Zespri Kiwifruit Share-A-Meal

      2 Comments on Zespri Kiwifruit Share-A-Meal

Pada bulan Ramadan yang mulia ni, seronok bila berpeluang untuk berkongsi makanan dengan ahli keluarga, sahabat dan jiran tetangga. Masa inilah waktu yang terbaik untuk memupuk anak-anak agar tidak kedekut untuk berkongsi. Tidak kiralah dari segi makanan, minuman, wang tunai, permainan dan remote tv! Hahahaha. Haiya sekarang nak ajar Adam untuk berkongsi memang mencabar. Asyik nak tengok kartun je, bila tukar channel dia marah ruby! Boleh ke macam tu? Hahaha. Kadang pergi bazaar Ramadan beli minuman yang besar tu, elok untuk kongsi bersama kan? Adam boleh taknak kongsi! Even ruby dah tuang dalam jug! Astagfirullahalazim. Hahaha. Jadi bila Zespri Kiwifruit Share-A-Meal ni ruby dapat, smoothie dalam botol cantik. Adam macam nak berebut dengan ruby, tapi ruby terangkan kat dia “ini ibu punya, kejap lagi kita minum sama-sama”. Jadi dia dengar cakap! Wow! Dengar pula cakap ruby. The power of Kiwi?? Hahaha.

Zespri Kiwifruit Share-A-Meal

Di kesempatan bulan Ramadan ni ruby berkongsi Zespri Kiwifruit Share-A-Meal dengan kawan ruby yang jauh diperantauan. Hahaha. Takdalah jauh mana pun, kat Ampang juga. Hehehe. Hopefully kawan ruby suka. Terutamanya Smoothie Zespri Sungold Kiwi bersama Kurma. Jangan ingat pisang je boleh campur dengan kiwi tau. Kurma pun boleh. Lagi sedappppp.

Zespri Kiwifruit Share-A-Meal

Zespri® Sungold Kiwifruit & Date Smoothie

Bahan-Bahan

  • 3 biji besar masak ranum Zespri® Sungold Kiwi (dikupas dan potong, berat sekitar 400g)
  • 100g kurma dipotong kecil
  • 50g madu (2 camca besar)
  • 2 cawan ais
  • 3 camca besar yoghurt (ikut suka, kalau nak lebih lemak berkrim tambah le lagi. hehehe.)

Cara-cara

  • Letakkan semua bahan-bahan di dalam jag bersih pengisar dan blender sehingga sebati.
  • Tuangkan smoothie ke dalam gelas/botol, hiaskan dengan kepingan Zespri Sungold Kiwi dan hidangkan segera. Untuk yang berpuasa macam kita ni, masuk dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Boleh nikmati semasa berbuka!

Kebaikan ZESPRI Green dan ZESPRI Sungold:

  • Mengandungi 2X serat nanas dan 6X epal (untuk setiap 100g) ZESPRI Green Kiwi kaya dengan Vitamin C dan antioksidan.
  • Fibre di dalam ZESPRI Green Kiwi mempunyai kapasiti yang tinggi untuk mengekalkan air dan membantu dalam pergerakan najis yang lancar melalui saluran penghadaman.
  • Sepanjang bulan Ramadan, kita cenderung makan banyak semasa berbuka puasa. Malah ia adalah masa yang sesuai untuk menikmati makanan bersama keluarga, ini boleh membawa kepada terlebih makan sehingga mengakibatkan senak dan kembung. Amalkan makan 2 biji buah kiwi hijau bagi meningkatkan fungsi usus dan mengurangkan kembung.
  • Buah kiwi adalah enzim pencernaan semulajadi, actinidin, meningkatkan keselesaan penghadaman. Ia meningkatkan pecahan protein dan memudahkan penghadaman gastrik (mengosongkan perut).
  • Seperti ZESPRI Green Kiwi, ZESPRI Sungold Kiwi adalah kuasa penuh dengan lebih daripada 20 vitamin dan mineral penting.
  • ZESPRI Sungold Kiwi mengandungi 3x Vitamin C daripada oren dan 10X pemakanan epal (untuk setiap 100g), yang membantu untuk mengekalkan tenaga sepanjang berpuasa.
  • Hanya 1 ZESPRI Sungold Kiwi sudah boleh memenuhi keperluan Vitamin C harian anda. Ini penting kerana tubuh manusia tidak dapat mensintesis Vitamin C dan hanya boleh menambah ia setiap hari dari sumber makanan.
  • Vitamin C mengaktifkan enzim dalam badan yang membantu membendung keletihan dan meningkatkan tenaga sepanjang hari.
  • Vitamin C dalam buah kiwi boleh meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan seseorang. Zat Besi, menjadi komponen hemoglobin dalam sel-sel darah merah, memberi keupayaan membawa oksigen dalam darah. Ini meningkatkan peredaran darah kerana ia membawa oksigen ke bahagian-bahagian badan untuk memulihkan dan menyegarkan badan sepanjang berpuasa.
  • Ia juga adalah rendah GI (Glycemic Index). ZESPRI Green Kiwi mempunyai GI 39 dan ZESPRI Sungold Kiwi mempunyai GI 38. Ini meletakkan buah kiwi dalam kategori “rendah” kandungan GI (GI <55). Ini adalah pilihan yang sangat baik bagi mereka sedang diet diabetes atau mereka yang sedang memantau paras gula dalam darah mereka.
  • Pulpa buah Kiwi juga 4x lebih bagus bagi mengurangkan kadar resapan glukosa ke dalam darah. Ia penting bagi mereka yang berpuasa.

Informasi utama mengenai ZESPRI Kiwi :

  1. Zespri adalah buah pertama yang telah membuat tuntutan kesihatan berasas di New Zealand, di bawah piawaian pemakanan Food Standards Australia-New Zealand (FSANZ) Standard for Nutrition, Health and Related Claims
  2. Tuntutan FSANZ kesihatan: “Zespri® Green Kiwi boleh menyumbang kepada fungsi usus normal”
  3. Ini adalah pertama kali di dunia yang tuntutan kesihatan berasas telah diberikan kepada produk buah-buahan segar.
  4. ZESPRI Kiwi mengandungi nutrien yang lebih penting daripada 27 buah-buahan yang paling popular, seperti yang dibuktikan oleh kajian Universiti Rutgers, menjadikannya salah satu daripada buah-buahan yang paling padat nutrien di dunia
  5. Pada bulan Ramadan, pengambilan ZESPRI Kiwi boleh membantu untuk memberi tenaga bagi menggantikan beberapa nutrien yang hilang semasa berpuasa dan menghapuskan ketidakselesaan dari kembung dan keletihan
  6. Pengambilan ZESPRI Kiwi menyumbang kepada kesihatan sistem penghadaman :
    1. Ia adalah baik untuk meningkatkan kekerapan membuang air besar
    2. Mengandungi Actinidin – enzim unik yang membantu meningkatkan penghadaman dan melegakan kembung
    3. Ia mempunyai enzim usus yang baik yang membantu menguatkan fungsi imun
    4. Ia mengandungi serat untuk meningkatkan kelikatan dan pengosongan gastrik perlahan makanan berat

Jadi, apa lagi? Cepat dapatkan buah kiwi sekarang! Hehehe.

www.instagram.com/zespri_au.sea

www.facebook.com/ZespriSG

www.zespri.com.my

2 comments on “Zespri Kiwifruit Share-A-Meal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.