Jom Berbuka Puasa Di Iftar@KL 2018

Jom Berbuka Puasa Di Iftar@KL 2018. Assalammualaikum semua! Sedar tidak sedar, dah 7 tahun rupanya program Iftar@Kuala Lumpur ni. Ruby tahu program ni melalui rakan-rakan facebook yang sertai berbuka puasa di sini. Pada mulanya ruby fikir, ala untuk orang bujang boleh la join. Ruby ada anak kecil dan suami, agak sukar untuk ke Dataran Merdeka. Risau keselamatan anak-anak dan keselesaan mereka. Tapi! Sangkaan ruby meleset apabila pelbagai usaha telah disediakan. Tempat solat, makanan berbuka, kaunter bayaran zakat, agihan bubur lambuk, belajar mengaji dan macam-macam lagi. Jadi, kenapa perlu risau apabila kita membuat amal ibadat bersama keluarga. Iftar@Kuala Lumpur dilakukan pada sabtu dan ahad setiap hujung minggu bulan Ramadan. Bagus kan?

Jom Berbuka Puasa Di Iftar@KL 2018

Berbuka puasa sambil menikmati keindahan kota Kuala Lumpur dalam suasana senja telah menarik kehadiran pengujung tempatan dan antarabangsa sejak ia dilaksanakan enam (6) tahun yang lepas yang pada mulanya dilaksanakan 2012 – 2014 menerusi program Festival Ramadan dan dijenamakan semula Iftar@KL pada 2015.

Iftar@KL 2018

Iftar@KL 2016 telah berjaya menarik kehadiran khalayak keseluruhannya seramai 17,250,600 orang khalayak merangkumi khalayak di lokasi, khalayak media, paparan blog dan media sosial oleh para blogger yang menulis tentang Iftar@KL 2016. Manakala kehadiran pelancong tempatan berjumlah 66,080 orang manakala seramai 16,520 orang kehadiran pelancong luar negara yang terdiri dari pelancong timur tengah, negara Asean, Korea Selatan, China, Jepun, Sepanyol, Itali, Jerman, Belanda, Amerika Syarikat serta Perancis.

Manakala Iftar@KL 2017 pula menyaksikan peningkatan jumlah pengunjung sepanjang enam (6) hari setiap hujung minggu sepanjang bulan Ramadan ialah seramai 93,588 orang pengunjung termasuk pengunjung luar negara seperti Brunei, Thailand, Singapura, Indonesia, Kazakhstan, Korea Selatan, UAE, dan Kanada.

Tahun Ke-7 Iftar@KL 2018

Iftar@KL 2018Bagi tahun ke-7 ini, Iftar@Kuala Lumpur 2018 yang akan berlangsung di bulan Ramadan 1439H sebanyak enam (6) kali pada tarikh 26&27 Mei 2018, 2&3 Jun 2018, 9&10 Jun 2018 (Setiap Sabtu dan Ahad) di Jalan Raja, Kuala Lumpur (berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad). Urus setia telah berusaha melakukan penambahbaikan penganjuran yang diselaraskan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) bersama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Iftar@KL 2018 bertujuan untuk menjadikan bulan Ramadan sebagai satu bulan di mana kegiatan kerohanian dan kesenian Islam dapat disemarakkan kepada masyarakat khususnya dalam kalangan generasi muda serta memupuk nilai-nilai murni melalui penganjuran aktiviti. Urus setia berusaha membawa Iftar@KL 2018 sebagai satu program keperluan pelancongan secara islamik dan platform menjadikan Kuala Lumpur sebagai Pusat Seni dan Budaya di peringkat Antarabangsa.

Aktiviti Di Iftar@KL 2018

Selain itu, ia bertujuan untuk mengimarahkan dan memakmurkan bulan Ramadan sebagai bulan ibadah dan keprihatinan sesama insan melalui amalan-amalan kebajikan di samping mengeratkan hubungan silaturahim masyarakat pelbagai kaum. Melalui program seumpama ini, umat Islam digalakkan untuk mengejar ganjaran dan kenikmatan bulan yang penuh berkat.

Kelainan pengisian IFTAR@Kuala Lumpur 2018, sebanyak lima belas (15) komponen pengisian aktiviti berbanding empat belas (14) aktiviti pada tahun 2016 & 2017 yang akan dilaksanakan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan bersama Rakan Pengajuran Bersama (NBOS), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Kementerian Pertahanan Malaysia, Kementerian Kewangan Malaysia

Agensi Yang Terlibat Sepanjang Iftar@KL 2018

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Tourism Malaysia, Islamic Tourism Centre, Jabatan Warisan Negara, Jabatan Penerangan Malaysia, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Masjid Jamek Kampong Bharu, Alam Flora, Food Truck Entrepreneurs dan Sukarelawan Budaya JKKN serta Voluntourism di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan iaitu :

Penyediaan dan Pengagihan Bubur Lambuk, Pameran Bubur Lambuk, Produk Pakej Umrah, Tadarus Al-quran, Sukarelawan, Klinik Tahsin Al-Quran, Jualan Food Truck, Kaunter Zakat, Mobile CTC, Kaunter Sumbangan, Majlis Berbuka Puasa (Iftar), Solat Berjemaah (Maghrib, Isyak dan Terawih), Bicara Ramadan (Ramadan Talk), Konsert Ramadan dan Moreh.

Voluntourism Di Iftar@KL 2018

Bagi anda yang meminati untuk menjadi sukarelawan sepanjang program Iftar@KL 2018, ada boleh hubungi nombor yang tertera di poster.

Iftar@KL 2018

Selebriti Yang Terlibat Sepanjang Iftar@KL 2018

Melalui program ini juga, akan dihiburkan oleh Kumpulan Nasyid terkenal Tanah air iaitu Kumpulan Hijjaz, UNIC, Raihan dan artis-artis nasyid yang lain manakala penceramah terkenal akan dijemput untuk memeriahkan program sepanjang iftar@Kuala Lumpur 2018 berlangsung iaitu Sahibul Samahah Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri, YBhg. Dato’ Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood, YBhg. Datuk Ustaz Kazim Elias, YBhg. Dato’ Ustaz Badlishah Bin Alauddin, YBhg. Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzillah Kamsah dan PU Azman.

Mengenai Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN)

JKKN ialah sebuah agensi di bawah Kementerian pelancongan dan Kebudayaan yang bukan sahaja menjalankan aktiviti kebudayaan dan kesenian di Malaysia malah menyemarakkan nilai-nilai murni, semangat perpaduan, penyelidikan, kerohanian, dan mengetengahkan majlis-majlis Ilmu yang berlandaskan kecintaan kepada Negara.

Melalui Iftar@Kuala Lumpur 2018, bulan Ramadan dijadikan sebagai satu bulan di mana kegiatan kerohanian dan kesenian islam dapat disemarakkan kepada masyarakat khususnya generasi muda dalam memupuk nilai-nilai murni terutama masyarakat kota.

www.jkkn.gov.my
www.facebook.com/mysenibudaya

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

21 thoughts on “Jom Berbuka Puasa Di Iftar@KL 2018

  Mazni Azmi

  (June 5, 2018 - 3:20 pm)

  satu program baik untuk rakyat malaysia. Teruskan setiap tahun
  Mazni Azmi´s last blog post ..Set berpantang terbaik? Ini 11 Cara memilih produk terbaik untuk pantang bersalin!My Profile

  cik tom

  (May 27, 2018 - 8:33 am)

  wah bestnya iftar secara terbuka macam ni..boleh exchange kuih muih dan tambah bkenalan dengan orang sebelah. seronok pulak tengok gambar berbuka beramai macam tu. tak sangka dah 7 tahun program iftar ni ye. ciktom baru tahu dari blog ruby ni..
  cik tom´s last blog post ..Suami Kacak Bergaya dengan Kurta KacaxMy Profile

  Jia Shin Lee

  (May 26, 2018 - 6:07 am)

  Buka puasa outdoor at Jalan Raja, it’s good to see that foreigners can also enjoy and learn more about the fasting season. This is something really interesting, it’s my first time hearing about this.
  Jia Shin Lee´s last blog post ..Bio Oil Malaysia Mother’s Day Campaign #sheisremarkableMy Profile

  Mama Hakim

  (May 25, 2018 - 6:19 pm)

  Lepas buka puasa di sini boleh terus solat jamaah. Terbaik ni
  Mama Hakim´s last blog post ..10 Tanda Tanda Kencing Manis [BAHAYA] Bacaan Gula Tinggi!My Profile

  kylie cre8tone

  (May 25, 2018 - 1:21 pm)

  Banyaknya orang berbuka puasa bersama sama ni… event macam ni memang meaningful… berbuka beramai ramai is more fun, kan?
  kylie cre8tone´s last blog post ..New Tsum Tsum Collection by MentholatumMy Profile

  Hanny Abdullah

  (May 25, 2018 - 1:43 am)

  Bestnya dapat berbuka puasa ramai-ramai macam ni..dekat tempat terbuka pulak tu, sure meriah.
  Kalau ada kesempatan nak jugak join

  Lia Hasty

  (May 24, 2018 - 6:45 pm)

  Wah menariknya konsep iftar macam ni. Lain dari Yang lain. Selalu makan hotel buffet xpun restoran. Nak juga kelainan. Kemudahan pun banyak tak payah risau bawa family mcm org tua atau anak kecil. Kalau acara macam ni memang menarik minat orang luar juga bukan setakat orang Malaysia.
  Lia Hasty´s last blog post ..Pengalaman Menginap 2 hari 1 Malam di Olive Tree Hotel Pulau PinangMy Profile

  Afizah Abd Rahman

  (May 24, 2018 - 3:37 pm)

  Meriahnya kalau dapat berbuka puasa ramai-ramai macam ni. Pernah dengar event iftar@kl tapi tak pernah join. Mesti ramai orang kan. Dah anak anak berderet ni agak payah sikit nak join event macam ni. Tapi teringin ?
  Afizah Abd Rahman´s last blog post ..Resipi Mudah Sotong Masak Sambal Cili MerahMy Profile

  mamatisya

  (May 24, 2018 - 3:36 pm)

  meriahnya iftar@kl camni……di samping berbuka beramai2 camni ada program disediakan mcm pengagihan Bubur Lambuk, Tadarus Al-quran, ada juga Jualan Food Truck..byk juga agensi yg terllibat…tq share info.
  mamatisya´s last blog post ..DASHING SPORT – Eau De Toilette dan Deodoran Buat Lelaki AktifMy Profile

  Mawardi

  (May 24, 2018 - 3:16 pm)

  Menarik ni. Before this pernah berkesempatan join iftar @ KL ni. Memang meriah. Macam-macam program menarik ada. Insyaallah tahin ni nak kesini lg
  Mawardi´s last blog post ..6 TIPS JIMAT TRAVEL KE BALI INDONESIAMy Profile

  khai artzfar

  (May 24, 2018 - 12:21 pm)

  meriahnya! selalu juga tourism jemput ke sini tapi takde rezeki lagi untuk kesini. tengoklah macam mana tahun ni. kalau ada kelapangan bolehlah join. ini wajib diadakan setiap tahun kan. barulah meriah
  khai artzfar´s last blog post ..Meriahnya Berbuka Di The Westin Kuala Lumpur!My Profile

  Hasif Hamsyari

  (May 24, 2018 - 12:18 pm)

  Bestnya, Kak Ruby! Tahun lepas tak sempat nak join, jadi ingat tahun ni nak join! Kak Ruby ikut sekali? Nampak sangat meriah dan yang lebih penting, cukup membawa semangat muhibah, bukan setakat rakyat Malaysia yang berbilang kaum, bahkan pelancong luar negara juga! Inisiatif yang cukup bagus dan harus disokong! 😀
  Hasif Hamsyari´s last blog post ..5 Aktiviti Menarik di Labuan ketika Sunset!My Profile

  Suria Amanda

  (May 24, 2018 - 11:35 am)

  Akak tak pernah join lagi aktiviti macam ni..menarik la..biasa nampak kat Setia City Mall, kat sini macam tak pernah nampak lagi..bestnyaa…nak join takde gang plak..sambil berbuka sambil nik mati keindahan Dataran Merdeka kan…perlu di berikan promosi yang meluas lagi ni Ruby..ada yang tak tau..siyes ni baru tau..
  Suria Amanda´s last blog post ..Jalan Jalan Japan Kini Di Buka Di Centrepoint Seremban!!My Profile

  Fuzy Hamid

  (May 24, 2018 - 9:56 am)

  Dah lama tau pasal ifftar@kl tapi tak pernah ada peluang walau teringin jugak tp takut kalau xde twmpat parking atau pun parking penuh.
  tapi mana tau kot2 nnt tersesat kat sana..nak jugak rasa dan alami sendiri kan

  Betty

  (May 24, 2018 - 9:15 am)

  Never join before the Iftar@kuala Lumpur 2018. Seem attractive not only to Malaysian but also foreigner. The foreigner get to learn our culture especially Fasting month. A good program.

  Zayani Zulkiffli

  (May 24, 2018 - 9:10 am)

  Paling suka berbuka ramai-ramai macam ni. Boleh belajar dan alami macam mana orang zaman nabi dulu berbuka, selain dapat belajar bergaul dengan orang yang kita tak kenal. Good effort ni.
  Zayani Zulkiffli´s last blog post ..Pilih Kismis California Sebagai Snek & Dalam MasakanMy Profile

  irismyra

  (May 24, 2018 - 8:38 am)

  wah hujung minggu nnti boleh try #iftarkl ni.. bagus sangat program camni.. lebih terbuka dan dapat mengeratkan silatturahim..

  Min Shamsuddin

  (May 24, 2018 - 8:22 am)

  Wah..menariknya #iftarkl ni. Sy belum pernah join lagi tapi betul2 menarik minat ni. Insyallah boleh la join untuk tahun ni jadi tak sunyi la berbuka puasa berdua je..

  Rawlins GLAM

  (May 24, 2018 - 8:18 am)

  Rawlins masih lagi belum berkesempatan menyertai #IftarKL. Rasanya macam tahun ini kena pergi dah. Hehe. Mesti best makan beramai-ramai begini kan.
  Rawlins GLAM´s last blog post ..Exciting Upgrades by Jakel: Barulah RayaMy Profile

  Zharif Azis

  (May 24, 2018 - 8:13 am)

  Ouhhh ini bukan iftar biasa2 nie. Siap ada slot utk kerohanian. Baguslah diadakan event buka puasa seperti ini. Nak-nak dibulan mulia mcm nie. Ramadhan pon setahun sekali. Event buka puasa mcm nie sekaligus menaikkan nama malaysia di kalangan pelancong asing. Buktinya, saban tahun bilangan warga asing ke event ini bertambah. Nak join jugak lah iftar at KL nie
  Zharif Azis´s last blog post ..Set Ramadhan 2018 : Warung Makcik Kiah, Sri Petaling KL.My Profile

  Ibu Zaid

  (May 23, 2018 - 8:40 am)

  Baru tau ada program macam ini di adakan di kl. Bagus dan boleh teruskan
  Ibu Zaid´s last blog post ..Tempat menarik di Kelantan waktu malam & siang! 10 Lokasi Comel LoteMy Profile

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.