Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati. Assalammualaikum semua! Dah lama ruby tidak berkongsi tentang kelas mekap. Terakhir ruby pergi kelas mekap masa tahun 2011 http://ruby.my/2011/12/tips-makeup/. Masa tu muka bentuk macam Oval manis je. Sekarang dah bolat! hahaha. Teknik mekap zaman kini dan dulu berbeza. Malah produk yang digunakan juga banyak berbeza. Warna pembayang mata pun lebih kepada merah dan tema mekap natural seakan doll menjadi pilihan ramai.

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

Nak cari guru, biarlah guru yang berpengalaman. Kemudian fikir juga teknik mekap yang bagaimana anda ingin guna, belajar atau jana pendapatan. Jika untuk jana pendapatan sebagai MUA, pasti anda ingin tahu teknik yang sering diinginkan ketika majlis perkahwinan, dinner dan acara lain. Jika mekap untuk pengantin, mesti mekap mereka lebih tahan lama dan on point. Jika anda tetamu majlis perkahwinan, pastinya anda ingin mekap yang natural tapi cantik macam bidadari. Betul tak?

Solek ni ibarat belajar memasak. Kalau nak lagi sedap, nak lagi hebat. Kena masak hari-hari dan praktis. Praktis untuk lebih bagus. Kurangkan garam, lebihkan cili. Mungkin boleh masukkan daun limau nipis untuk sedapkan lagi gulai lemak kuning cili padi. Solekan yang bagus bukannya sehari dua belajar. Malah, ramai MUA yang hebat pada masa kini telah belajar di banyak kelas solekan. Solekan asas, solekan zero to basic, solekan pengantin, solekan dinner, solekan teknik selebriti Indonesian, solekan teknik Korean, solekan stail Arabian dan list pun berterusan.

Kadang-kadang mereka yang sertai kelas solekan ni untuk menambah baik teknik dan ingin tahu senarai produk yang bagus untuk setiap jenis pelanggan. Jadi, jangan lokek untuk menimba ilmu. Nak cari guru, cari yang rajin berkongsi ilmu. Macam MUA Sue Melati. Ruby hanya panggil beliau “cikgu” dan dia sedia untuk bantu ruby. Hehehe.

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • Demo dan praktikal
  • Sijil Penyertaan
  • Makanan tengahari disediakan
  • Barang make up di sediakan
  • Goodies untuk setiap pelajar
  • Make up paling cantik akan dapat hadiah special dari Kak Sue Melati

Siapakah MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue MelatiSue Melati adalah jurusolek professional yang dikenali dikalangan selebreti tanah air. Bermula dengan hanya mekap di stesen televisyen. Kini Sue Melati tampil berani mengadakan kelas mekap bagi membantu wanita supaya kelihatan lebih cantik, elegan dan bertaraf world class

  1. Kelas Solekan Professional
  2. Zero Basic to ADVANCE
  3. Bimbingan secara persendirian atau berkumpulan
MUA Sue Melati selalu kelihatan di beberapa rancangan TV di Malaysia seperti :
  1. Nona
  2. Wanita Hari Ini
  3. Mentor TV3
  4. Drop The Beats
  5. Clever Girl
  6. Anugerah Juara Lagu
  7. Muzik-muzik
  8. Hero Oven

Step By Step Asas Solekan MUA Sue Melati

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati1. Spray prep & primer (MAC)
2. Serum – (Honey Bee Venom)
3. Moisturizer – Lebihkan bawah Mata dan bibir
4. Primer – Hidung lebih jika kulit oily atau berpeluh
5. Eyebrow (Eyebrow Pencil)
6. Corrector bawah mata oren (L.A Girl)
7. Foundation (Sue Melati)
8. Concealer – highlight, cerah di bahagian t zone, dahi, hidung, bawah mata (Nafura Hope Girl Concealer)
9. Loose powder
10. Shading tajam segi tiga tirus. Sampai tengah pipi aje  (Huda Beauty)
11. Countour dahi, dagu tarik pastu tarik ke dagu, kemudian tepi hidung
12. Bubuh highlighter di tengah hidung guna jari kelingking  (Huda Beauty)
13. Eyebrow dari tepi mata naik ke atas mata blend  (Huda Beauty)
14. Eyebrow warna gelap kat tepi  (Huda Beauty)
15. Eyebrow shimmer guna jari  (Huda Beauty)
16. Eyeliner atas mata
17. Eyeliner utk water liner – (Kajal)
18. Eyeshadow bawah mata sama dengan eyeshadow pertama di kelopak mata (Huda Beauty)
19. Maskara (Silky Girl)
20. Inner conner higlight
21. Bulu mata palsu
22. Maskara (Silky Girl)
23. Waterline warna putih
24. Blusher
25. Lipstick (Wardah Exclusive Matte Lip Cream)

Teknik Solekan MUA Sue Melati

  • Teknik foundation kalis sentuh
  • Teknik blend eyeshadow
  • Teknik letak glitter eyeshadow
  • Kegunaan brush dengan betul
  • Melukis kening tanpa cukur
  • Contour muka nampak cengkung
  • Teknik bibir nampak munggil

Video Kelas Mekap MUA Sue Melati

 

Produk MUA Sue Melati

Jurusolek Sue Melati juga mempunyai produk tersendiri. Setakat ini 4 produk telah tersedia untuk anda miliki.

1. Foundation Sue Melati RM 85

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • SPF 50 UV Protection
  • Matte & Waterproof
  • Full Coverage
  • Vitamin C & E
  • HALAL JAKIM
  • High Quality
  • Estrak Sakura
  • Estrak Alovera
  • Foundation + Argan Oil (2 in 1)

Manfaat Foundation Sue Melati

  • Memudarkan parut jerawat
  • Memutihkan kulit
  • Anti-Penuaan
  • Sesuai untuk kulit berminyak dan normal
  • Sesuai untuk semua jenis tona warna kulit asia

2. Oil Penaik Seri Wajah Sue Melati RM 65

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

  • 100% Minyak Asli
  • Argan Oil
  • Rosehip Oil
  • Blackseed Oil
  • Tatamu Oil
  • 30ML
  • RM 65

Manfaat Oil Penaik Seri Wajah

  • Melembutkan & menghaluskan kulit
  • Anti oksida
  • Antibakteria
  • Antibiotik kulit
  • Antineuralgic
  • Anti Inflamasi

3. Brush Gebu Gebas Sue Melati RM 20

  • Shading
  • Blusher / Loose Powder

Video Sue Melati Foundation Review

 

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati
Mekap untuk anda yang berkacamata. Hehehe

Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

MUA Sue Melati | Make Up Artis Malaysia
B1-14 Jalan TK 5/26 Taman Mawar,
47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan.
+60182090617

www.facebook.com/suemelatiofficial
www.facebook.com/Sue-Melati-Cosmetic
www.instagram.com/sue_melati

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

30 thoughts on “Kelas Solekan Dan Foundation SPF 50 MUA Sue Melati

    Abby Onety

    (February 14, 2018 - 12:54 pm)

    Dari semua solekan, Abby paling peduli Alis sebab alisnya kurang lebat hehee

    Rohani

    (February 9, 2018 - 6:11 pm)

    Bau minyak penaik seri wajah dia tu sangat wangi. Foundation sue melati ni boleh tahan sepjng hari dan warna cerah. Sangat best.

    Mazni Azmi

    (February 9, 2018 - 9:35 am)

    Patutlah ruby pandai main solek solek ya, minat rupanya dengan kosmetik dan cara pakai yang betul
    Mazni Azmi´s last blog post ..Pelembap Muka Shaklee YOUTH Perfecting Skin Toner!My Profile

    Aiin Baharom

    (February 8, 2018 - 3:22 pm)

    Kita pun dah try, x sangka foundation jenis matte ni senang juga nak blend hehe..btw Ruby cantik

    Azmi Abdul Rahman

    (February 8, 2018 - 1:38 pm)

    Isteri isteri pun wajib hadiri kelas make up cantik cantik. Suami pun jangan lokek nak keluar duit
    Azmi Abdul Rahman´s last blog post ..Pakej Umrah 2018 & Cara memilih syarikat pengendali terbaik!My Profile

    Jia Shin

    (February 6, 2018 - 12:31 pm)

    I’ve never attended a make up class before and it seems really interesting. My mata sepet really need a lot of technique when applying eyeshadow otherwise can’t really notice after I apply cause my inner eyelids are not thick enough. Really love your look you did, cantik Kak Ruby!

    Mohd Zarin

    (February 6, 2018 - 9:45 am)

    Wow, bukan MUA calang-calang ni. Dah la dapat pergi kelas dia dan belajar macam-macam pulak tu. Teknik solekan dia memang unik cantik. Siap ada produk sendiri pulak tu. Nasiblah saya tak bersolek, kalau tak dah nak join juga event macam ni

    MawardiYunus

    (February 6, 2018 - 6:15 am)

    Setuju sangat dengan point kak ruby. Nak lagi bgus kenala praktis hari-hari. Saya fikir blogger wajib kena pergi kelas-kelas solekan macam ni. Bukn apa sekurng nya bila ke event tu orng tak pandng rendah dengan kita sebagai blogger. Bit nmpk ad class tersendiri. Ah gitewww.

    Maisarah

    (February 6, 2018 - 2:18 am)

    bestnya dapat belajar teknik solekan yang betul dengan MUA terkenal lagi tu. wow.. banyak juga step solekannya. barulah dapat hasil yang mantap kan.

    dboystudio

    (February 6, 2018 - 2:11 am)

    makin berseri-serilah kalau dah join aktiviti make up2 nie. lama2 boleh buka kelas make up utk media pulak.

    Bella Jamal

    (February 6, 2018 - 1:49 am)

    Sekarang ni memang ramai sangt MUA etc. So, kenalah ada trademark atau kesan make up yang tersendiri pada hasil karya sebab nak bersaing kan. Nak kena belajar jugak ni. Selalu main bedal je asal boleh.Rasa haritu ada org ajak pi tp tak free. Wahh Ruby pun dah buat tutorial make up nihh. Bella kena tebal, baru nampak muka Bella. Nanti orng tak cam sb dah selalu make-up. Hahaha

    Ayu rafikah

    (February 5, 2018 - 10:30 pm)

    Solek ni ibarat belajar memasak. Kalau nak lagi sedap, nak lagi hebat. Kena masak hari-hari dan praktis. — akk setuju statement ni, benda kalau nak improve kena cuba hari2. Jarang yang first time make up sendiri trs cantik gila biasa ya kita blh tgk improvement jika dia selalu mencuba

    Fadzi Razak

    (February 5, 2018 - 9:25 pm)

    Kak Ruby, ada beza ke make up untuk orang pakai spek dengan tak pakai spek. Kalau kite yang pakai spek ni, kira tak payah fokus dekat mata sangat lah kan sebab orang tak nampak sangat bahagian tu? Gitu ke?
    Fadzi Razak´s last blog post ..5 Cara Cegah Penyakit Tangan, Mulut Dan Kaki (HMFD)My Profile

      Ruby

      (February 5, 2018 - 11:10 pm)

      Konsep mekap ni. Kalau pakai, satu muka la kita kena serlahkan. Even pakai compact powder aje. Mesti pakai lipstick, Blusher, Eye Brow, eye liner dan maskara. Sebab kalau missed certain bahagian, dia akan jadi mekap terapung. Hehe.

    adianiez AIDA

    (February 5, 2018 - 8:40 pm)

    aida ni tak pandai make up. segan plak nak attend kelas make up.
    ada frens yg invite join kelas make up Mary Kay. tapi tu la, lom dtg minat hi hi hi hi…
    make up ni perlu ada ilmu. kalau tidak, ntah hape hape make up nyer.
    terutama utk yg bekerja. ada make up sesuai utk bekerja, utk leisure, and lain-lain.
    murah jugak produk sue melati ye. and cantik ruby 🙂
    tq for sharing.

    Mommy irra

    (February 5, 2018 - 8:26 pm)

    Kak irra tengok video ruby mekap dari awal sampai habis…hahaha…wow… Rubyyy nak tanya brush tu gebu gebu eh.. kak irra tak reti la nak beli brush foundation..kena yg kasar je… Ke kulit muka kak irra jek yg sensetif lebih.. tengok harga brush kak sue tu pun rm20 je..waaaa tangan dah menggeletis nak g cari detail lagi produk kak sue melati

    Huda

    (February 5, 2018 - 6:51 pm)

    cantik yer ruby lepas make up. naik seri wajah tu. huda ni pemalas make up sebab takde masa.
    Huda´s last blog post ..My First Collection of Essential Oil Gya Labs AsiaMy Profile

    JMR

    (February 5, 2018 - 4:00 pm)

    Setuju kak..solekan ni ibarat memasak. ada seninya tersendiri. Kena praktis setiap hari. Nak lagi power hasilnya, material & equipment yang digunakan perlu yang berkualiti tinggi. Barulah hasil dia meletup. Suka tengok MUA yang mekap pengantin dgn hasil yang tidak terlalu over..just nice pun dah cukup menaikkan seri pengantin..
    Note: lawa rupanya MUA Sue Melati ;-p
    JMR´s last blog post ..3 Sebab Perlu Melabur Untuk Pendidikan Anak-anak.My Profile

    Suria Amanda

    (February 5, 2018 - 3:20 pm)

    Bila tengok senarai barangan yang perlu ada untuk complete mekap muka tu terus lari laju2 celah sofa..akak ada sikit jer Ruby…banyak dia guna..akak dah umur 40 tahun ni baru sibuk2 nak belajar mekap…hahahaha….
    Suria Amanda´s last blog post ..Femingra Meningkatkan Tahap Kesuburan Dan Memulihkan Hormon WanitaMy Profile

    Mimi

    (February 5, 2018 - 2:32 pm)

    Banyak juga mekap dan skincare yang perlu digunakan time mekap. Baru tahu kalau kulit jenis oily di bajagian hidung kena sapu primer lebih. Nampak sangat ilmu mekap ni banyak kena pelajari. Macam saya kulit jenis oily danudah samgat berpeluh, memang banyaklah kena belajar produk apa yang sesuai dan tak sesuai untuk digunakan. So far, kalau foundation saya memang pakai jenis matte senang. Kalau pakai yang jenis moist tu memang bercapuk capuk lah mekap tau. Sekarang ni memang suka pakai mekap jenis matte. Elok ada kelas mekap macam no boleh tambah ilmu mekap kan.
    Mimi´s last blog post ..Album Vessbroz Menampilkan Lagu Electro-Pop Yang CatchyMy Profile

    Hanny Abdullah

    (February 5, 2018 - 2:32 pm)

    Bestnya Ruby…teringin nak join kelas cam gini sb tak pandai makeup. Lepas ni sure meletopz le Ruby bermakeup kan..hihihi
    Hanny Abdullah´s last blog post ..Percutian Jepun 2017 – Hari Ke 2 Di OsakaMy Profile

    Seri wangi

    (February 5, 2018 - 2:29 pm)

    Best dpt belajarkan makeup dgn Sue Melati, peramah orgnya

    Seri wangi

    (February 5, 2018 - 2:26 pm)

    Bestkan dpt belajarkan Cara makeup ug betul to klu nk gi keja kak make simple jer..

    Lia Hasty

    (February 5, 2018 - 1:50 pm)

    Lama tak gi makeup class ni. Suka makeup2 ni tapi jarang makeup sangat. Sekrang baru nak belajar teknik dan nak improve skills utk diri sendiri. Senang lepas ni makeup sendiri je kalau ada majlis apa2 kan.
    Lia Hasty´s last blog post ..Merawat Jerawat dan Eye Bag anda dengan produk Swissvista dari All YoungMy Profile

    Neyra

    (February 5, 2018 - 1:35 pm)

    Suka pakai FD ni. blend well kt muka . lagi2 letak oil naik seri tuuu

    emi

    (February 5, 2018 - 1:26 pm)

    Bau minyak penaik seri wajah dia tu wangiiii sangat. Texture foundation sue melati ni boleh tahan pekat kan. Dan warna dia pun cerah. Tapi untuk tona kulit emi macam okay je. Dah try a few time. Blend dengan serum je sebab emi takde argan oil. Hope in future sue melati keluarkan foundation dalam variasi tona yang lebih banyak.

    Yanty Lee

    (February 5, 2018 - 1:24 pm)

    Walaupun 1 kod warna ja, foundation ni bole blend masuk semua jenis tona warna kulit kan. Ya allah pandainya KRuby makeup. Terkesima gila Ty, tolong la guide Ty. Ritu kat kelas Ty terkial²

    Yanty Lee´s last blog post ..Coating Kereta di Auto Lab Professional Auto Care CentreMy Profile

    AyueJean

    (February 5, 2018 - 1:19 pm)

    Suka fd dia… Senang nak masuk ngan tona kulit kita…. Tak payah nak touch-up² banyak kali… Tak crack pn….

    Ibu Zaid

    (January 27, 2018 - 7:16 am)

    Nama produk macam panjang sangat kan, tapi mesti dah fikir panjang sebelum letak kan
    Ibu Zaid´s last blog post ..Susu Anmum Materna Untuk Awal Kehamilan Pilihan Ibu Mengandung!My Profile

    Syafiera Yamin

    (January 27, 2018 - 1:43 am)

    Wow kak rubi dah sebijik cam retis lepas dimakeup awww

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.