Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua

Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua. Assalammualaikum semua, hari ini ruby nak kongsikan tips yang ramai ibu-ibu di luar sana sangat perlukan. Dengan ekonomi serba mencabar ni, pasti bekal makanan adalah solusi terbaik untuk kita semua berjimat. Tetapi untuk anak kecil, mereka tidak faham. Kenapa kena bawa bekal makanan. Kenapa tidak boleh beli di kantin. Bagaimana nak wujudkan kesedaran kepada anak-anak untuk makan makanan yang dibekalkan. Supaya terjamin kebersihan dan ia lebih berkhasiat.

Sedar tidak sedar, Adam dah mula masuk sekolah tadika. Jika dulu dia di Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) atau nama sedap yang lain adalah playschool. Sekarang, berada di Taman Didikan Kanak-Kanak (TADIKA) pula. Pre-school gitu. Hehe. Memang ruby tidak sedar dia dah besar, oh my baby boy!. Ketika usia 3 – 4 tahun ni, sekolah masih menyediakan makanan. Tetapi, Ruby kurang yakin dengan makanan di luar. Ruby risau Adam tidak dapat nutrisi yang secukupnya atau makan makanan yang kurang berkhasiat. Jadi, bagaimana Ruby memastikan Adam mendapat lebih lagi nutrisi biarpun berada di tadika dan tiada di sisi Ruby? Ruby sediakan Adam bekal makanan untuk dibawa ke sekolah.

Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua

Menu untuk anak-anak berusia 3-4 tahun seperti Adam tidak susah. Mereka suka makan, malah makanan yang mereka suka pun tidak terlalu pelbagai seperti orang dewasa. Cuma untuk memupuk makan sayur sahaja masih agak sukar, anak pada usia begini tidak suka rasa pahit sayuran dan mereka tahu bahawa ibu boleh masak makanan lain. Hahaha. Bab ini ruby selalu mainkan peranan ikut warna kegemaran Adam. Warna kegemaran juga sering berubah, macam-macam ragam. Ruby tahu adam suka warna-warna ceria. Cuma untuk sayur, ruby pun kena kreatif. Nak bagi makan karot? Ruby beli karot yang panjang-panjang tapi kecil. Lepas tu ruby bagi adam makan daun salad yang dah di potong kecil.

Adam Si Picky Toddler

Ruby pun picky juga ketika kecil. Jika anak memilih makanan, mungkin mama di luar sana boleh ikut cara ruby buat ni. Ini diantara tips menyediakan makanan yang berkhasiat. Pastikan bekal makanan anak anda lengkap dengan semua piramid makanan, agar mereka seronok melihat kepelbagaian menu.

Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua

  1. Sediakan makanan sebelum anak sampai ke meja makan. Sebelum mereka berasa lapar. Sebab mereka sanggup tidak makan sehari jika tiada makanan. Cara Adam, dia hanya intai makanan di meja. Jika tiada, dia terus bermain dan tidak maklumkan ruby yang dia nak makan. Sedangkan ruby dah masak.
  2. Sentiasa bawa bekal makanan yang menarik kemana aja. Potong buah ke? Sayuran seperti tomato cherry? Nasi goreng? Anak-anak suka disuap. Jadi, mama kena sentiasa bersedia.
  3. Jadi kreatif, walaupun ada makanan yang mereka tidak makan. Contohnya sayur. Hias salad di tepi-tepi. Nanti mesti mereka ter… cuba. Bila dah sedap, nak lagi lah kan. Sebab kita semua tidak suka dipaksa. Itu lumrah.

Konsep anak-anak ini, mereka suka makanan yang mudah di masuk dalam mulut. Kecil dan
mudah di pegang. Jika inginkan idea makanan ini, boleh lihat bagaimana restoran
menyediakan finger foods. Cantik kan? Jadi, begitulah ruby belajar untuk beri Adam suka
makan sayur. Saiz perut mereka pun masih kecil, tidak perlu banyak-banyak kuantiti. Ruby
tengok Adam makan 5 kali suap pun dah kenyang. Jadi, makanan tidak perlu isi banyak-
banyak dalam Bekal Nutrisi Dumex Dugro. Isi kandungan perlulah bersesuaian dengan saiz
perut anak dan bekal makanan tidak berat. Susah pula nak bawa nanti. Ruby ingin Adam
menjadi lebih lagi dengan memakan makanan yang berkhasiat untuknya. Kita nak tarik
minat anak-anak bawa bekal. Jadi, beri keseronokan membawa bekal. Makanan habis, kita
juga senang hati. Kalau ada saki baki, kita pula terasa hati. “Why anak tak habis makan?
Why!!!”. Sedangkan ibu bubuh makanan segunung. Hahaha.

Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat

Menu untuk Adam, konsepnya adalah mudah, kreatif dan menarik. Ruby suka sediakan makanan yang Adam makan. Tidak perlu merepek nak buat macam-macam dan akhirnya dia tak makan. Pada usia begini, Adam suka nasi putih, ayam goreng kecil-kecil, homemade nugget, spaghetti aglio olio, nasi goreng, kari ayam, buah oren sunkist, epal, kiwi, salad dan karot. Ruby sediakan makanan pada awal pagi supaya kerja penyediaan makanan untuk anak dan suami berjalan lancar. Hehehe.

Adam ada 3 menu kegemaran :
1. Nasi Goreng, Telur Gulung, Kiwi
2. Makaroni Cheese, Buah Oren
3. Nasi Putih, Telur, Salad, Tomato Cherry

Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua

 

Sebagai ibu, kita memikul tanggungjawab paling besar sehingga anak-anak dewasa pun
tidak habis sampai disitu tanggungjawab kita. Memberi makanan berkhasiat dan
memberikan lebih lagi nutrisi untuk anak adalah cabaran paling sukar. Selera
mereka sering berubah. Ruby perhatikan, susu sangat penting sebagai cara memenuhi
nutrisi harian. Kita tidak sedar bahawa susu adalah antara sumber nutrisi paling mudah
untuk diminum oleh anak. Di dalam susu Dugro terdapat DHA, 15 vitamin & mineral serta lcFOS unik (kandungan serat) yang berdasarkan 40 tahun kajian saintifik menyokong tumbersaran si manja agar si majna menjadi lebih lagi. Adam akan minum susu sebagai nutrisi tambahan ketika sarapan pagi dan sebelum tidur.

 

Sarapan Pagi Segelas Susu Dugro 4

Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro

Sebelum Tidur Segelas Susu Dugro 4

Kebanyakan masa sekarang ni, ruby dan suami hanya bantu Adam dengan memerhati apa yang dia lakukan. Apabila usia 3-4 tahun ni mereka lebih suka buat sesuatu sendiri. Semua mereka ingin cuba. Memasak, buat minuman, mengemas rumah dan pandu kereta pun nak juga! Bahaya sungguh! Sebagai ibu bapa kita perlu beri perhatian sewajarnya, ini keran nutrisi lengkap susu sudah memberi mereka kebijaksanaan dan aktif berkomunikasi.

Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro Anak Kekal Bertenaga Dengan Bekal Nutrisi Dumex Dugro

Bila anak-anak minum susu secukupnya, ruby nampak perubahan Adam dari segi aktif bermain dan bijak. Banyak soalan ditanya, dia akan bercerita, malah berkongsi sesuatu yang dia nampak menarik sambil ketawa. Itu adalah tanda bahawa Adam gembira. Bila anak gembira, ibu pun bahagia.

Bekal Nutrisi Dumex Dugro

Mesti ramai tertanya-tanya dari mana ruby dapat Bekal Nutrisi Dumex Dugro kan? Dengan setiap pembelian 2 unit susu Dugro 3 atau Dugro 4, anda boleh dapat satu bekal nutrisi yang menarik ni. Ada 3 warna ceria iaitu hijau, merah dan kuning. Jadi, dapatkan kesemua warna supaya boleh tukar-tukar bekal untuk dibawa ke sekolah. Boleh tukar-tukar ikut harian atau mingguan. Siap-siap tulis nama anak dekat bekal tu ya. Pasti ramai kawan-kawan mereka menyukai bekal makanan ini dan membeli juga. Jadi kalau tak nak tertukar bekal dan penutup, tulis nama siap-siap. Hehehe. Promosi ini bermula 19 September 2017 di semua lokasi AEON, AEON Big, Billion, Econsave, Family Store, Giant, Mydin, Manjaku, Servay, Tesco, TF Value-Mart, Tunas Manja, 99 Speedmart dan kedai runcit & pasaraya tempatan terpilih di seluruh negara. Dapatkan sekarang sementara stok masih ada!

Semoga Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua ini bermanfaat untuk semua mama di luar sana.

www.dugro.com.my

www.facebook.com/DumexDugro

www.instagram.com/dugromy

28 comments on “Tips Menyediakan Makanan Yang Berkhasiat Dan Seimbang Setiap Masa, Di Mana Jua

  1. Hanani Sulaiman

    Comelnyee, bulat mata dia, walaupun jam 6 pagi. Suka bila tengok anak-anak semangat macam ni. Tapi betul, kesihatan anak-anak ni memang tanggungjawab ibu bapa. Kalau tak kita, siapa lagi? 🙂

    Reply
  2. Kak Su

    Terkenang masa anak2 zaman kekecik dulu, memang kerenah bab makan, anak akak yg bongsu tu kalau kita nak suap sayur, dia kata “An tanak flower”.. hahaha aduhaii baca artikel ni, nengok gambor ..nostalgic sungguh.. lani sume dah kawin tnggal yg bongsu duk asrama, I must say that walupon banyak kerenah bebudak ni bab makan , but still when I think back, its best times , enjoyable bringing them up. so enjoy this moment Ruby you gonna miss it I swear

    Reply
  3. Nuha Nawawi

    Macam Bento setla, memang kanak-kanak suka yang berwarna-warnikan.
    I pun sama anak suka nak beli bekas makanan sebegitu dan minta mamanya isikan. Biasakan akan potongkan buah-buahan.
    Minum susu I galakkan sehingga umur remaja, sebab itu susu tepung sentiasa ada dirumah.
    Jika beli susu kotak Dutch Lady atau Nestle letak dalam peti sejuk, sekejap je habis budak2 ni minum.
    Nuha Nawawi´s last blog post ..Kilang Coklat Beryl di Bandar Baru Bangi.My Profile

    Reply
  4. Hanis Masturina

    Rajinnya mama dia buat makanan supaya nampak menarik. Bagus sangat. Untuk kebaikan anak jugakan dapat makanan dari rumah yang memenuhi keperluan nutrisi daripada makan makanan ringan je kat luar huhuhu

    Reply
    1. Ruby Post author

      Tulah kak, makan pun payah. Dulu masak beriya, dia takmo makan. Tapi at least dia nak makan epal, nasi, telur, ayam. Ruby dah bersyukur dah. Hehehe.

      Reply
    1. Ruby Post author

      Hahaha eye contact tu penting. Adam picky, Alif semua dia makan. Masak apa yang mereka makan je utk elak pembaziran. Hahaha.

      Reply
    1. Ruby Post author

      Adam pun dah lama tak jumpa uncle Hasif. Hahaha. Sedar-sedar dah besar nanti kan Hasif. Sama tinggi. Hahaha. Adui cepatnya masa.

      Reply
    1. Ruby Post author

      Sejak usia dua tahun, ruby bergaduh dengan adam banyak. banyak tentang hal keselamatan dan buat susu sendiri ni lah. Semua nak buat sendiri. Kita risau, tapi dalam hati. Alahai dah besar anak ku.

      Reply
    1. Ruby Post author

      Tulah kak. sayur dan buah memang memilih. Sayur nak karot aje. Buah nak epal merah dan banana je. Ok lah tu. Asalkan makan. Hahhaa

      Reply
    1. Ruby Post author

      Bento ni memang dia suka. Dia suka tengok mak dia bertungkus lumus sediakan bekal makanan. Guna gunting la, pemotong kukis la, guna plastik utk kepalkan nasi panas. Sambil mereka tengok, sambil cakap. Nanti makan tau. Ibu buat special utk adam. Dia jawab “OK Ibu!” Awwwww terharu.

      Reply
  5. Fieza Sani

    Hehe..mencabar nak bagi anak2 usia macam adam ni,makan…sayur confirm2 reject..nasib la ibu2 skrg moden..cari je solution dlm google..mesti ada info yg boleh di praktikkan

    Reply
    1. Ruby Post author

      Kak Fieza, hah nasib baik ada internet! Kalau zaman dulu mak ruby sediakan bento pun dah kreatif. Telur gulung, karot bentuk bunga, sayur campur warna warni. hehehe. Sekarang giliran ruby la. rumit betul nak potong karot bentuk bunga tu. hahah

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge