Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia. Assalammualaikum semua! Wah hari ini adalah Hari Tapir Sedunia! Setiap tahun pada 27 April, ia adalah Sambutan Hari Tapir Sedunia. Kini, sambutan sudah mencecah ke tahun ke 10! Tahniah kepada anda semua! Saban tahun kita semakin berilmu tentang kehidupan liar dan kepupusan mereka. Ruby pertama kali dapat tengok Tapir secara dekat dan kagum dengan warna Malayan Tapir hitam putih. Macam panda, tetapi bulu tapir lebih pendek-pendek. Nama lain bagi Tapir adalah Tenuk dan Cipan.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Pelbagai spesis Tapir di dunia, tetapi panggilan Tapir lebih tepat kerana ia adalah nama dari spesis yang terdapat di dunia.

  1. Tapir Malaysia (Tapirus indicus) – Terdapat di Asia Tenggara dan Malaysia.
  2. Tapir Baird (Tapirus bairdii) – Terdapat di Mexico dan Amerika Tengah.
  3. Tapir Gunung (Tapirus pinchaque) – Terdapat di hutan tanah tinggi dan paramos di utara Andes di Colombia dan Ecuador.
  4. Tapir Brazil (Tapirus terrestris) – Terdapat di kawasan hutan Amerika Selatan.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Watsons Malaysia Berjaya Mengutip Dana Bernilai RM 30,524

Bersempena dengan “Hari Tapir Sedunia” yang diadakan setiap tahun pada 27 April, NATURALS by Watsons, sebuah jenama di bawah Watsons, mendapat kutipan RM 30,524 melalui kempen yang diadakan di seluruh negara dengan kerjasama Pocotee & Friends dan Ecotourism and Conservation Society Malaysia (ECOMY). “Hari Tapir Sedunia” bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang Malayan Tapir yang terancam yang mendiami Semenanjung Malaysia, Myanmar, Thailand dan sepanjang Pulau Sumatra.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

(3 dari kiri) En. Danny Hoh, Customer Director of Watsons Malaysia menyerahkan cheque bernilai RM30,524 kepada En. Abdul Rahim Bin Othman (Director, Department of Wildlife and National Parks, Selangor) (2 dari kiri) dan En. Andrew Sebastian (Co-founder/Chief Executive Officer of ECOMY) (4 dari kiri) and witness by other VIPs.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Kempen We Hug Tapir

Bergabung dengan jenama NATURALS by Watsons, kempen “We Hug Tapir” adalah usaha kedua berturut-turut oleh Watsons, Pocotee & Friends dan Ecotourism and Conservation Society Malaysia (ECOMY). Kempen ini bertujuan untuk mempamerkan Tapai Tanah Melayu sebagai tumpuan utama untuk mendidik masyarakat, lebih-lebih lagi generasi akan datang, mengenai kepentingan memelihara warisan Malaysia, hutan dan hidupan liar serta pemahaman yang memelihara alam sekitar adalah kunci kepada kesejahteraan kita.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

“A Day with Nature and Tapirs” Di River Dusun Wildlife Reserve Selangor

Derma itu diserahkan kepada persatuan “A Day with Nature and Tapirs” yang diadakan di Rizab Hidupan Liar Sungai Dusun di Selangor. Wang ini diperoleh daripada hasil jualan produk yang dijual di bawah NATURALS by Watsons. Ia adalah produk berasaskan alam semula jadi. Watsons menyumbang RM1 kepada kempen yang berlangsung dari  27 Mac hingga 23 April untuk setiap barang yang dijual di kedai Watsons dan laman web e-dagang Watsons.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons MalaysiaHari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Dana dari kempen ini disalurkan ke program pendidikan alam sekitar yang direka khas untuk kanak-kanak sekolah yang terletak di sekitar National Park – Taman Negara, iaitu rumah kepada Malayan Tapir. Program ini bertujuan untuk mendidik anak-anak tentang haiwan ini serta menaikkan penghargaan alam sekitar pada usia muda. Ini kerana, merekalah yang akan terus memperjuangkan dan menyebarkan mesej pemuliharaan dan perlindungan hidupan liar.

NATURALS by Watsons

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

“Di Watsons, kami percaya memainkan peranan utama dalam memberi kesan positif terhadap pemuliharaan hidupan liar dan alam sekitar. Dalam tahun kedua berturut-turut, kami berkemampuan untuk bekerjasama dengan Ecotourism and Conservation Society Malaysia (ECOMY), untuk menyalurkan sumbangan kami ke arah kempen “We Hug Tapir”. Kami mengambil kesempatan ini untuk mendidik pembeli kami dalam mewujudkan kesedaran tentang Malayan Tapir, spesis yang menghadapi bahaya akibat habitatnya yang diancam oleh aktiviti komersil manusia.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa Tapir membentuk bahagian penting ekosistem sebagai penyebar benih dan ia adalah salah satu daripada hidupan liar yang paling tua dalam spesis haiwan. Oleh itu, kami memilih produk NATURALS by Watsons, kerana ia menggunakan bahan semulajadi dan organik, menggalakkan kesedaran alam sekitar. Terima kasih banyak kepada semua pembeli Watsons kami yang telah membeli NATURALS by Watsons semasa kempen dan membantu meningkatkan dana usaha kolektif dalam menyelamatkan tapirs, ” kata Caryn Loh, General Manager and Country Head of Watsons Malaysia.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Menurut Andrew Sebastian, pengasas / Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ekopelancongan dan Konservasi Malaysia (ECOMY) dari kempen ini akan disalurkan ke program pendidikan alam sekitar yang direka khas untuk anak-anak sekolah yang terletak di sekitar Taman Negara Taman Negara Tapir. Program ini bertujuan untuk mendidik kanak-kanak tentang makhluk lembut ini dan juga untuk meningkatkan pelayan alam sekitar muda yang akan terus memperjuangkan dan menyebarkan mesej pemuliharaan dan perlindungan hidupan liar.

Penanaman Anak Pokok Nangka

Semasa acara “A Day with Nature and Tapirs”, ruby menyaksikan majlis penyampaian cek dari hasil jualan dari kempen Watsons. Kami juga telah dibawa melawat taman Tapir di Sungai Dusun Wildlife Reserve , di mana Tapir dirawat. Kami juga dapat memahami lebih lanjut mengenai spesies Malayan Tapir. Selepas itu, kami melakukan penanaman pokok nangka di kawasan habitat Tapir, ini kerana daun nangka adalah salah satu daripada sumber makanan untuk spesis Tapir.

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Rangkaian Produk NATURALS by WATSONS

NATURALS by Watsons percaya bahawa alam semulajadi mempunyai semua yang anda perlukan untuk kelihatan muda dan lebih cantik setiap hari. Kami mencari diseluruh dunia untuk mengetahui kandungan rahsia alam untuk membantu para pelanggan menjadi lebih cantik. Setiap jarak menimbulkan intipati di mana kecantikan memenuhi alam, dengan bunga, buah-buahan, mineral dan tumbuhan yang meremajakan dan menjana semula dengan cara yang sederhana namun berkesan.

Hasilnya adalah pelbagai produk rambut dan penjagaan badan yang mengandungi bahan-bahan organik yang disahkan dari sumber-sumber berkualiti tinggi di seluruh dunia. Rumusan kami telah diuji secara dermatologi untuk menjamin keberkesanan maksimum dan ketenangan fikiran yang lengkap. NATURALS by Watsons boleh didapati secara eksklusif hanya di Watsons.

Ecotourism And Conservation Society Malaysia (ECOMY)

ECOMY berfungsi untuk menyatupadukan pemuliharaan, komuniti dan pelancongan lestari, menggalakkan pemahaman dan penghargaan yang lebih besar untuk alam, masyarakat tempatan dan budaya. Ditubuhkan pada 26 Januari 2015, ECOMY adalah organisasi bukan kerajaan yang utama memberi tumpuan kepada ekopelancongan yang berkesinambungan sebagai cara untuk memastikan nilai-nilai pemuliharaan dikekalkan di semua tapak warisan semula jadi utama di Malaysia.

Objektif ECOMY :

1. Mengekalkan habitat, tumbuhan dan hidupan liar Malaysia yang unik.
2. Secara aktif mempromosikan pelancongan yang mampan sebagai satu elemen penting dalam pemuliharaan.
3. Menyokong masyarakat setempat dan inisiatif.
4. Meraikan keunikan Malaysia dan menjaga keunikannya

Hari Tapir Sedunia Pada 27 April Setiap Tahun

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

Selamat Hari Tapir Sedunia 2018 yang ke 10 tahun! Semoga usaha murni bersama Watsons Malaysia diteruskan sampai bila-bila.

www.watsons.com.my
www.facebook.com/watsonsmalaysia
www.instagram.com/watsonsmy
www.facebook.com/perhilitanofficial
www.wildlife.gov.my

21 comments on “Hari Tapir Sedunia 2018 Bersama Watsons Malaysia

  1. Shannon

    I heard and see pictures of Tapir before but have not actually seen one in real life. Would love to have the opportunity to see one up close too. It’s nice how you guys participate in the acitivity, if i have known about this, i would join in too!

    Reply
  2. Emi

    Baru tahu rupanya wujud hari tapir sedunia. Program2 macam ni bagus tau sebab boleh memberi kesedaran kepada masyarakat tentang spesis2 haiwan yg makin pupus ni.

    Reply
  3. Mak Lin

    o rupanya daun nangka tu favourite food tapir ya. baru mak tahu. dekat zoo johor pun ada tapir. comel je black and white. and of course, mak do use watsons brand. sebab since lepas dia ada keluarkan range product organic, sesuai untuk kulit sensitif mak 😉

    Reply
  4. Zharif Azis

    Bestnya dapat berinteraksi dengan tapir secara personal instead tengok dari jauh. Baru tahu yg tapir nie banyak jenis dia. And baru tahu jugak yg tapir nie makan daun pokok nangka. Banyak betul dpt belajar pasal hidup seekir tapir kempen nie yer.
    Zharif Azis´s last blog post ..Menawan Puncak Gunung JeraiMy Profile

    Reply
  5. Jane

    Good initiative by Watsons to look after our Tapir and to take care of the nature. Their CSR projects should be an example to all the listed Companies to do their part to the community.

    Reply
  6. Ezna

    Tak tau pun ada world tapir day ni. At least pemuliharaan Tapir ni bagus supaya anak2 kita nanti kenal Tapir. Spesis ni diancam kepupusan. Idak generasi akan datang tak kenal haiwan hitam putih ni. Eh ada taman tapir?. Macam ala ala pusat konservasi gajah kat kuala gandah.
    Ezna´s last blog post ..Bismillah Buka Puasa di Dorsett PutrajayaMy Profile

    Reply
  7. kinah

    Bagusnya program macam ni. Dapat tingkatkan kesedaran kita pada flora dan fauna. Terutamanya pada spesies tapir yang kian terancam. Rupanya banyak spesies tapir ni ye. Baru tahu

    Reply
  8. Qeela

    wahh bagusnya aktiviti-aktiviti macam ni! totally back to natural and putting amazing efforts dalam memelihara & mengekalkan hidupan & alam sekitar.
    Banyak info qeela dpt dr sini, thanks for sharing! Paling obvious, selama ni pernah tgk jee tapir tapi baru ni tau that 27 April adalah Hari Tapir Sedunia rupanya yea hehe.
    Qeela´s last blog post ..Red Velvet Lava Cheese Cake Recipe – No Oven Needed!My Profile

    Reply
  9. Suria Amanda

    Kat kg akak banyak tapir liar..hehehe…memang hidupan ni perlu di lindungi untuk tatapan generasi akan datang..tapir sememangnya species terancam sebab ada je pihak x bertanggungjawab membunuh tapir..pada pendapat akak mmg bagus program ini dilaksanakan secara berterusan..

    Reply
  10. Cindyrina

    Pernah tengok Tapir dari dekat di zoo Taiping. Tak tau pulak ada Hari Tapir Sedunia. Good cause event organized by Watson. They are not just a retail brand but also has a good heart.

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge