Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia

Tujuh pemimpin perniagaan Maori melawat Malaysia pada 13-18 Mei yang lalu untuk meneroka, membina dan meluaskan hubungan ekonomi. Pemimpin-pemimpin perniagaan dari makanan dan minuman, tenusu, makanan laut dan pelancongan akan berhubung dengan kerajaan dan pemimpin perniagaan di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Singapura.

Pesuruhjaya Perdagangan New Zealand ke Malaysia dan Brunei, Mr Matt Ritchie, berkata: “Malaysia merupakan salah satu daripada 10 rakan dagangan utama kita dan lawatan itu bertepatan dengan tahun ini menandakan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara New Zealand dan Malaysia. dua kami negara mempunyai sejarah pautan mesra dan membina dan hubungan kita terus berkembang. Kami mempunyai hubungan yang kukuh dalam perdagangan, keselamatan dan pendidikan dan kami mahu membina kami kekuatan dalam bidang seperti makanan dan minuman yang menawarkan potensi yang besar kepada pengguna. ”

“Maori meletakkan kepentingan yang besar pada hubungan. Pemimpin perniagaan Maori di Malaysia sedang mencari produk yang boleh menjalin perkongsian berkekalan dan untuk menyambung semula dan mengukuhkan hubungan yang sedia ada dengan rakan-rakan niaga mereka di Malaysia. ” Maori ekonomi dianggarkan bernilai $ 42 bilion dan menyumbang $ 11 bilion ke New Zealand GDP.

Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia
Maori Development Minister, Te Ururoa Flavell (fourth from left) and New Zealand High Commissioner to Malaysia, John Subritzky (center) with the New Zealand congregation and the Jaya Grocer team at Starling Mall, Kuala Lumpur on the morning of 15 May 2017.
Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia
Maori Development Minister, Te Ururoa Flavell (fourth from right) and members of Miraka Diary and Storiiu at Jaya Grocer, The Starling Mall on the morning of 15 May 2017.
Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia
From left to right: Founder of Storiiu, Brian Tan, New Zealand High Commissioner to Malaysia, John Subritzky, Maori Development Minister, Te Ururoa Flavell, New Zealand High Commissioner to Malaysia and Brunei, Matt Ritchie, and Chairman of Miraka Dairies, Kingi Similer after signing an MoU at Jaya Grocer, The Starling Mall on 15 May 2017.

Misi perniagaan dan budaya Maori bermula dengan Taste New Zealand Food Fair di Jaya Grocer, The Starling Mall pada pagi 15 Mei 2017. Taste New Zealand telah mengadakan Pameran Makanan yang menampilkan lebih 150 produk termasuk 30 produk baru dari New Zealand – diantara jenamanya adalah The Dairy Collective, Whittaker ini, Griffin dan Rockit Apple Snacks. Ia berlangsung dari 3 Mei hingga 21 Mei di semua cawangan Jaya Grocer – http://ruby.my/2017/05/taste-new-zealand-food-fair/

Delegasi itu kemudian menyaksikan Memorandum Persefahaman (MoU) antara Miraka dan Storiiu, perniagaan pengedaran makanan baru yang dimulakan oleh abang dan kakak, Brian dan Chemmy Tan. Miraka adalah pemproses tenusu Maori pertama di New Zealand dan ia adalah satu operator yang berkembang pesat dalam industri dolar tenusu pemprosesan multi-bilion New Zealand. yang Istilah ‘Miraka’ dialam bahasa Maori adalah “susu”. Lapan puluh peratus daripada pemegang sahamnya adalah amanah dan syarikat whanau.

Wakil-wakil dari Fonterra menghadiri pembukaan semula kilang serbuk susu (Susumas). Fonterra adalah pelabur terbesar dari New Zealand untuk Malaysia dan terkenal dengan portfolio jenama pengguna dan perkhidmatan makanan seperti Anlene, Anmum, Anchor dan Fernleaf.

Sebagai syarikat terbesar di New Zealand, dan pengeluar tenusu terbesar di dunia dan pengeksport, Fonterra memainkan peranan yang besar dalam meletakkan New Zealand di atas peta dunia. Kira-kira 40% daripada produk Fonterra menghasilkan (lebih daripada 100 jenis) di Malaysia adalah dieksport ke 13 buah negara di Asia Tenggara dan Timur Tengah. Tapak pengeluaran di Susumas dan Dairymas menghasilkan lebih daripada 46,000 tan metrik tepung dan cecair produk tenusu setiap tahun, membawa kualiti tinggi tenusu pemakanan kepada berjuta-juta rakyat Malaysia setiap hari.

Lawatan ini diakhiri dengan pertukaran budaya antara Maori dan pribumi Sabah penduduk di Kota Kinabalu, Malaysia.

Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia Pemimpin Perniagaan Maori Meneroka Kerjasama di Malaysia

Miraka ialah susu New Zealand dan hanya Maori pemilik tenusu dan dikawal syarikat. Bertempat dalam MOKAI, 30 km sebelah barat laut dari Taupo di tengah-tengah Pulau Utara New Zealand, Miraka adalah unik dalam industri tenusu. Menggunakan tenaga geoterma mampan dan boleh diperbaharui, state-of-the art, Miraka mempunyai kuasa dan keupayaan untuk memproses lebih daripada 250,000,000 liter susu kepada serbuk dan produk UHT setiap tahun. Miraka adalah 80% dimiliki oleh Maori trusts and incorporations. Pertubuhan-pertubuhan ini termasuk Wairarapa Moana Incorporation, Tuaropaki Trust, Waipapa 9 Trust, Hauhungaroa Perkongsian, Tauhara Moana Amanah dan Huiarau Farms. rakan kongsi strategik kami dan pelabur termasuk Te Awahohonu Forest Trust Limited, Vinamilk, pengeluar susu utama dan tenusu produk perusahaan di Vietnam dan Rangkaian Dairy Global yang membawa pengalaman dan pengetahuan dalam jualan tenusu dan pemasaran di peringkat antarabangsa.

www.miraka.co.nz

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.