TULUS Di Malaysia

TULUS Di Malaysia! Assalammualaikum semua! Kali ini ruby ingin berkongsi satu berita yang ruby juga teruja. Penyanyi TULUS dari Indonesia sudah memasuki pasaran Malaysia! Jadi, ruby tidak perlu minta sahabat dari Indonesia untuk dapatkan album TULUS pada masa akan datang. Hehehe. Dulu, album TULUS berjudul TULUS dan GAJAH ruby minta sahabat dari Bandung beli kan. Memang best! Walaupun lagu tulus semua ada di social media, youtube, JOOX, Spotifiy dan di video Wardah Beauty. Ruby tetap ingin memiliki album.

TULUS Di Malaysia!

TULUS Di MalaysiaSemalam 25 Jun 2018 bertempat di BAIT, Intermark Mall Kuala Lumpur, Ruby telah menghadiri pelancaran album ketiga TULUS di Malaysia iaitu MONOKROM. Walaupun album ini sudah berada di pasaran Indonesia pada tahun 2016. Ia satu kejayaan apabila dapat menembusi pasaran Malaysia. Mudah untuk membeli nanti! Hehehe.

Penampilan TULUS juga semakin bergaya, banyak berat badan turun. Apabila jumpa TULUS, beliau seorang yang tinggi lampai! Bagi anda yang meminati TULUS, sediakan wang untuk dapatkan tiket Konsert TULUS Di Malaysia pada 18 September 2018 8.30PM. Blocked terus jadual untuk hari tersebut. Meet & Greet juga turut diadakan. Huwaaa bestnya! Jadi, nantikan harga tiket tersebut dari masa ke semasa di social media @rubydotmy ya. Tiket mula dijual pada 16 Julai 2018. Beli awal dah boleh rileks! Istana Budaya tu pentas berprestij. Pasti jualan laris.

Monokrom Adalah Album Ketiga TULUS

TulusCompany bekerjasama dengan Shiraz Music sebuah anak syarikat Shiraz Project Sdn Bhd untuk menjalankan rencana memperbesarkan Iagi pendengar karya music TULUS secara rasmi di Malaysia khususnya. Bersamaan dengan dimulainya kerjasama ini, album muzik TULUS ketiga yang berjudul MONOKROM, diedarkan secara rasmi di Malaysia. Album MONOKROM ini boleh didapatkan di pasaran mulai 1 Julai 2018.

  • Manusia Kuat
  • Pamit
  • Ruang Sendiri
  • Tukar Jiwa
  • Tergila-Gila
  • Cahaya
  • Langit Abu-Abu
  • Mahakarya
  • Lekas
  • Monokrom

Konsert TULUS Di Istana Budaya

Kehadiran TULUS di Malaysia sangat dinantikan! Malah ruby rasa konsert yang bakal berlangsung akan mendapat sambutan yang mengagumkan! Konsert sulung Tulus yang akan diadakan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 18 September 2018 tepat jam 8.30 malam. Tiket mula dijual pada 16 Julai 2018! Yayy! lnformasi selanjutnya akan dikemaskini dari masa ke masa. Nantikannya!

Shiraz Projects Menguruskan Kerjaya TULUS Di Malaysia, Singapura dan Brunei Darrussalam

Bagi tujuan pemesanan persembahan atau pertunjukkan muzik di Malaysia, pihak promoter atau klien boleh berhubung dengan Shiraz Talents yang kini merupakan agen eksklusif yang menguruskan kerjaya TULUS di Malaysia, Singapura dan Brunei Darrussalam.

Tentang TULUS

TULUS Di Malaysia

Nama sebenar adalah Muhammad Tulus, dilahirkan pada 20 Ogos 1987. Pada 29 April 2016, Tulus menyertai panel bimbingan The Voice Kids Indonesia dengan Bebi Romeo dan Agnez Mo. Nama TULUS sudah mekar harum di negara kelahirannya, Indonesia. Beliau juga memenangi pelbagai anugerah dan penghargaan hasil tiga album yang sudah dilancarkan, kini sudah tiba masanya TULUS memanjangkan Iangkah dan menuju negara seberang secara rasminya.

Dikenali sebagai penyanyi lelaki solo dan pencipta lagu independen berasal Indonesia, TULUS memulakan kariernya dengan melancarkan album pertamanya pada tahun 2011. Lirik dengan tata bahasa yang indah dan unik serta makna yang mendalam menjadikan ciri khas karya-karya muziknya. Pelbagai penghargaan di bidang muzik dan sinematografi telah dia terima di hampir 7 tahun perjalanan muziknya.

Di bawah naungan TulusCompany, perusahaan label rakaman dan pengurusan artis, TULUS mulai mengembangkan Skala pendengar di berbagai buah negara. Jepun merupakan negara tujuan pertama Iangkah perkembangannya. Satu Iagu berbahasa Jepun telah dilancarkan pada Oktober 2015 Ialu. Beberapa kesempatan petunjukkan muzik di negara matahari terbit itu sudah dijalankan oleh TULUS.

Sejajar dengan perkembangan langkahnya di Jepun, TulusCompany memilih negara tetangga Indonesia iaitu Malaysia, Singapura dan Brunei Darrussalam sebagai tujuan negara taklukan selanjutnya.

Pencapaian TULUS

TULUS Di Malaysia

2013 :

  • Rookie Of The Year – Majalah Rolling Stone Indonesia
  • Lagu-lagu yang paling sering diputar selama 2013 – Ardan Radio Networks Group

2014 :

  • Male Singer of The Year – Indonesia Choice Awards (ICA) Netmediatama
  • Male Artist of The Year – Anugerah Planet Muzik
  • Best Album of The Year – Majalah HAI
  • Best Song of The Year – Majalah HAI
  • Best Male Singer of The Year – Majalah HAI
  • Top 9 Best Album of The Year – Majalah TEMPO
  • Best Album of The Year – Rolling Stone Indonesia
  • The Shinning Star of 2014 – Bintang Indonesia

2015 :

  • Best Musician of The Year – Java Jazz Festival
  • Penyanyi Pop Pria Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Penulis Lagu Pop Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Album Pop Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Produksi Musik Best of The Best – AMI Awards Indonesia
  • Album Best of The Best – AMI Awards Indonesia
  • Video Klip ter-Dahsyat – Dahsyat Awards RCTI Indonesia
  • The Best Collaboration (Song) (Lagu Kolaborasi Terbaik) – Anugerah Planet Muzik Asia Tenggara
  • Male Singer of The Year – HAI Readers Poll Award
  • Top 10 Song Path 2015 untuk “1000 Tahun Lamanya”

2016 :

  • Male Singer of The Year – Indonesia Choice Awards (ICA) Netmedia
  • Penyanyi Pop Pria Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Male Singer “Prominent Figure with Positive Sentiment in Social Media”, Social Media Awards Majalah Marketing
  • Top Male Artist 2016 – Spotify Indonesia
  • Video Klip ter-Dahsyat untuk “Jangan Cintai Aku Apa Adanya”Dahsyat Award 2016 Video Klip
  • Terpilih untuk “Ruang Sendiri” – Piala Maya 2016
  • Peringkat 10 Album Musik Terbaik 2016 – Rolling Stone Indonesia

2017 :

  • Male Singer of The Year – Indonesia Choice Awards (ICA) Netmedia
  • Album Monokrom sebagai Album of The Year – Indonesia Choice Awards (ICA) Netmedia
  • Video Musik Monokrom sebagai Music Video of The Year – Indonesia Choice Awards (ICA) Netmedia
  • OZclusive Ter-Friendly di OZ Radio Bandung Friendly Music Award 2017
  • “Pamit” sebagai Lagu Ter-Friendly di OZ Radio Bandung Friendly Music Award 2017 Favorite
  • Male Singer di JawaPos.com Reader Choice
  • Penyanyi Favorit di Indonesia Kids Choice Awards 2017 Global TV
  • Video Musik Manusia Kuat sebagai Best Pop Music Video – Cornetto Pop Awards
  • Favorite Pop Male Singer di Cornetto Pop Awards
  • The Most Streaming Artist 2017 in JOOX Indonesia
  • Artis Solo/R&B/Urban Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Album Soul/R&B/Urban Terbaik – AMI Awards 
  • Produser Album Rekaman Terbaik (TulusCompany Ari Renaldi) – AMI Awards Indonesia
  • Album TerbaikTerbaik – AMI Awards Indonesia 
  • Karya Produksi Terbaik Terbaik – AMI Awards Indonesia
  • Video Klip Terpilih – Piala Maya 2017

2018 :

  • Solo Pria Ter-Dahsyat – Dahsyatnya Awards
  • Video Klip Ter-Dahsyat – Dahsyatnya Awards
  • Lagu ter-Dahsyat – “Ruang Sendiri”
  • Best Music Video of The Year – Indonesian Choice Awards 2018 – “Manusia Kuat”

Jadi, dengan pencapaian dan keasyikan muzik TULUS, pasti anda semua tidak sabar untuk dapatkan album TULUS Monokrom dan hadir ke Konsert TULUS Di Istana Budaya. Ruby pun teruja! Jom dapatkan Album Monokrom TULUS pada 1 Julai 2018 dan Tiket Konsert TULUS di Istana Budaya bermula 16 Julai 2018! Semoga kehadiran TULUS Di Malaysia memberi lebih banyak peluang dan ruang untuk muzik ini dimainkan di stesen radio.

www.situstulus.com
www.instagram.com/tulusm
www.facebook.com/musiktulus

www.shirazprojects.com
www.instagram.com/shirazprojects

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

19 thoughts on “TULUS Di Malaysia

    Ibu zaid

    (June 29, 2018 - 2:48 pm)

    Macam macam nak orang sekarang ni. Musim raya datang tulus ikhlas.
    Ibu zaid´s last blog post ..12 Homestay di Klebang Melaka untuk percutian indah bersama keluarga!My Profile

    Lia Hasty

    (June 28, 2018 - 2:39 pm)

    Kenapa lia tak tahu pasal Penyanyi Tulus ni ya. Banyak juga award yang dia dapat. Terus nk YouTube lagu2 Tulus ni. Boleh juga layan konsert tak Lama lagi.

    kylie cre8tone

    (June 27, 2018 - 11:48 am)

    Indonesia memang ada banyak artist artist yang begitu talented sekali.. especially from bandung… Tulus sounds great…. Thanks for sharing..
    kylie cre8tone´s last blog post ..Go Thai – Authentic Thai Street FoodMy Profile

    Hasif Hamsyari

    (June 27, 2018 - 11:30 am)

    Suka dengar dengan genre muzik macam ni. Sangat rileks dan cool je. Sesuai sangat kalau nak melayan perasaan, lagi-lagi kalau tepi pantai atau balkoni resort ke kan. Hahaha. Jarang dengar namanya tapi rupanya banyak betul pencapaiannya ya!

    Emily

    (June 27, 2018 - 9:13 am)

    Aiyo tak pernah dengar nana TULUS. Hehe… malunya I. Now that I have been introduced to him by Ruby, I am keen to check out his music on YouTube. Maybe I would even get a ticket to his Istana Budaya concert!!

    Abby Onety

    (June 27, 2018 - 8:54 am)

    Yeaacchh…. Muhammad Tulus ini penyanyi andalan Abby, Ruby hehee… Ruby suka juga ya ternyata lagu lagu yang di bawakan oleh Tulus ni. Sama.halnya.pemyanyo Malaysia yang banyak sukses di Indonesia. Semoga Tulus pun bisa sukses di negara sahabat ya. Aamiin….

    fuzy hamid

    (June 27, 2018 - 8:52 am)

    menarik ni. akak suka sangat dengar lagu Pamit nyanyian Tulus..memang jatuh chenta sungguh bila first time dengar lagu tu……ramai yang tak berapa kenal Tulus tapi kalau dah masuk Malaysia ni bisa famous banget kan

    Neeza

    (June 27, 2018 - 3:46 am)

    first time dengar pasal penyanyi TULUS ini, dengar nyanyian dia not bad juga, hehe, rupanya orang Indonesia, Neeza pun suka dengar lagu-lagu dari negara seberang lagi2 band. lepas ini rasanya boleh bookmark penyanyi TULUS ini, suara sedap. banyak juga penyampaian dia ya. best kalau dapat dengar live, hmm memang kena pergi Istana Budayalah macam ini

    Hanny Abdullah

    (June 27, 2018 - 1:55 am)

    Sis ni kalau bab penyanyi Indonesia ni kurang kenal sangat. Sis kenal yang seangkatan dengan sis aje, yang baru-baru ni kurang..hehehe.
    Nanti sis cuba dengar2 lagu Tulus ni..sesuai ke idak gan jiwa sis yang jiwang ni..hehehe

    nikkhazami

    (June 27, 2018 - 12:34 am)

    tak pernah dengar pun pasal tulus ni. sekarang ramai artis muda sangat yang berbakat. rasa macam dah tua. bagus juga dapat lihat artis indonesia datang cuba nasib
    nikkhazami´s last blog post ..8 Kelebihan Yoodo Berbanding Telco LainMy Profile

    Liez

    (June 26, 2018 - 8:57 pm)

    Baeu tgk tulus dkt malaysia hr ini pagi tadi. Serius best sgt lagu pamit tu.. if ada peluang nak je g konsert tu.. tapi tgk keadaan jugak.. hihihi

    Mahamahu

    (June 26, 2018 - 7:29 pm)

    Tulus ni dulu kita suka lagu yang popular tu apa nama Pamit memang kegemaran selalu dengar kat Radio kini kembali dengan album baru bestlah mesti dapat masuk carta kat Malaysia sebab lagu beliau ni relax jer dengan layan sangat.

    Nadia Johari

    (June 26, 2018 - 7:16 pm)

    Kena ingat balik lagu apa ni..hahaha..macam tak kenal group ni..Kalau kak ruby suka mesti best lagu-lagu dia..Siap nak buat konsert dekat Malaysia..terbaikla..
    Nadia Johari´s last blog post ..DESIGN ELEMENTS THAT BRING YOUR BATHROOM DOWNMy Profile

    Ayu rafikah

    (June 26, 2018 - 4:13 pm)

    First time dengar nama penyanyi tulus. Rupanya glamour jugak ya penyanyi ni. Dan pencapaian ya mmg ohsem. Akk try tgk satu lagu dia kat youtube. Okla not bad
    Ayu rafikah´s last blog post ..Kidzania SportZ Bersempena Dengan Musim Demam BolaMy Profile

    akubiomed

    (June 26, 2018 - 3:51 pm)

    Beratur pencapaian tentu sedap nyanyiannya.

    Syiera Firdaus

    (June 26, 2018 - 3:48 pm)

    Laa.. Tulus ni penyanyi ke ? Sedap jugak lagu Tulus ni ye. Awards pun banyak. Mungkin baru lagi kot dekat Malaysia. Sebab syira 1st time dengar?

    Eyqa Hasnan

    (June 26, 2018 - 3:17 pm)

    Ingatkan apa lah yang Tulus. Rupa-rupanya penyanyi. Terus dengar lagu dia. Hihihii.. Seriously, sedap!

    cindyrina

    (June 26, 2018 - 3:11 pm)

    Tak pernah dengar pun pasal Tulus mmungkin sebab saya tak mengikuti perkempangan dunia muzik. I quickly search for him and listen to his track. Whoa! not bad! Love his song.

    Sherry

    (June 26, 2018 - 2:37 pm)

    Was wondering about Tulus, glad to find the details reading here. Happy to know Tulus now in Malaysia, shall let my friends know about this soon, the concert in Istana Budaya.
    Sherry´s last blog post ..CELEBRATE THE KOOL-EST RAYA EVER @ SUNWAY LAGOON MALAYSIAMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.