedasan dan pasti anda akan datang lagi untuk mencubanya!

Pathumthani

Resipi Pathumthani menggunakan kicap pekat dan mempunyai rasa masam dengan rasa pedas yang halus. Dibuat dengan kira-kira 19 herba, ia juga mengandungi lima jenis serbuk rempah, bunga lawang dan kulit kayu manis. Berhati-hati, sup yang ini akan membuat anda ketagih.

Jadi kedua-dua kuah sup ini ruby suka. Pilihan ruby adalah Beef Pathumtani. Hehehe.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-32 Menu-Terkini-Boat-Noodle-31

Cara untuk makan di Boat Noodle adalah ambil menu dan fahamkan apa yang inginkan. Kemudian ambil kertas pesanan tu. Tulis butiran seperti bilangan orang, tulis nombor kod makanan dan minuman serta nombor meja. Dinasihatkan order terus berapa mangkuk mee anda nak. Contoh ruby bleh makan boat noodle sebanyak 5 mangkuk. Jadi order Beef Pathumthani N01 sebanyak 5 mangkuk dan makanan lain. Sebab ramai sangat pelanggan. Kalau order lagi boleh juga, cuma kena tunggu lebih masa sikit lah.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-29

Bahan-bahan penyedap, sos ikan, bawang goreng, garam dan sambal.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-19

Chicken Pathumthani (N03) – RM 1.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-16

Beef Ayutthaya (N02) – RM 1.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-18

Beef Pathumthani (N01) – RM 1.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-17

Chicken Ayutthaya (N04) – RM 1.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-8

Bangkok Ommelette With “Sood Yot” Sauce Rice (R01) – RM 11.90

Nasi putih bersama telur dadar dengan isi ayam. Sangat sedap dan

Menu-Terkini-Boat-Noodle-10

Thai Popeye’s Tempura (F08) – RM 6.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-11

Yum Mama (F10) – RM 8.50

Menu-Terkini-Boat-Noodle-12

Kra-Pow Chicken Rice (R02) – RM 11.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-6

Yum Woon Sen (F11) – RM 13.00

Menu-Terkini-Boat-Noodle-13

Yum Meatball (F09) – RM 8.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-7

Chicken Wings (F04) – RM 4.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-14

Grill Chicken Meat Ball (F03) – RM 4.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-15

Grill Beef Meat Ball (F02) – RM 5.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-5

Ka Num Tuay (1 set, 2 mangkuk) (F05) – RM 1.00

Menu-Terkini-Boat-Noodle-30

Secara keseluruhan menu makanan di boat noodle bersesuaian dengan selera ruby yang suka makanan masakan Thailand dan masam. Hehehe. Anda patut cuba!

Menu Minuman di Boat Noodle

Menu-Terkini-Boat-Noodle-2

Fresh Thai Coconut (B05) – RM 6.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-22

Dari kiri Cha-Yen (Thai Ice Tea) (B01) – RM 6.90

Ice Blended Thai Green Tea (B15) – RM 8.90

Ice Blended Thai Tea (B14) – RM 8.90

Ice Blended Thai Coffee (B16) – RM 8.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-21

Ice Blended Thai Coconut – RM 8.90

Menu-Terkini-Boat-Noodle-9 Menu-Terkini-Boat-Noodle-4 Menu-Terkini-Boat-Noodle-3 Menu-Terkini-Boat-Noodle-20

Bersempena dengan Festival Songkran di negara Thailand, Boat Noodle telah mengadakan permaian The Wall of Krub di cawangan utama mereka di Empire Damansara. Permainan mudah sahaja.

1. Anda snap photo makan di boat noodle.

2. Upload ke social media bersama hashtag yang disediakan. #ChillChill #myboatnoodle

3. Datang ke outlet Boat Noodle cawangan Empire Damansara.

4. Tunjuk gambar kepada boat noodle manager or staff yang bertugas.

5. Pilih cawan yang telah disediakan. Tiap cawan ini mengandungi hadiah lumayan dan pastinya denda juga. Hehehe.

6. Seterusnya anda akan ada satu tugasan. Sama ada anda akan disimbah air atau anda perlu simbah air kepada manager Boat Noodle.

Menu-Terkini-Boat-Noodle-23 Menu-Terkini-Boat-Noodle-33 Menu-Terkini-Boat-Noodle-34 Menu-Terkini-Boat-Noodle-35 Menu-Terkini-Boat-Noodle-36

Boat Noodle telah memperkenalkan 7 menu baru dan kesemua menu ini ada di Boat Noodle cawangan Empire Damansara buat masa ini. Diantara menu terkini adalah Thai Popeye’s Tempura, Yum Mama, Yum Woon Sen, Yum bakso, Boat Noodle Sangkaya, Bangkok Ommelette With “Sood Yot” Sauce Rice, Kra-Pow Chicken Rice, Ice Blended Teh Hijau, Ice Blended Coconut.

“Dalam tempoh 13 bulan yang lalu, Boat Noodle berusaha untuk memberi pilihan yang lebih banyak melalui penyelidikan dan inovasi yang berterusan. Kami berbangga untuk memperkenalkan rangkaian baru ini dan kami percaya ini adalah makanan untuk memuaskan selera mereka tanpa mengira siang atau malam, makanan ringan atau makanan yang berat, ” kata Tony Lim, Pengarah Eksekutif Boat Noodle

“Dalam Boat Noodle, kita sentiasa mahu menjadikan tempat makan untuk sesiapa sahaja seperti makanan jalanan di Bangkok; oleh itu, semua cawangan Bot Noodle kami menggambarkan seperti pasar jalan Thai. Rekaan hiasan dalaman premis terdiri daripada papan tanda, barangan hiasan dan Thai vintaj yang membolehkan pengunjung untuk sepenuhnya meneroka nostalgia pasar jalan Thailand dalam negara ini, “kata Tony.

Boat Noodle mempunyai sembilan cawangan di Malaysia, yang secara strategik terletak di Empire Damansara, The School di Jaya One, Ikon Cheras, Berjaya Time Square, Publika, Sutera Mall di Johor Bahru, Gamuda Walk di Kota Kemuning, Klang Parade dan D’Pulze Cyberjaya.

www.facebook.com/meesampan

xoxo!

wpid-sign5-1.png.png

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

3 thoughts on “Menu Terkini Boat Noodle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.