Korean Film Festival 2017 26 – 28 Oktober 2017 (KFF17)

Korean Film Festival 2017 26 – 28 Oktober 2017 (KFF17). Assalammualaikum semua! Okay hari ini ruby ingin berkongsi bekenaan hiburan filem yang kita semua pasti suka. Filem dan drama Korea tidak asing lagi dalam kehidupan rakyat Malaysia. Malah kita ternanti-nanti filem dan drama baru dari negara KPOP tu. Hehehe. Ruby sangat suka filem dari Korea. Filem baru atau lama, pasti mempunyai ciri cinematography dan jalan cerita yang hebat. Jika sedih, memang menangis berbaldi-baldi. Hahaha. Kalau jahat, memang watak orang jahat tu real. Tiada belas kasihan. Setiap filem Korea, mereka ingin kita sebagai penonton menyelami setiap watak. Barulah kita tengok dengan tekun! Hehehe

Korean Film Festival 2017 26 – 28 Oktober 2017 (KFF17)

Salah satu inisiatif GCS Cinema yang ruby sentiasa salut adalah usaha menaikkan industri filem antarabangsa. Sebab kita semua sedia maklum, filem terbaik kadang-kadang tidak ditayangkan di panggung di Malaysia. Tetapi dengan adanya bantuan kedutaan negara tersebut. GCS boleh tahu filem-filem yang bagus. Filem yang bagus munngkin di pilih berdasarkan kisah-kisah yang bagus atau jualan terlaris di negara tersebut.

Kerajaan Republik Korea menganjurkan Korean Film Festival 2017. Festival filem selama 3 hari ini menawarkan peluang kepada penonton Malaysia untuk menikmati filem Korea yang menarik secara percuma di Kuala Lumpur pada bulan Oktober 2017. Penggemar filem Korea! Sila tandakan kalendar anda dan dapatkan tiket Filem Korea secara percuma di Festival Filem Korea 2017 dari 26 hingga 28 Oktober. Korean Film Festival 2017 dianjurkan oleh Kedutaan Republik Korea di Malaysia dan menawarkan peluang unik untuk penggemar filem Korea untuk mengalami keceriaan industri filem Korea. 5 filem akan dipaparkan di Golden Screen Cinemas (GSC), Pavilion KL. The Suspect, The Fatal Encounter, My Brilliant Life, A Hard
Day, My Brilliant Life dan My Love, My Bride.

Korean Film Festival 2017

Selain mempamerkan dan mempromosikan pengalaman pawagam Korea, Kedutaan Republik Korea bertujuan memperkenalkan budaya Korea dan tradisi kepada masyarakat Malaysia. Korean Film Festival 2017 membentangkan filem-filem yang merangkumi pelbagai pilihan genre filem Korea termasuk filem yang memenangi anugerah. Filem drama drama, aksi-aksi dan cinta semuanya dalam barisan filem yang anda suka. Ia untuk menarik penonton yang ramai dan mempamerkan kepelbagaian filem Korea. Pengalaman pawagam Korea yang sangat digemari pasti akan menghiburkan peminat filem Korea sambil menawarkan pemahaman sinematik ke dalam budaya Korea kontemporari.

5 Filem di Korean Film Festival 2017

Korean Film Festival 2017

The Suspect

Korean Film Festival 2017 Korean Film Festival 2017

  • Release Date : 26 Oct 2017
  • Language : Korean
  • Subtitle : English
  • Genre : Action / Thriller
  • Running Time : 137 minutes
  • Director : Won Shin-yeon
  • Cast : Gong Yoo, Park Hee-soon

Ji Dong-chul (Gong Yoo) pernah menjadi ejen pasukan utama di Korea Utara, tetapi selepas perubahan dalam kuasa politik, dia ditinggalkan oleh kerajaannya semasa misi. Dia terus berjalan, mencari isteri dan anak perempuannya yang dijual sebagai hamba kepada China, hanya untuk mengetahui jenazah mereka. Apabila dia mengetahui bahawa bekas rakan sekerjanya adalah dalang kematian mereka, Dong-chul pergi untuk membalas dendam, berpaling tadah ke Selatan untuk mengejar pembunuh keluarganya. Kini, dia menjalani penyamaran, dia mencari musuhnya pada siang hari dan pada waktu malam bekerja sebagai pemandu peribadi untuk Pengerusi Park, eksekutif perniagaan yang ada kaitan dengan Pyongyang. Pada suatu malam pengerusi diserang dan dibunuh oleh pembunuh, tetapi tidak sempat menyerahkan sepasang cermina mata khas kepada Dong-chul. Perkhidmatan perisikan Korea Selatan, seorang ahli telah memerangkap Dong-chul untuk pembunuhan itu, terus memburu bekas pengintip itu. Manhunt diketuai oleh Min Se-hoon (Park Hee-soon), seorang seorang sarjan kolonel dengan Dong-chul berkongsi masa lalu, dan Kim Seok-ho (Jo Sung-ha), pengarah NIS. Dibantu oleh pencipta filem dokumenter yang ganas (Yoo Da-in), Dong-chul terus berlari dan mencuba mencari jawapan bahan rahsia yang diberikan oleh bekas majikannya yang telah mati dibunuh. Wow Gong Yoo berlakon mesti best!

The Fatal Encounter

Korean Film Festival 2017 Korean Film Festival 2017

  • Release Date : 26 Oct 2017
  • Language : Korean
  • Subtitle : English
  • Genre : Action / Drama
  • Running Time : 135 minutes
  • Director : Lee Jae Kyu
  • Cast : Hyun Bin, Jung Jae-young, Jo Jung-suk, Han Ji-min

Raja Jeongjo (Hyun-Bin) berkuasa selama satu tahun sahaja. Dia telah melalui beberapa percubaan pembunuhan gagal dalam hidupnya dan kekuasaannya rapuh. Dia hanya mempercayai kesayangannya bernama Sang-Chaek (Jung Jae-Young) dan Komandan Geumwiyoung bernama Hong Kook-Young (Park Sung-Woong). Sementara itu, Queen Jungsoon (Han Ji-Min) dan pengikut-pengikut dari plot Noron untuk membunuh Raja Jeongjo. Di luar istana, Eul-Soo (Cho Jung-Seok) dibesarkan sebagai pembunuh elit oleh Gwang-Bae (Cho Jae Hyun). Gwang-Bae kemudian memerintahkan Eul-Soo untuk membunuh Raja Jeongjo jika tidak, Wol-Hye (Jung Eun-Chae) akan dibunuh. Ruby suka filem begini dengan pakaian diraja. Barulah nampak adat dan budaya negara Korea.

A Hard Day

Korean Film Festival 2017 Korean Film Festival 2017

  • Release Date : 26 Oct 2017
  • Language : Korean
  • Subtitle : English
  • Genre : Action / Crime / Thriller
  • Running Time : 111 minutes
  • Director : Kim Seong-hun
  • Cast : Lee Sun-kyun, Cho Jin-woong

Detektif Go Geon-soo mempunyai hari yang sukar, dan peristiwa berikut berlaku kepadanya dalam masa kurang dari 24 jam: Dia menerima notis perceraian dari isterinya. Ibunya meninggal dunia. Dia dan rakan-rakannya disiasat oleh pemeriksa polis atas dakwaan penyelewengan. Kemudian dalam perjalanan ke pengebumian ibunya, dia memandu secara malas dan terlibat dalam kemalangan langgar lari. Dia cuba menutupi kemalangan itu dengan menyembunyikan mayat lelaki itu di dalam keranda ibunya. Tetapi seseorang telah melihat insiden tersebut sepanjang masa, dan Geon-soo mendapat panggilan misteri daripada orang yang mendakwa bahawa dia adalah saksi tunggal kepada jenayah itu, yang kini mula mengancamnya.

My Brilliant Life

Korean Film Festival 2017 Korean Film Festival 2017

  • Release Date : 26 Oct 2017
  • Language : Korean
  • Subtitle : English
  • Genre : Drama
  • Running Time : 110 minutes
  • Director : E J-yong
  • Cast : Song Hye-kyo, Kang Dong-won

Dae-soo dan Mi-ra yang cantik adalah kedua-dua remaja berumur tujuh belas tahun ketika Mi-ra disahkan hamil. Anak lelaki mereka Ah-reum dilahirkan, tetapi dia didiagnosis dengan progeria gangguan genetik yang sangat jarang berlaku. Beberapa tahun kemudian, Ah-reum berusia 16 tahun, tetapi tubuhnya adalah seorang lelaki berusia 80 tahun. Melihat bahawa dia tidak mempunyai banyak masa lagi, Ah-reum menulis cerita tentang bagaimana ibu bapanya jatuh cinta dan bagaimana dia menjadi, dengan harapan dapat memberikannya sebagai hadiah kepada mereka pada hari ulang tahunnya yang ke-17. Sedihnya filem ni. mesti bawa tisu!

My Love, My Bride

Korean Film Festival 2017 Korean Film Festival 2017

  • Release Date : 26 Oct 2017
  • Language : Korean
  • Subtitle : English
  • Genre : Comedy / Romance
  • Running Time : 111 minutes
  • Director : Im Chan-sang
  • Cast : Jo Jung-suk, Shin Min-ah

Young-min dan Mi-young adalah pasangan muda yang berkahwin selepas menamatkan pengajian di kolej. Berikutan tempoh bulan madu, mereka mula menentang satu sama lain. Semasa menunggu suaminya di sebuah kafe, Mi-young terserempat dengan bekas bosnya. Young-min terlihat dan salah sangka! Pelbagai situasi berlaku dan mereka berjuang untuk pertahankan perkahwinan mereka. Semasa mereka berjuang untuk membuat pulihkan rumahtangga mereka, Young-min dan Mi-young secara beransur-ansur memahami cinta sebenar. Sweetnya cerita ni. Hehehe.

Korean Film Festival 2017Semua tayangan filem akan dibuka dan terbuka kepada orang ramai dari 26 hingga 28 Oktober di GSC Pavilion KL. Untuk menebus tiket percuma, berikan cetakan atau tangkapan skrin pada peranti mudah alih mana-mana foto atau artikel tentang Festival ini dalam mana-mana penerbitan, penyiaran dalam talian dari laman Facebook rasmi atau Saluran digital GSC dan dapatkan DUA tiket percuma dari kaunter tiket GSC Pavilion, Kuala Lumpur. Penebusan bermula dari 19 Oktober 2017 sehingga stok tiket masih ada.

Untuk butiran lengkap filem, jadual filem, sila log masuk ke

www.facebook.com/koremy.eng

www.gsc.com.my

About Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i’m write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

14 comments on “Korean Film Festival 2017 26 – 28 Oktober 2017 (KFF17)

  1. Bella Jamal

    Bestnya. Cerita Korean memang semua best. Tak ada yang tak best. For sure menangis punyalah! Layan perasaan kan. Rasanya semua movie tu macam menarik. Terus nak tonton The Fatal Encounter. Suka cerita action matial arts juga!

    Reply
  2. Suria Amanda

    So far akak blom terjebak lagi..kalau bab citer korea ni akak suka citer yang agak seram2 skit dan ada unsur2 penyiasatan..macam polis2 gitu..allah x reti nak explain..kalau bab citer love story atau conflict2 percintaan akak x berapa suka…
    Suria Amanda´s last blog post ..SA Suka Kembara Bajet MurahMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge