Food Discovery Bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM)

Food Discovery Bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM). Assalammualaikum semua! Wah sedar tidak sedar program ini telah berjaya dan ruby belum kongsikan bersama anda semua betapa ruby seronok sangat dapat sertai Food Discovery bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM). Ruby dapat pandu uji Tiguan Highline, Beetle Sport, Vento Highline, Golf Sportline dan Passat Comfortline Plus secara bergilir-gilir dengan kak hanny dari www.diarymama.com

Food Discovery Bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM)

Seawal jam 6 pagi ruby sudah bersiap untuk hantar anak ke playschool dan bergegas ke Volkswagen Sri Hartamas. Jam 8 pagi ruby sudah tiba dan ruby dijamukan dengan hidangan kuih tradisional. Sarapan pagi sebelum memulakan perjalanan adalah sangat penting, agar pemanduan lebih fokus dan selamat.

Kemudian Cik Isabella dan Encik Ryan memberi penerangan tentang perjalanan sepanjang hari tersebut. Kereta apa akan ruby pantu, nombor giliran, GPS, keselamatan, siapa marshall dan aktiviti. Terdapat 5 kereta keseluruhannya iaitu :

  1. Tiguan Highline
  2. Bettle Sport
  3. Vento Highline
  4. Golf Sportline
  5. Passat Comfortline Plus

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

3 Driving Course

Sepanjang memandu kenderaan Volkswagen, ruby hanya tahu kereta ini kereta buatan eropah, ruang kabin yang senyap dan jimat minyak. Tetapi bab pandu uji keselamatan dan kehebatan sistem brek, memang ruby tidak pernah cuba. Ruby kan perempuan, memandu pun cermat je. Hahaha. Tetapi kita perlu tahu tentang fungsi ini agar kita lebih bersedia. Jika anda perasan, tidak selamanya kita pandu cermat kan? Ada kalanya laju juga. Maka, serasi tak keadaan kereta kita pandu untuk sebarang keberangkalian? Macam topik serius!

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

Ruby berkesempatan memandu kereta jenama pesaing. Ruby dapat rasakan perbezaan pengendalian stering dari sesebuah kenderaan.

Jenama HC vs Volkswagen Passat : Ruby dapat rasakan betapa tegap pemanduan, stering berat dan selamat ketika membuat pusingan kecemasan. Walaupun Volkswagen Passat tu panjang dan besar, kita sebagai pemandu mampu mengawal kenderaan sepenuhnya. Ruby pandu kereta lagi satu dan rasa terlalu ringan ketika memegang stering membuat pusingan kecemasan. Fuh berdebar!

Volkswagen Vento vs Jenama TV : Mencuba untuk break kecemasan dan mengejut, memang sukar untuk para wanita lakukan. Tetapi apabila sekali sudah melakukan, rasa nak cuba semua break dari kereta Volkswagen. Sebab pijak break, pulas stering ke kanan dan terus berhenti. Itu sangat bagus. Sebab kebanyakan kemalangan jalan raya adalah sebab break yang tidak cekap. Kereta terbabas dengan lebih teruk. Takutnya!

Jenama MCX5 vs Volkswagen Tiguan : Kedua-dua kereta ini adalah SUV. Ramai yang takut-takut untuk memandu kenderaan SUV kerana risau keluasan dan lebar kenderaan ini di atas jalan raya. Sesuatu kenderaan perlu serasi dengan diri kita. Agar kita boleh pandu dengan cermat dan selamat. Volkswagen Tiguan mempunyai break yang cekap dan keselesaan penumpang tiada bandingannya. Walaupun besar, semasa membuat selekoh dan break ia dapat dikawal dengan baik! Bagusnya!

Walau apa pun keadaan, sila pakai tali pinggang keledar!

Nam Wah Kopitiam in Pekan Batu 18, Hulu Langat, Selangor

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia
Perjalanan pertama kami ke kopitiam popular oleh komuniti berbasikal Lembah Klang. Selain itu, Orang Asli, Melayu dan Cina dari kawasan sekitar ini sering dilihat menghirup kopi O atau makan nasi lemak. Nam Wah juga sangat popular untuk roti bakar Kaya & Butter, roti kukus, telur ayam kampung separuh masak dan minuman barli buatan sendiri.

Nam Wah Kopitiam juga menghasilakn kaya sendiri. Pelanggan mereka dari Singapura amat meminati kopitiam ini. Mungkin kerana selesa dengan keadaan kedai yang bersih dan udara luar yang segar. Hidangan lain yang terkenal termasuk ayam kari mereka, ia sangat sesuai dimakan bersama roti Hainan mereka.

Nasi Lemak : RM 1.60
Roti Bakar Butter : RM 2.20
Roti Bakar Steam : RM 1.60
Barli Sebotol : RM 3.40
Telur Ayam Kampung : 2.60

Nam Wah Kopitiam Batu 18
40, Batu 18, Hulu Langat,
43100 Selangor Darul Ehsan

www.facebook.com/namwahbt18

Elda’s Farmhouse Di Semenyih

Permata tersembunyi jauh dari hiruk-pikuk kota, dengan suasana kampung santai yang menyenangkan. Elda’s Farmhouse dinamakan sempena dirinya, Kak Elda. Restoran ini juga adalah berkonsep penginapan rumah dan mempunyai dapur peribadi. Elda’s Farmhouse menggunakan ladang dan peralatan kampung sebagai sebahagian daripada hiasannya. Apa yang membuatkan Elda’s Farmhouse sentiasa mendapat kunjungan adalah kerana pengalaman tiap tetamu disini. Kami selesa seharian di sini. Tambahan aunty Elda memasak menggunakan bahan-bahan dari hasil tanamannya. Sesuatu yang istimewa adalah, tetamu tidak tahu apa yang akan dihidangkan di meja! Hehe.

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

Masak Bersama Aunty Elda

Setelah kekenyangan makan masakan aunty Elda, demo memasak sambal udang turut diadakan. Semua bahan adalah organik dan sangat mudah! Tips juga diberikan oleh aunty Elda sebab ruby kan muda lagi bab memasak ni. Sebagai contoh kalau tidak mahu minyak bergelumang dalam sambal udang, tarik-tarik ke tepi sambal dan udang. Nanti anda akan lihat minyak berkumpul di tengah kuali. Kemudian senduk RM 1 lebih hebat dari yang mahal tau. Hahaha. Aunty sangat mesra, nanti nak tanya resepi ikan halia tu. Sampai sekarang ruby mengidam.

Elda’s Farmhouse
LOT 470A, Jalan Bangi Lama
Semenyih

www.facebook.com/eldafarmhouse

Lee Wah Popiah

Perniagaan keluarga diteruskan selama tiga generasi, ini adalah sangat otentik kerana seseorang boleh mendapatkan makanan pembuka yang popular di Malaysia dimana-mana aja. Tetapi dari Lee Wah Popiah, bahan-bahan segar yang digunakan akan membuka selera anda. Sengkuang kepada kacang asas yang digunakan dan isi kandungan lain hanya penyedap. Tetapi, rahsia sebenar adalah di kulit popiah buatan sendiri, ia mempunyai tekstur yang kenyal dibandingkan dengan yang biasa dijual. Selain itu, tampalan cili mereka memberikan rasa keseluruhan. Yummy! Popiah istimewa ini hanya terdapat di rumah mereka di Tanjung Sepat!

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

Isi kandungan Lee Wah Popiah

  1. Kulit popiah buatan sendiri
  2. Sambal belacan
  3. Daun salad
  4. Kacang Goreng
  5. Taugeh
  6. Sengkuang special
  7. Bawang goreng
  8. Timun

Milky Whey Cheese

Pelancaran Anissa Iwan ke dunia pembuatan keju bermula pada tahun 2012, di rumah asalnya di Jakarta, Indonesia. Setelah mengembara secara meluas di Eropah, dia kagum dengan rasa dan pelbagai keju yang terdapat di sana. Bagaimanapun apabila dia kembali ke Asia, dia mendapati bahawa keju tidak begitu pelbagai. Dirangsang untuk memburu Mozzarella yang baik, Anissa memutuskan untuk membuatnya sendiri. Belajar melalui internet, buku dan menghadiri kelas.

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

Tetapi pengetahuannya berkembang sepenuhnya apabila dia mendapati forum pembuat keju dalam talian. Pada tahun 2014, suami Anissa berpindah ke Malaysia, di mana beliau meneruskan perniagaannya. Klien tetapnya adalah penduduk tempatan atau Asia, dan mereka pergi ke rumahnya untuk membeli. Sejak menjual keju di bazar tempatan, Milky Whey telah meningkatkan perniagaannya dengan pesat. Sekarang Anissa sedang bekerjasama dengan sebuah syarikat teh tempatan untuk bekerjasama diantara teh dan keju. Dia juga boleh mengajar cara membuat keju kepada sesiapa sahaja yang ingin belajar.

Food Discovery Bersama Volkswagen Malaysia

Online order : +60166220361
www.facebook.com/milkywheycheese

Terima kasih Volkswagen Malaysia kerana sudi menjemput ruby ke Food Discovery Bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM). Buat anda yang ingin mencuba pandu uji kenderaan Volkswagen, kunjungi bilik pameran berdekatan anda!

www.volkswagen.com.my
www.facebook.com/VolkswagenMalaysia
www.instagram.com/volkswagenmalaysia

20 comments on “Food Discovery Bersama Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM)

  1. Nadia Johari

    mak aihh..bestnya aktiviti..naik vokswagen tu..pastu tengok makanan macam jarang dijumpai dan unik..Dapat belajar cara buat makanan tu..jeles tengok..destinasi pergi jauh-jauh pulak tu. Best tak kereta vokswagen kak ruby naik tu..hehee..kita ada lesen tapi takut bawak motor..
    Nadia Johari´s last blog post ..KISAH PRU14 SUAMI ISTERIMy Profile

    Reply
  2. Bella Enveeus

    Bella tengok tiffin tu suka pulak. Best jugak kalau boleh beli siap dengan logo VW lagi haa.. Hehe..
    Walaupun Bella kurang sikit minat VW kalau nak dibanding dengan Audi (hehehehe) tapi VW ni brand dah lama dan dah dikenali ramai. Kalau ada masalah pada kereta pun, senang nak dapat spare-parts kan? Lastly, tempat2 makan tu macam best je. Nak terjah lah hujung minggu ni!
    Bella Enveeus´s last blog post ..Jeju Shinhwa World Landing Resort – Top Choice Resort In JejuMy Profile

    Reply
  3. The Fat Paw

    I have always admired the Tiguan and seeing the new upgraded version, it’s just wow! VW has always been able to manufacture worthy cars and not forgetting the evergreen Beetle.

    Reply
  4. Puteri Nabila

    Pergh! Bestnya la hai dapat test drive VW and makan makan pulak! Tempat makan yang Kak Ruby gi menarik pulak tu, haish, lapar terus dibuatnya. Menarik jugak cara VW ni buat marketing. Nanti nak try la gi kat tempat-tempat makan semua tu…
    Puteri Nabila´s last blog post ..Baby kick 1,2,3! Kick 1,2,3…My Profile

    Reply
  5. Hasif Hamsyari

    Mak aih! Cantiknya gambar-gambar Kak Ruby! Seronoknya sambil naik kereta cun melecun macam tu pergi ‘jalan-jalan cari makan’! Ramai pulak tu. Nampak meriah! Tapi Beetle tu nampak mengancam betul lah!

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge