IKEA Malaysia – Malaysian Dads Photo Contest

IKEA Malaysia Anjurkan Pertandingan Malaysian Dads Photo Contest! Assalammualaikum semua! Yayyy mesti ibu-ibu semua seronok apabila IKEA Malaysia umumkan pertandingan ini. Mana taknya, si bapa pasti tidak teruja seperti si ibu. Tetapi peluang begini pasti si bapa tidak akan lepaskan peluang. Hehehe. Jom sama-sama berganding bahu. Kali ini peraduan gambar memerlukan ibu ambil gambar si bapa bersama anak-anak kesayangan. Masa ini lah kita nak menggunakan skill teknik fotografi kita. Komposisi gambar dan pencahayaan amat penting! hehehe.

IKEA Malaysia Anjurkan Pertandingan Malaysian Dads Photo Contest

Seronok bila ruby dapat tahu IKEA Malaysia memperkenalkan cuti paterniti iaitu cuti isteri bersalin untuk si bapa. Ya Allah, 1 bulan itu pun sudah memadai untuk ibu berpantang. Wuwuwuwu. tiba-tiba ruby rasa sebak dengan cuti yang Jabatan Buruh Malaysia berikan kepada bapa yang baru menerima cahaya mata. 2 hari sahaja cuti diberi untuk seorang bergelar bapa? Nikmat menjadi seorang bapa amat sedikit! Tidak puas menjaga anak ketika newborn.

Ruby masih ingat lagi masa berpantangkan si Adam dan Alif. Adam dilahirkan secara normal tetapi pramatang. Kami suami isteri berulang alik ke hospital untuk melawat Adam di NICU, kemudian suami sambung ambil cuti sampai cuti tahunan habis. Unpaid leave tidak usah kira la. Banyak! Malah di dalam appraisal tahunan pasti isu cuti terlampau banyak dan unpaid leave. Jika pejabat bagi cuti paterniti 1 bulan kan bagus. Ruby pun boleh berjimat dari mengupah pembantu bernilai RM 2400 untuk 2 minggu. Huwaaa.

Manakala si Alif pula dilahirkan secara ceasarean. Huwaa sedih bila suami pergi kerja. Nak jaga Adam, nak jaga Alif lagi. Sesiapa yang dapat manfaat cuti paterniti di pejabat, bersyukurlah!

Paternity Leave / Cuti Isteri Bersalin

“IKEA sentiasa mengambil berat dalam kehidupan di rumah untuk keluarga dan kami memupuk nilai Sweden – termasuk kesamaan di tempat kerja dan di rumah. Kami percaya kedua-dua lelaki dan wanita sepatutnya mempunyai peluang untuk aktif terlibat dalam membesarkan kanak-kanak. Tahun ini, di seluruh kedai dan pejabat kami di Asia Tenggara, kami telah memperkenalkan satu bulan cuti pateri yang dibayar untuk membolehkan bapa baru menjaga bayi selama 1 bulan. Kami melihat bahawa langkah kecil ini membuat perbezaan besar kepada bapa dalam perniagaan kami, dan rakan-rakan mereka.” kata Lydia Song, Pengarah Sumber Manusia untuk IKEA Asia Tenggara.

IKEA Southeast Asia memperkenalkan faedah cuti pelahiran bayar selama satu bulan pada 1 Januari tahun ini, dan Muhammad Rizal Sunalim adalah antara rakan sekerja pertama Malaysia yang menuntut manfaatnya.

“Ini adalah masa keemasan untuk saya dan keluarga saya,” kata Rizal, ketua pasukan untuk IKEA Food yang, bersama isterinya, bekerja di IKEA Cheras. Pasangan ini mempunyai tiga orang anak. Dengan dua yang pertama, isteri saya terpaksa melakukan segala-galanya sendiri. Kali ini, saya ada peluang untuk menjaga bayi dan isteri saya juga. Ia amat bermakna untuknya kerana dia dapat mendapatkan rehat dan sokongan. Saya masak untuk keluarga, saya melakukan dobi, saya menjaga dua gadis kecil kami. Masa ikatan telah benar-benar baik.

Malaysian Dads Photo Contest

Malaysian Dads Photo Contest

IKEA mengumumkan pertandingan foto untuk bapa dan anak di Malaysia. Memperkenalkan lebih banyak masa ayah dengan cuti paterniti selama satu bulan untuk pekerja lelaki IKEA. IKEA Malaysia dan Kedutaan Sweden di Malaysia adalah bekerjasama untuk melancarkan pertandingan foto yang meraikan bapa tempatan.

Cik Song berkata pertandingan foto ini memberi peluang untuk meraikan lebih ramai Bapa di Malaysia yang mengambil bahagian secara aktif dalam penjagaan kanak-kanak – daripada memberi minum susu, menyendawakan bayi, mencium dan memeluk. Sepuluh ayah terpilih di Malaysia akan memenangi sesi dengan jurugambar profesional dan lihat potret mereka dipaparkan secara terbuka bersama pameran Swedish Dads di National Art Gallery serta Pusat beli-belah MyTOWN. Tiga pemenang utama akan berkongsi IKEA Gift Card bernilai RM4,500. Swedish Dads adalah pameran foto ini adalah oleh jurugambar tersohor yang memenangi anugerah iaitu Johan Bävman. Foto-foto ini memberikan pandangan kehidupan bapa yang mengambil cuti ibu bapa yang panjang dan mempunyai kesan besar kepada seluruh dunia.

“H.E. Encik Dag Juhlin-Dannfelt, Duta Sweden ke Malaysia, berharap foto itu pertandingan dan pameran Sweden Dads akan meningkatkan kesedaran tentang kepentingan kesamaan dalam keibubapaan, di mana kedua-dua ibu dan bapa memainkan peranan yang sama pentingnya.

“Kami mahu berkongsi pendekatan Sweden untuk kesaksamaan jantina dan cuti orang tua, berdasarkan kedua-dua ibu bapa mengambil peranan aktif dalam menjaga anak-anak mereka. Kami berharap dapat memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia ayah untuk mendapatkan lebih banyak manfaat daripada pengalaman yang tidak ternilai yang datang dengan harmoni dan sama keibubapaan. Kami percaya tempat kerja mesra keluarga – dan faedah cuti bapa khususnya – adalah situasi menang-menang-menang. Ibu bapa mendapat lebih banyak keseimbangan kehidupan dan majikan pekerja yang produktif dan berpuas hati. ”

Terma & Syarat Peraduan Malaysian Dads Photo Contest

Siapa yang boleh masuk?

 • Mana-mana ayah yang tinggal sepenuh masa di Malaysia.
 • Bersedia untuk mempunyai gambar keluarga profesional yang dipaparkan di Galeri Seni Nasional & Bandar saya.
 • Tersedia untuk menembak foto antara 3 November -11 November 2017.
 • Bersedia untuk memberikan Kedutaan Sweden dan IKEA Southeast Asia hak untuk menggunakan gambar percuma.
 • Tidak bekerja di IKEA Malaysia atau Pusat Beli-belah MyTOWN.

Apa jenis foto?

 • Mana-mana foto yang menunjukkan kehidupan anda di rumah.
 • Dengan kanak-kanak 5 tahun ke bawah.
 • Menggunakan mana-mana kamera, sebarang kualiti.
 • Tiada kandungan yang boleh dianggap sebagai menyakitkan hati.

Bagaimana untuk masuk?

 • Layari laman Facebook Facebook Kedutaan Malaysia Dads antara 16 – 29 Oktober 2017
 • Satu gambar untuk satu keluarga sahaja.
 • Masukkan kapsyen kurang daripada 50 perkataan mengenai bagaimana anda melihat peranan anda sebagai ibu bapa.

Apakah hadiah-hadiahnya?

 • 10 peserta akhir menerima gambar profesional dengan anak atau gambar anak mereka sahaja.
 • Gambar tersebut akan dibingkaikan dan dipaparkan bersama pameran foto Dads Sweden.
 • Ayah mempunyai foto di pameran.
 • Semua peserta akhir akan dijemput ke pembukaan rasmi pameran di Art Nasional Galeri pada 20 November 2017.
 • Top tiga pemenang yang diumumkan pada malam itu (mesti hadir untuk mengambil hadiah) Dads memenangi IKEA gift card ( Tempat pertama : RM 2,000, Tempat ke-2: RM 1,500 dan tempat ke-3 : RM 1,000)

Bagaimana sepuluh finalis dipilih dan diumumkan?

 • Kedutaan Sweden di Malaysia dan IKEA Malaysia, yang diketuai oleh Duta Sweden ke Malaysia, akan menilai semua penyertaan.
 • Semua finalis akan dihubungi menerusi mesej peribadi di halaman Facebook mereka untuk sesi dengan jurugambar profesional.
 • Jika tiada respon, seorang lagi finalis akan dipilih.
 • Finalis akan diumumkan di laman Facebook pada 3 November.

https://www.facebook.com/malaysiandads.photocontest/

Good luck Malaysian Dads Photo Contest! Ruby ada gambar ni je. Suami memang jarang ambil gambar dan bergambar. Hahaha.

Malaysian Dads Photo Contest

www.facebook.com/IKEAMalaysia

www.ikea.com/my

2 thoughts on “IKEA Malaysia – Malaysian Dads Photo Contest”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.