Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK. Assalammualaikum semua! Sedar tidak sedar sudah hampir setahun oven elektrik Panasonic ini berada di pasaran. Sempena bulan Ramadan dan Aidilfitri hampir tiba ni, ruby nak kongsikan fungsi dan aktiviti yang anda boleh lakukan bersama nanti. Setiap rumah, pasti wajib ada satu unit oven. Bukan setakat ibu sahaja boleh gunakan. Malah anak-anak juga boleh turut sera membakar kuih.

Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

Panasonic Cooking menganjurkan bengkel memasak di Pusat Membeli-belah 1 Utama bersama-sama dengan blogger dan influencers terkenal. Panasonic meraikan pelancaran baru Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK dengan slogan “Little Effort, Greater Flavours”, Panasonic Cooking ingin mempamerkan penggunaan mudah dari Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK.

Direka untuk untuk mesra kanak-kanak, Panasonic membawa kembali tombol analog supaya seluruh keluarga dapat menikmati masakan bersama. Pintu kaca berganda adalah untuk menjaga suhu tinggi secara dalaman dan tidak membakar jika tersalah sentuh. Ketuhar ini juga mudah alih yang menjadikannya lebih mudah untuk diletakkan di mana-mana kaunter di dapur anda.

Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

3 Fungsi Hebat Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK berfungsi untuk membakar, memanggang dan menapai. Fungsi penetapan haba atas dan bawah (dari 70?C-230?C), ia membuat kawalan ke atas haba lebih berkesan.

1. Rotisserie Oven
Ayam, ikan dan kebab boleh dipanggang pada garpu rotisserie. Lemak itu disalirkan ke dulang bawah tetapi masih mengekalkan kemanisan daging. Setiap makanan akan dapat memanggang lebih rata dan menghasilkan warna perang keemasan berwarna coklat keemasan.

2. Penapaian
Roti fermentasi atau tenusu telah dibuat lebih mudah untuk anda dengan bantuan oven. Ketuhar membantu mengekalkan suhu pada tahap optimum untuk roti untuk membuktikan sama rata atau yogurt anda untuk ditapai. Bahagian yang paling baik ialah anda tidak perlu terus berjaga-jaga terhadap makanan anda semasa ia ditapai.

3. Ketuhar Pembakar
Selepas proses persediaan untuk hidangan anda, ketuhar elektrik mempunyai elemen pemanasan berbentuk M yang menyediakan pemanasan yang lebih berkesan untuk kapasiti yang lebih besar. Bukan sahaja fungsi Atas dan Bawah, fungsi perolakan memberikan cara yang lebih baik dan berkesan untuk membakar makanan.

Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

“Delightful Meals” E-book

Panasonic juga telah menghasilkan 12 resipi E-buku berjudul “Makanan yang Menyenangkan” yang membantu pengguna mula yang tidak biasa memasak atau membakar. Para pengguna boleh mencuba resipi mudah namun lazat ini di dapur mereka sendiri. Dengan asas-asas dalam E-book, para pengguna juga boleh menceburi hidangan baru untuk keluarga.

Resepi Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake

Chef menunjukkan keju telur-kuning telur dan kek cawan unicorn. Cupcake unicorn adalah salah satu daripada resipi dari E-book “Delightful Meals”. Para peserta menguji resepi di dalam oven dengan bantuan koki juga. Para peserta akan ditaja oleh Kellogg’s Malaysia yang akan mereka masukkan cornflakes mereka ke dalam keju telur yolk-asin. Selain itu, Chefology Kitchen telah menaja peralatan yang digunakan semasa bengkel memasak.

Salted Egg Yolk Cheesecake with Kellogg’s Corn Flakes Crust

Hidangan ini untuk 4 unit kek keju

Bahan-bahan untuk cheese cake:

  • 250g Krim Keju
  • 50g Gula
  • 8g Tepung Jagung
  • 3 Biji Kuning Telur Masin
  • 55g Krim
  • 1/8 Sudu Kecil Garam

Bahan-bahan untuk mengisi kuning telur masin:

  • 2 Kuning Telur Masin (masak sepenuhnya, gunakan kuning telur sahaja)
  • 20g Mentega
  • 18g Gula Icing
  • 13g Serbuk Custard
  • 5g Tepung Jagung
  • 9ml Susu Sejat

Bahan-bahan untuk asas bawah:

  • 75g Kellogg’s Corn Flakes
  • 35g Mentega Cair

Untuk hiasan :

  • Floss Ayam

Kaedah:
1. Panaskan Oven Elektrik Panasonic hingga 180 ° C pada tiub atas dan bawah.
2. Untuk membuat asas, kisar Kellogg’s Corn Flakes menjadi serbuk.
3. Campurkan serbuk Kellogg’s Corn Flakes dan mentega cair; tekan hingga ke bahagian bawah acuan. Simpan sejuk.
4. Untuk pengisian kuning telur masin, gaul rata mentega, krim, gula icing, serbuk custard, tepung jagung, susu sejat dan kemudian masukkan kuning telur masin.
5. Letakkan campuran ke dalam beg paip dan paip kecil dan simpan beku semalaman.
6. Untuk kek keju, pukul keju krim, gula dan tepung jagung sehingga ringan dan lembut.
7. Seterusnya masukkan kuning telur, krim dan garam. Pukul sehingga semua bercampur dengan baik.
8. Campurkan beberapa campuran keju ke dalam kerak kemudian letakkan kuning telur masin ke tengah.
9. Kemudian tutup dengan lapisan campuran keju yang lain.
10. Bakar cheesecakes pada suhu 180c selama 20 minit atau sampai masak.
11. Setelah selesai keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia di dalam peti sejuk semalaman.
12. Keluarkan dari acuan dan taburkan floss ayam.

Petua: Panaskan kek keju ke dalam ketuhar selama 20 saat sebelum menikmatinya agar ada kesan lava yang mengalir.

Unicorn Cupcakes

Membuat 7 kek cawan

Bahan-bahan Untuk Cupcakes Vanila

  • 110g Tepung Gandum
  • 1½ Sudu Teh Serbuk Penaik
  • 125g Mentega
  • 100g Gula Castor
  • 2 Biji Telur
  • ½ tsp Pati Vanila
  • 2 Sudu Besar Susu

Bahan-bahan Untuk Hiasan

  • Fondant putih
  • Buttercream dalam pelbagai warna pastel
  • Debu emas yang boleh dimakan
  • Penanda yang boleh dimakan, warna hitam

Kaedah :

1. Panaskan Oven Elektrik Panasonic ke 180oC pada tiub atas dan bawah.
2. Dalam mangkuk, tapis bersama tepung dan serbuk penaik.
3. Dalam mangkuk yang berasingan, kacau krim mentega dan gula sehingga putih dan lembut.
4. Tambah telur satu demi satu, merangka dengan baik di antara setiap penambahan. Kacau dalam inti vanila.
5. Kacau tepung yang dicampur dan masukkan susu. Berhati-hati agar tidak overmix.
6. Masukkan ke dalam kek cawan kepada kira-kira 2/3 penuh dan letakkan di atas dulang pembakar.
7. Bakar selama 20 – 25 minit atau sehingga dimasak. Biarkan sejuk.
8. Hiaskan dengan fondant dan buttercream – Buat tanduk dan telinga Unicorn menggunakan fondant dan tabur dengan debu emas, kemudian biarkan kering.
9. Tutup cupcakes dengan pusingan fondant. Pasang tanduk ke cupcakes.
10. Paip buttercream di sekeliling tanduk dan lekatkan telinga. Selesaikan dengan melukis mata.

Harga Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

Panasonic ingin mempromosikan memasak yang sihat serta membawa keluarga bersama untuk masa yang menyeronokkan di dapur. Biarkan anak-anak menjadi sebahagian daripada pengalaman memasak semasa belajar bersama! Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK dijual pada harga RM 669

Dengan tetapan haba yang berasingan dan lebih rendah dari 70c ke 230c, dan tombol analog memudahkan semua operasi untuk pengguna, serta pintu kaca berpenebat berganda untuk mencegah membakar pintu ketuhar panas, ketuhar ini adalah mesra pengguna.

http://cooking.my.panasonic.com
https://www.facebook.com/mypanasonic/
https://www.instagram.com/mypanasonic/

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

22 thoughts on “Mudah Membuat Egg Yolk Cheese Dan Unicorn Cake Bersama Panasonic Electric Oven NB-H3800SSK

    Ana Suhana

    (April 26, 2018 - 7:18 am)

    Bestnya oven Panasonic ni. Banyak fungsi pula tu. Memang memudahkan sangat kerja dekat dapur especially untuk sediakn juadah berbuka atau sahur nanti. Resipi-resipi tu agak mudah. Nak cuba buat juga lah.
    Ana Suhana´s last blog post ..Yasin Murah 50sen Tanpa Minimum OrderMy Profile

    Lia Hasty

    (April 26, 2018 - 5:20 am)

    Bestnya Panasonic Electric Oven ni. Kalau ada satu kat umah memang best. Memang dah lama cari oven baru sebab dah lama rosak. Unicorn Cupcake comel lah, boleh ambik resepi ni buat kat umah nanti.

    http://www.liahasty.com
    Lia Hasty´s last blog post ..Tempah Hadiah Hari Jadi Untuk Orang Tersayang di PrintciousMy Profile

    Mawardi

    (April 26, 2018 - 3:13 am)

    Pergh. Menarik dan kreatif betol cupcakes unicorn tu. Boleh cuba buat nanti ni. Hehee. Btw kami pon tgah cari oven ni utk rumah bujang. Mana tau leh masak kek dan jual kan
    Mawardi´s last blog post ..TILAM RAWATAN KEUPAYAAN ELEKTRIK AMLIFE MERAWAT SECARA SEMULAJADIMy Profile

    Racheal Loh

    (April 26, 2018 - 2:31 am)

    i think i should have you at my home helping me doing this beautiful cup cake.. lolz..
    thanks for the recipe sharing and i wanna try this at home too.. already have this similar oven…
    Racheal Loh´s last blog post ..Ramadan Buffet Pullman Kuala Lumpur Bangsar | Sajian Selera DesaMy Profile

    nikkhazami

    (April 25, 2018 - 9:37 pm)

    panasonic antara jenama yg dipercayai dari sego kualiti dan servis. cup cake unicorn tu mmg tgh in sekarang. macam plan nak buat raya tahun ni.
    nikkhazami´s last blog post ..Beli Topup Prepaid Online di LazadaMy Profile

    Alia

    (April 25, 2018 - 6:41 pm)

    Ya Allah ruby!!!!geramnya tengok cupcakes unicorn tuuu..secara x langsung bila join event ni boleh gak belajar buat cupcakes2 comel ni kan..kalau anak2 akak mesti suka ni
    Alia´s last blog post ..Resipi : Sardine Homemade dengan Philip Pressure CookerMy Profile

    Hasif Hamsyari

    (April 25, 2018 - 6:14 pm)

    Amboi! Bolehlah ni cadangkan dekat mak. Agak murah juga tu! Lagipun oven sebelum ni pun dah lama betul! Apapun, nampak tempting betul cheesecake tu Kak ruby!
    Hasif Hamsyari´s last blog post ..Terengganu Week di Foodmarket, Bandar Sri Permaisuri!My Profile

    Ayu rafikah

    (April 25, 2018 - 6:12 pm)

    Sebenarnya dah lama akk teringin nak pnasonic oven cube ni. Dah la comel macam2 pula blh masak. Tapi bestla dapat sertai bengkel memasak macam ni, blh tambah ilmu dalam dunia masakan
    Ayu rafikah´s last blog post ..Kempen GROW Mendidik Generasi Muda Untuk Lebih Sayangkan Alam Sekitar Melalui Bercucuk TanamMy Profile

    Mak Lin

    (April 25, 2018 - 3:50 pm)

    Besarnya oven ni Ruby. Elok sangatlah tu Ruby share pasal ni, Mak memang nak ganti oven 7 keturunan kat rumah. Harga pun berbaloi.

    Abby Onety

    (April 25, 2018 - 1:42 pm)

    Terima kasih resepnya Ruby. Abby mau coba coba bikin sendiri dengan oven panasonic. Sibuk sibuk bikin kue menjelang lebaran nanti.

    Afizah Abd Rahman

    (April 25, 2018 - 11:29 am)

    Bestnya dapat join bengkel masak-masak ni. Boleh asah bakat sekali. Nampak gebu lah Salted Egg Yolk Cheesecake. Unicorn Cupcakes tu pon cute sangat. Dah lama jugak tak main bakar-bakar kek ni. Berkenan pulak dekat oven tu sebab mesra kanak-kanak kan.

    Syafiera Yamin

    (April 25, 2018 - 10:26 am)

    wah unicorn cake dan cheese cake nampak macma sedap, boleh dihidangkan time raya nanti… huuu puasa pun belum lagi…
    memang target panasonic nya brand untuk oven dan juga dia punya air fryer… kalau ada kalau tak de nak philips… tapi tengoklah kalau rajin baking memang perlulah semua ni.. i jenis kalau nak masak banyak malas sikit prefer beli 1 pot je…

    Hafizah Zainal Abidin

    (April 25, 2018 - 10:21 am)

    Murahnya Panasonic Electric Oven ni. Saya dah lama tak buat cake. Sebab oven kat rumah saya dah lama rosak. Ingat nak beli oven baru. Boleh la try guna Panasonic Electric Oven ni. Heheheh. 🙂

    Ezna

    (April 25, 2018 - 10:16 am)

    Ada je oven kat rumah ni tapi jarang guna. Hehehe….Seronok kalau dapat join aktiviti macam ni sebab dapat belajar memasak. Kalau best oven yang digunakan tu boleh la beli sekali. Cup cake unicorn tu tersangatlah comelnya. Birthday cake Dania last year pun unicorn. Tanduk unicorn tu sama dengan yang Ruby buat. Ada debu emas tu jugak kat tanduk. Bila makan, masam2 je rasa dia.
    Ezna´s last blog post ..Cikgu lama vs cikgu baruMy Profile

    Suria Amanda

    (April 25, 2018 - 10:13 am)

    Boleh tahan murah harga electric oven tu ruby boleh beli ni kan..nak plak nak raya nanti nak buat kuih and cake segala kan…seronok tengok Ruby baking…tengok resepi nampak mudah..tapi macam akak ni..takde chemistry baking walau minat…kena betul2 belajar nampaknya ni
    Suria Amanda´s last blog post ..Weekend Menjamu Selera Pakcik Sekeluarga Dari LangkawiMy Profile

    Nando

    (April 25, 2018 - 10:07 am)

    Panasonic dari dulu emang best, udah itu murah lagi.
    Lumayan nih, buat bekal nanti ramadhan, cupcakenya sedap . Aku tulis dulu resepnya 😀

    Awesome Recipe Malaysia

    (April 25, 2018 - 9:58 am)

    Sedapnya Salted Egg Yolk Cheesecake with Kellogg’s Corn Flakes Crust ??

    adianiez AIDA

    (April 25, 2018 - 9:45 am)

    Murah harga nya.
    3-4 minggu da oven Aida x berasap 🙂
    plan nyer nak buat biskut raya nanti, ruby.
    kebetulan semester da abis. cuti.
    adianiez AIDA´s last blog post ..Pesanan RasullullahMy Profile

    Nina Mirza

    (April 25, 2018 - 9:36 am)

    Panasonic memang jenama yang diyakini. Kak nina pun ada pakai brand Panasonic. Tahan lama!
    Simple laaa resipinya. Kak nina save nanti nak buat laaa… TQ Ruby
    Nina Mirza´s last blog post ..Camner ni dah lambat..!! Nak masak apa? Sotong Goreng Kunyit jer laaaMy Profile

    nasa azman

    (April 24, 2018 - 6:55 pm)

    Kami memang tak rajin nak pakai oven masak sendiri ni. Mungkin boleh masuk kelas masakan tahap permulaan
    nasa azman´s last blog post ..Mengapa Harga Rumah Yang Berbeza Walaupun Saiz Dan Bentuknya Sama?My Profile

    Mazni Azmi

    (April 24, 2018 - 4:19 pm)

    Jenama panasonic memang bagus dan tahan lasak. Di rumah maznee ada juga pakai dan alhamdulillah puas hati
    Mazni Azmi´s last blog post ..Kelengkapan bersalin ibu dan anak? Ini senarai barang WAJIB bawa ke hospital!My Profile

    Mama Hakim

    (April 24, 2018 - 3:50 pm)

    Juadah berbuka yang mudah di sediakan memang menjadi pilihan suri rumah dan wanita bekerja. Sibuk dengan banyak urusan kan
    Mama Hakim´s last blog post ..Jerawat di dagu? Aduh sakitnya! Ini cara menghilangkan tanpa tinggal parut!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.