Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton. Assalammualaikum semua! Hari ini ruby ingin berkongsi pengalaman menonton filem terbaik 2018 iaitu AQUAMAN. Belum apa-apa lagi dah filem terbaik? Ya betul. Ruby sarangkan anda semua tonton filem ini. Sebab ia bersesuaian untuk semua peringkat umur dan membuatkan imaginasi ikan duyung pada zaman kanak-kanak kita menjadi nyata! Tahniah kepada Pengarah Filem iaitu James Wan.

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

Pengambaran filem Aquaman bermula pada tahun 2004, dengan perancangan plan sering berubah sepanjang tahun. Pada bulan Ogos 2014, Beall dan Kurt Johnstad telah diupah untuk bersaing menulis dua skrip filem itu. Kemudian setelah mendapat skrip terbaik, AQUAMAN diumumkan secara rasmi pada bulan Oktober 2014. James Wan menandatangani sebagai pengarah pada April 2015 dan pada Julai 2016 diumumkan filem itu akan bergerak ke hadapan dengan screenplay Beall, walaupun Wan, Johnstad, Johns dan Johnson-McGoldrick semua melakukan pelbagai penulisan semula. Pelakon utama disahkan sepanjang 2016 dan awal tahun 2017. Fotografi utama bermula di Australia pada 2 Mei 2017. Kebanyakan filem dirakam di Village Roadshow Studios di Gold Coast, Queensland, juga diadakan di Kanada, Itali dan Maghribi, dan selesai keseluruhannya pada 21 Oktober 2017.

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
James Wan ketika mengarah filem Aquaman

James Wan adalah seorang pengarah filem, penulis skrip dan pengeluar filem yang dilahirkan di Kuching, Malaysia tetapi menetap di Australia. Beliau terkenal kerana mengarahkan filem seram Saw (2004) dan mencipta Billy the Puppet.

Dia juga mengarahkan filem Dead Silence dan Death Sentence (kedua 2007), Insidious (2011), The Conjuring dan Insidious: Bab 2 (kedua 2013), Furious 7 (2015), The Conjuring 2 (2016), dan Aquaman (2018).

Vulko Si Penjaga AQUAMAN

Apabila menonton filem ini, anda akan lihat satu sisi kehidupan dimana rasa menyalahkan diri diatas kehilangan orang tersayang dan apa yang membuatkan filem ini lebih unik adalah cara watak bertahan hidup. Watak Arthur Curry sebelum mengetahui beliau adalah seseorang yang penting, dia hanya membantu masyarakat sekeliling sahaja. 

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Queen Atlanna sebelum meninggalkan anak dan suaminya.
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

Vulko memainkan peranan menjaga dan memberi latihan kepada Arthur Curry agar bersiap sedia. Cuma beliau perlu lakukan secara senyap-senyap tanpa pengetahuan sesiapa.

Patrick Wilson sebagai King Orm

Watak King Orm ni adalah lain dari yang lain ruby tengok untuk Patrick Wilson, yelah sebab beliau berlakon filem Conjuring tu dah maha hebat, tiba-tiba dia berlakon dalam Aquaman! Watak yang dia bawa memang sesuai. Setiap babak dia berlawan dan ekspresi muka buat kita rasa teruja. 

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Lainkan wajah dia dalam filem AQUAMAN? Kalau nak tengok kelainan lakonan Patrick Wilson, jangan lepaskan peluang tonton filem AQUAMAN

Trisula King Atlan

Di filem Aquaman, Arthur Curry adalah pewaris kerajaan bawah laut Atlantis. Beliau mesti melangkah ke hadapan untuk memimpin rakyatnya diatas gila kuasa adiknya iaitu King Orm, yang bertujuan untuk menyatukan tujuh kerajaan dunia bawah laut untuk melawan dunia di permukaan. Maka perjalanan mencari Trisula King Atlan bermula bersama Mera. Mereka mengembara mencari lokasi dimana Trisula tersebut. Trisula yang mampu menyatu padukan seluruh alam. Trisula King Atlan ni bewarna emas. Setelah mendapat Trisula King Atlan, Arthur terus dapat pakaian bewarna keemasan dan seluar hijau emerald seperti Mera. Secocok sangat bila tengok kostum ini mula dipakai oleh Jason Momoa dan Amber Heard.

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

Babak Diantara Arthur Curry & Mera

Ruby suka menonton watak Arthur dan Mera, mereka berdua nampak kasar dan tegas. Tetapi sebab rupa paras dan gaya mereka. Ia menjadi sangat manis apabila digandingkan. Hehehe. Suka bila Jason Momoa cium dahi Ember Heard. Nampak sweet. Hahaha 

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

[Mera dan Arthur mencari peranti Atlantean di padang pasir] 

Mera : [can’t activate it]  Nothing. 

Arthur Curry : Of course it’s not working. It’s been sitting here gathering dust since before the Sahara was a desert! 

Mera : Before the Sahara was a desert… You do your best thinking when you’re not thinking at all. Hold still. [extracts sweat from ARthur]

Mera : We need water. You’re the closest source. [uses the water to get the device working] 

Arthur Curry : Show-off. We could’ve just peed on it.

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton

Atlantis The Lost Kingdom

Banyak kisah fiksyen tentang Atlantis, apabila anda menonton filem AQUAMAN, anda akan terpesona dengan sinematografi setiap babak dalam filem ini. Ia seperti nyata! Dasar laut bercahaya di dalam gelap. Menurut filem itu, 5,000 tahun yang lalu, Atlantis jatuh ke laut dan menjadi tujuh kerajaan yang berbeza iaitu Trench, Brine, Xebellian, Fisherman, Atlanteans, The Missing Kingdom dan . Nampaknya adik Arthur Curry iaitu King Orm berharap untuk “Unite The Seven” dan menjadi Ocean Master Atlantis.

Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Atlanteans
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Xebellian
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
The Fisherman Kingdom
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Trench
Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton
Brine

Soundtrack AQUAMAN

Skylar Grey sekali lagi diberi kepercayaan menyanyikan lagu sountrack. Kali ini untuk filem AQUAMAN dan bertajuk “Everything I Need”. Lunak merdu suara Skylar Grey bersesuaian dengan filem ini yang mengeratkan hubungan sesama ibu bapa, adik-beradik dan seluruh hidupan di dalam laut. Lagu ini akan di siarkan pada 14 Dec 2018. Hehe. 

AQUAMAN Filem Keenam DCEU

Aquaman adalah filem superhero Amerika 2018 berdasarkan watak DC Comics dengan nama yang sama, diedarkan oleh Warner Bros Pictures. Ini adalah filem yang keenam di DC Universe Extended (DCEU). Diarah oleh James Wan, dengan lakon layar oleh David Leslie Johnson-McGoldrick dan Will Beall, dari cerita oleh Geoff Johns, Wan dan Beall. Bintang utama filem AQUAMAN adalah Jason Momoa sebagai watak utama Arthur Curry, dengan Amber Heard sebagai Princess Mera, Willem Dafoe sebagai Vulko, Patrick Wilson sebagai King Orm, Dolph Lundgren sebagai King Nereus, Yahya Abdul-Mateen II sebagai Manta, Nicole Kidman sebagai Queen Atlanna dan Temuera Morrison sebagai Tom Curry iaitu ayah Arthur Curry @ AQUAMAN. Ini adalah filem aksi ketiga yang memaparkan watak tajuk, menyusul selepas Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) dan Justice League (2017).

Selamat menonton filem AQUAMAN! Ruby sangat syorkan filem ini dan beri 10 bintang! Filem AQUAMAN diedarkan oleh Warner Bros. Pictures Malaysia dan mula ditayangkan di Malaysia pada 13 Disember 2018, Khamis. Bagi peminat filem Superhero seperti ruby, jangan ketinggalan menonton filem ini di pawagam. Ia adalah filem yang penuh magikal dan unik!

26 thoughts on “Filem AQUAMAN Arahan James Wan Beri Pengalaman Pengembaraan Menakjubkan Kepada Penonton”

  1. Memang hebat filem Aquaman ni.. kami sendiri pun dah tengok sampai 2 kali bah. Oh bot kitorang pun kami letak namanya sebagai “Aquaman”. Memang puas hati tengok filem Aquaman ni..

  2. Ketinggalan btul la cerita2 sekarang ni.. Lagi2 ada anak kecik ni.. Tau kartun ja.. Yg lain2 tu tak tau dah.. Tpi bila baca review ruby ni tertarik betul la… Patrick Wilson tu akak suka lakonan dia dalam the Conjuring n insidious.. Lain mciam bila dia berlakon.. Hubuhu

  3. Kalau baca jalan cerita ni nampak menarik.
    Kalau la berpeluang tengok movie ni kan best.
    Baru rasa real dengan apa yang diceritakan ni.
    Walaupun bukan penggemar movie macam ni, sesekali dapat tengok mesti layan kan..

  4. Nad dapat jemputan untuk tengok cerita ni, tapi sayang tak dapat pergi. Tengok trailer nampak best. Nanti nak ajak juga laki pergi tengok cerita ni.. Ehhehe.. Mesti banyak aksi ni.. mesti banyak effect yang menggagumkan

  5. Orang macam sy memang jarang-jarang datang cinema tgk movie unless the movie memang highly recommended dan memang dinanti-nantikan macam Fast & Furious . Aquaman ni pun memang best and adventures, suka ! hehe

  6. ish, saya belum sempat tengok film ni lagi, nampak trailer macam best and full of adventures gitu. Kalau tengok kat cinema confirm lagi awesome coz the sounds effect yang sangat memainkan peranan. hehe

  7. wah mcm review dari ruby mcm best je cerita ni..ciktom memang suka movie genre mcm ni..ada siapa sudi jadi babysitter anak ciktom tak?nak pergi tgk movia aquaman..hehe

  8. Kak min baru nak gi tgk isnin ni since domino’s bg tiket hehe..tak sabar nak tgk. Actually tak ada la suka sangat tgk cte2 genre camni tp sekali sekala layan gak

  9. Sebelum ni tengok babak Aquaman ni sikit jer tapi kali ni ada terus satu movie khas untuk superhero ni hehehe. Kita nak pergi tengok cuma tak tahu bila masa sibuk menarik juga sebab supehero yang ada dalam air hehehehe…

  10. Sebelum ni tengok babak Aquaman ni sikit jer tapi kali ni ada terus satu movie khas untuk superhero ni hehehe. Kita nak pergi tengok cuma tak tahu bila masa sibuk menarik juga sebab supehero yang ada dalam air hehehehe…

  11. Akak dah tengok trailer yang ruby letak tu..alaaa…macam best jer citer ni…terus rasa nak pergi tgok..boleh bawak kakak dania at least dia ada aktiviti cui sekolah ni..sian kat dia mama tak sihat so dia tak dapat pergi kemana…akak percaya filem ni banyak guna CGI tapi tetap nak pi tengok jugak…

    • CGI, green screen mesti lah ada kak. Underwater island, underwater fighting. Apa yang penting green screen dia smooth kak. Cun gilerrrr.. Perggg. Dania mesti suka.

  12. Wow! Cx suka cerita² mcm ni. Menarik dari segi jalan cerita yang sentiasa buat kita fikir dan rasa kenapa, bagaimana sepanjang masa. Memang cx takkan lepaskan untuk tonton cerita ni nanti! Hopefully mencapai kehendak yang diinginkan based on this summary entry . Thanks!

    • Best Rawlins. The best film tahun ni bagi ruby. Hahaha. Sebab dia punya underwater effects tu buat kita kagum dan tak sabar nak pi diving. Tp mata kita bukan macam Atlantian boleh nampak glow in the dark. Hahaha. Tengok filem Aquaman pun jd la. Tak perlu pakai goggles.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.