Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati. Assalammualaikum semua! Dah lama ruby tidak berkongsi tentang kelas mekap. Terakhir ruby pergi kelas mekap masa tahun 2011 http://ruby.my/2011/12/tips-makeup/. Masa tu muka bentuk macam Oval manis je. Sekarang dah bolat! hahaha. Teknik mekap zaman kini dan dulu berbeza. Malah produk yang digunakan juga banyak berbeza. Warna pembayang mata pun lebih kepada merah dan tema mekap natural seakan doll menjadi pilihan ramai.

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

Nak cari guru, biarlah guru yang berpengalaman. Kemudian fikir juga teknik mekap yang bagaimana anda ingin guna, belajar atau jana pendapatan. Jika untuk jana pendapatan sebagai MUA, pasti anda ingin tahu teknik yang sering diinginkan ketika majlis perkahwinan, dinner dan acara lain. Jika mekap untuk pengantin, mesti mekap mereka lebih tahan lama dan on point. Jika anda tetamu majlis perkahwinan, pastinya anda ingin mekap yang natural tapi cantik macam bidadari. Betul tak?

Solek ni ibarat belajar memasak. Kalau nak lagi sedap, nak lagi hebat. Kena masak hari-hari dan praktis. Praktis untuk lebih bagus. Kurangkan garam, lebihkan cili. Mungkin boleh masukkan daun limau nipis untuk sedapkan lagi gulai lemak kuning cili padi. Solekan yang bagus bukannya sehari dua belajar. Malah, ramai MUA yang hebat pada masa kini telah belajar di banyak kelas solekan. Solekan asas, solekan zero to basic, solekan pengantin, solekan dinner, solekan teknik selebriti Indonesian, solekan teknik Korean, solekan stail Arabian dan list pun berterusan.

Kadang-kadang mereka yang sertai kelas solekan ni untuk menambah baik teknik dan ingin tahu senarai produk yang bagus untuk setiap jenis pelanggan. Jadi, jangan lokek untuk menimba ilmu. Nak cari guru, cari yang rajin berkongsi ilmu. Macam MUA Sue Melati. Ruby hanya panggil beliau “cikgu” dan dia sedia untuk bantu ruby. Hehehe.

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • Demo dan praktikal
  • Sijil Penyertaan
  • Makanan tengahari disediakan
  • Barang make up di sediakan
  • Goodies untuk setiap pelajar
  • Make up paling cantik akan dapat hadiah special dari Kak Sue Melati

Siapakah MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue MelatiSue Melati adalah jurusolek professional yang dikenali dikalangan selebreti tanah air. Bermula dengan hanya mekap di stesen televisyen. Kini Sue Melati tampil berani mengadakan kelas mekap bagi membantu wanita supaya kelihatan lebih cantik, elegan dan bertaraf world class

  1. Kelas Solekan Professional
  2. Zero Basic to ADVANCE
  3. Bimbingan secara persendirian atau berkumpulan
MUA Sue Melati selalu kelihatan di beberapa rancangan TV di Malaysia seperti :
  1. Nona
  2. Wanita Hari Ini
  3. Mentor TV3
  4. Drop The Beats
  5. Clever Girl
  6. Anugerah Juara Lagu
  7. Muzik-muzik
  8. Hero Oven

Step By Step Asas Solekan MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati1. Spray prep & primer (MAC)
2. Serum – (Honey Bee Venom)
3. Moisturizer – Lebihkan bawah Mata dan bibir
4. Primer – Hidung lebih jika kulit oily atau berpeluh
5. Eyebrow (Eyebrow Pencil)
6. Corrector bawah mata oren (L.A Girl)
7. Foundation (Sue Melati)
8. Concealer – highlight, cerah di bahagian t zone, dahi, hidung, bawah mata (Nafura Hope Girl Concealer)
9. Loose powder
10. Shading tajam segi tiga tirus. Sampai tengah pipi aje  (Huda Beauty)
11. Countour dahi, dagu tarik pastu tarik ke dagu, kemudian tepi hidung
12. Bubuh highlighter di tengah hidung guna jari kelingking  (Huda Beauty)
13. Eyebrow dari tepi mata naik ke atas mata blend  (Huda Beauty)
14. Eyebrow warna gelap kat tepi  (Huda Beauty)
15. Eyebrow shimmer guna jari  (Huda Beauty)
16. Eyeliner atas mata
17. Eyeliner utk water liner – (Kajal)
18. Eyeshadow bawah mata sama dengan eyeshadow pertama di kelopak mata (Huda Beauty)
19. Maskara (Silky Girl)
20. Inner conner higlight
21. Bulu mata palsu
22. Maskara (Silky Girl)
23. Waterline warna putih
24. Blusher
25. Lipstick (Wardah Exclusive Matte Lip Cream)

Teknik Solekan MUA Sue Melati

  • Teknik foundation kalis sentuh
  • Teknik blend eyeshadow
  • Teknik letak glitter eyeshadow
  • Kegunaan brush dengan betul
  • Melukis kening tanpa cukur
  • Contour muka nampak cengkung
  • Teknik bibir nampak munggil

Video Kelas Mekap MUA Sue Melati

 

Produk MUA Sue Melati

Jurusolek Sue Melati juga mempunyai produk tersendiri. Setakat ini 4 produk telah tersedia untuk anda miliki.

1. Foundation Sue Melati RM 85

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • SPF 50 UV Protection
  • Matte & Waterproof
  • Full Coverage
  • Vitamin C & E
  • HALAL JAKIM
  • High Quality
  • Estrak Sakura
  • Estrak Alovera
  • Foundation + Argan Oil (2 in 1)

Manfaat Foundation Sue Melati

  • Memudarkan parut jerawat
  • Memutihkan kulit
  • Anti-Penuaan
  • Sesuai untuk kulit berminyak dan normal
  • Sesuai untuk semua jenis tona warna kulit asia

2. Oil Penaik Seri Wajah Sue Melati RM 65

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • 100% Minyak Asli
  • Argan Oil
  • Rosehip Oil
  • Blackseed Oil
  • Tatamu Oil
  • 30ML
  • RM 65

Manfaat Oil Penaik Seri Wajah

  • Melembutkan & menghaluskan kulit
  • Anti oksida
  • Antibakteria
  • Antibiotik kulit
  • Antineuralgic
  • Anti Inflamasi

3. Brush Gebu Gebas Sue Melati RM 20

  • Shading
  • Blusher / Loose Powder

Video Sue Melati Foundation Review

 

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

Mekap untuk anda yang berkacamata. Hehehe

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

MUA Sue Melati | Make Up Artis Malaysia
B1-14 Jalan TK 5/26 Taman Mawar,
47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan.
+60182090617

www.facebook.com/suemelatiofficial
www.facebook.com/Sue-Melati-Cosmetic
www.instagram.com/sue_melati

30 comments on “Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  1. Rohani

    Bau minyak penaik seri wajah dia tu sangat wangi. Foundation sue melati ni boleh tahan sepjng hari dan warna cerah. Sangat best.

    Reply
  2. Jia Shin

    I’ve never attended a make up class before and it seems really interesting. My mata sepet really need a lot of technique when applying eyeshadow otherwise can’t really notice after I apply cause my inner eyelids are not thick enough. Really love your look you did, cantik Kak Ruby!

    Reply
  3. Mohd Zarin

    Wow, bukan MUA calang-calang ni. Dah la dapat pergi kelas dia dan belajar macam-macam pulak tu. Teknik solekan dia memang unik cantik. Siap ada produk sendiri pulak tu. Nasiblah saya tak bersolek, kalau tak dah nak join juga event macam ni

    Reply
  4. MawardiYunus

    Setuju sangat dengan point kak ruby. Nak lagi bgus kenala praktis hari-hari. Saya fikir blogger wajib kena pergi kelas-kelas solekan macam ni. Bukn apa sekurng nya bila ke event tu orng tak pandng rendah dengan kita sebagai blogger. Bit nmpk ad class tersendiri. Ah gitewww.

    Reply
  5. Bella Jamal

    Sekarang ni memang ramai sangt MUA etc. So, kenalah ada trademark atau kesan make up yang tersendiri pada hasil karya sebab nak bersaing kan. Nak kena belajar jugak ni. Selalu main bedal je asal boleh.Rasa haritu ada org ajak pi tp tak free. Wahh Ruby pun dah buat tutorial make up nihh. Bella kena tebal, baru nampak muka Bella. Nanti orng tak cam sb dah selalu make-up. Hahaha

    Reply
  6. Ayu rafikah

    Solek ni ibarat belajar memasak. Kalau nak lagi sedap, nak lagi hebat. Kena masak hari-hari dan praktis. — akk setuju statement ni, benda kalau nak improve kena cuba hari2. Jarang yang first time make up sendiri trs cantik gila biasa ya kita blh tgk improvement jika dia selalu mencuba

    Reply
    1. Ruby Post author

      Konsep mekap ni. Kalau pakai, satu muka la kita kena serlahkan. Even pakai compact powder aje. Mesti pakai lipstick, Blusher, Eye Brow, eye liner dan maskara. Sebab kalau missed certain bahagian, dia akan jadi mekap terapung. Hehe.

      Reply
  7. adianiez AIDA

    aida ni tak pandai make up. segan plak nak attend kelas make up.
    ada frens yg invite join kelas make up Mary Kay. tapi tu la, lom dtg minat hi hi hi hi…
    make up ni perlu ada ilmu. kalau tidak, ntah hape hape make up nyer.
    terutama utk yg bekerja. ada make up sesuai utk bekerja, utk leisure, and lain-lain.
    murah jugak produk sue melati ye. and cantik ruby 🙂
    tq for sharing.

    Reply
  8. Mommy irra

    Kak irra tengok video ruby mekap dari awal sampai habis…hahaha…wow… Rubyyy nak tanya brush tu gebu gebu eh.. kak irra tak reti la nak beli brush foundation..kena yg kasar je… Ke kulit muka kak irra jek yg sensetif lebih.. tengok harga brush kak sue tu pun rm20 je..waaaa tangan dah menggeletis nak g cari detail lagi produk kak sue melati

    Reply
  9. JMR

    Setuju kak..solekan ni ibarat memasak. ada seninya tersendiri. Kena praktis setiap hari. Nak lagi power hasilnya, material & equipment yang digunakan perlu yang berkualiti tinggi. Barulah hasil dia meletup. Suka tengok MUA yang mekap pengantin dgn hasil yang tidak terlalu over..just nice pun dah cukup menaikkan seri pengantin..
    Note: lawa rupanya MUA Sue Melati ;-p
    JMR´s last blog post ..3 Sebab Perlu Melabur Untuk Pendidikan Anak-anak.My Profile

    Reply
  10. Mimi

    Banyak juga mekap dan skincare yang perlu digunakan time mekap. Baru tahu kalau kulit jenis oily di bajagian hidung kena sapu primer lebih. Nampak sangat ilmu mekap ni banyak kena pelajari. Macam saya kulit jenis oily danudah samgat berpeluh, memang banyaklah kena belajar produk apa yang sesuai dan tak sesuai untuk digunakan. So far, kalau foundation saya memang pakai jenis matte senang. Kalau pakai yang jenis moist tu memang bercapuk capuk lah mekap tau. Sekarang ni memang suka pakai mekap jenis matte. Elok ada kelas mekap macam no boleh tambah ilmu mekap kan.
    Mimi´s last blog post ..Album Vessbroz Menampilkan Lagu Electro-Pop Yang CatchyMy Profile

    Reply
  11. emi

    Bau minyak penaik seri wajah dia tu wangiiii sangat. Texture foundation sue melati ni boleh tahan pekat kan. Dan warna dia pun cerah. Tapi untuk tona kulit emi macam okay je. Dah try a few time. Blend dengan serum je sebab emi takde argan oil. Hope in future sue melati keluarkan foundation dalam variasi tona yang lebih banyak.

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge