Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor. Assalammualaikum semua! Hari ini ruby ingin berkongsi tentang sesuatu yang membanggakan kepada alam sekitar, masyarakat dan diri kita. Sunway Hotels & Resorts telah melancarkan Projek Soapful bersama Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Darul Ehsan Malaysia (PKAYDEM). PKAYDEM merupakan rumah kebajikan yang menerima 1,000 unit sabun yang dibuat semula daripada sabun terpakai yang hanya digunakan sekali di hotel-hotel Sunway seluruh Malaysia. Inisiatif yang bagus sekali kan? Anda tidak perlu risau tentang kebersihan sabun tersebut, kerana proses dibuat semula adalah mengikut piawaian yang ditetapkan.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Majlis ini disempurnakan oleh DYTM Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah di Sunway Hotels & Resorts, Bandar Sunway. Walaupun kebanyakan sabun hotel digunakan sekali atau dua kali. Akhirnya pasti berakhir di tapak pelupusan sampah. Sunway Hotels & Resorts kini telah menemui cara yang lebih lestari untuk manfaatkan sabun yang digunakan untuk membantu masyarakat yang lebih memerlukan.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Pemantauan & Prosedur Ketat Dari ECOLAB & Kinder Soaps

Projek Soapful adalah kerjasama dengan pelbagai rakan projek iaitu Ecolab Sdn Bhd, Kinder Soaps Sdn Bhd dan Komuniti Belia Selangor (SAY). Sabun-sabun yang dibuat semula itu adalah sekurang-kurangnya 100 kg sabun yang telah digunakan dari Sunway Hotels & Resort yang terletak di Sunway City – Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway Pyramid Hotel dan Sunway Clio Hotel, yang dikumpulkan sejak Julai 2018. Pada tahun 2019, projek ini akan merangkumi lima 5 hotel di seluruh negara iaitu Sunway Putra Hotel, Sunway Velocity Hotel, Sunway Hotel Georgetown, Sunway Hotel Seberang Jaya dan The Retreat The Banjaran Hotsprings.

Sunway Hotels & Resorts #SunwayForGood

Sunway Hotels & Resorts kemudian akan bekerjasama dengan benefisiari yang dipilih oleh SAY. SAY adalah rakan kongsi jangka panjang dalam projek ini yang akan terus mengenali penerima manfaat selanjutnya dari projek ini berdasarkan kemampuannya dan dimasukkan sebagai sebahagian dari program perusahaan sosial mereka.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Mr Kelly Leong semasa Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Pengurus Besar Kanan Serantau Sunway Hotels & Resorts, Kelly Leong, menjelaskan projek Sunway Hotels & Resorts ‘#SunwayForGood #SunwaySoapful itu berkonsepkan untuk memberi manfaat kepada alam sekitar, masyarakat dan ekonomi sejajar dengan komitmen kumpulan hospitaliti kepada United Nations Sustainable Development Goals (SDG) yang bertujuan untuk memajukan kemajuan mampan yang tidak meninggalkan sesiapa di belakang

Tanggungjawab Sosial Korporat

  • Pertama, projek ini bertujuan memberi manfaat kepada alam sekitar dengan mengeluarkan sisa sabun dari tempat pembuangan sampah.
  • Kedua, ia membantu rumah mengurangkan kos kerana bar sabun berulang juga dimaksudkan untuk kegunaan peribadi mereka.
  • Ketiga, ia membantu anak-anak membina kemahiran perniagaan yang bermakna yang akan membantu mereka memecahkan kitaran kemiskinan.
  • Keempat, adalah harapan kami selain menggunakan pendapatan untuk keperluan harian mereka, kanak-kanak akan menggunakan kemahiran hidup ini untuk memulakan perniagaan mereka sendiri dan mengejar mobiliti sosial, atau menggaji golongan belia lain pada masa akan datang.

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Darul Ehsan Malaysia (PKAYDEM)

Penasihat Diraja Diraja, DYTM Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, yang mengucapkan terima kasih pada hari ini, berkata SAY memilih PKAYDEM sebagai rumah anak yatim yang pertama untuk projek itu kerana ia merupakan salah satu rumah anak yatim yang paling memerlukan membantu di negeri Selangor.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Kanak-Kanak Ketika Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

“Untuk memberi impak jangka panjang, penting bagi kita mengajar anak-anak dan pemuda kita bagaimana untuk memancing dan memajukan kemerdekaan. KAMI akan membantu anak-anak menubuhkan perusahaan sosial mereka selaras dengan wawasannya untuk memperkasakan kanak-kanak dengan memudahkan pembinaan kapasiti. Kami akan membantu kanak-kanak menubuhkan struktur perniagaan, mendapatkan ruang untuk menjual sabun, serta menentukan harga dan memasarkan produk itu. “

Penyedian Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Untuk mempersiapkan kanak-kanak untuk fasa kedua program, Ecolab menunjukkan prosedur mencuci tangan yang betul semasa acara itu, yang merupakan langkah penting sebelum memulakan proses membuat sabun untuk memastikan tiada bakteria diluluskan, menjadikannya selamat untuk kegunaan peribadi. Pengasas Kinder Soaps, Michelle Ho, kemudian mengajar anak-anak PKAYDEM proses membuat semula sabun dengan lima langkah mudah di stesen yang ditetapkan. Lima proses itu melibatkan menyagat & melenyek, mencairkan, pengacuan, memotong dan pembungkusan.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Langkah Pertama : Menyagat
Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Langkah Kedua : Melenyek
Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Langkah Ketiga : Mencairkan
Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Langkah Keempat : Pengacuan
Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor
Langkah Kelima : Memotong & Pembungkusan

Sebelum ini, Sunway Hotels & Resorts telah melaksanakan program #SunwayForGood #ZeroFoodWastage yang menyaksikan kumpulan hotel mengumpul lebihan makanan sehari-hari daripada pertubuhan makanan dan minumannya untuk memberi makan kepada golongan miskin bandar. Projek yang sedang berjalan dijangka akan menyediakan 17,657 individu dari kumpulan B40 tahun ini.

5 Hotel Akan Teruskan Projek Soapful

Ecolab akan memudahkan pengumpulan sabun sabun yang digunakan dari hotel, kemudian dihantar ke makmal pemprosesan Kinder Soaps untuk diproses kepada bar baru sabun. Semua proses ini mengikut prosedur operasi yang ketat serta mematuhi piawaian keselamatan dan alam sekitar. Kinder Soaps juga akan mengajar dan membimbing rumah-rumah terpilih untuk proses membuat semula sabun yang telah digunakan.

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor ini adalah permulaan segalanya, matlamatnya adalah untuk setiap rumah kebajikan dapat menghasilkan sabun yang ditapis sendiri untuk kegunaan peribadi dan dijual sebagai sebahagian daripada program perusahaan sosial mereka di jualan amal, pasaran komuniti dan platform sosial yang lain. Kami menyasarkan untuk mengumpul 720kgs sabun setiap tahun, yang boleh diterbalikkan ke dalam 7,200 bar 100g sabun untuk mengekalkan projek perusahaan sosial

Program kemasyarakatan adalah sejajar dengan ikrar Sunway untuk mencipta kesan positif dan meluas kepada negara di bawah bendera #SunwayForGood, sejajar dengan komitmen Sunway kepada Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Post Author: Ruby

Ruby is a writer, entrepreneur and youtuber. The content of this blog consisting sponsor and personal experience. As i'm write something might different from other bloggers, alas different type of ideas give different result. Think and stay positive to keep our mind clean and healthy.

20 thoughts on “Pelancaran Projek Sunway Soapful Oleh DYTM Raja Muda Selangor

    ciktom

    (December 30, 2018 - 12:54 pm)

    bagusnya program csr mcm ni..ciktom pun teringin nak join..belajar cara buat sabun sendiri mcm mn..bestnya dah lama teringin nak buat sabun comel2 design sendiri. hihi..

    Lia Hasty

    (December 24, 2018 - 9:35 pm)

    Wah program yang menarik first time juga dengar program yang dapat menghasilkan sabun baru daripada sabun terpakai. Dapat membantu golongan anak yatim dan juga golongan yang kurang berkemampuan. Semoga program ini diteruskan sampai bila-bila.
    Lia Hasty´s last blog post ..Sila Ambil Pengajaran Lepas Kes Tati Skincare Menang Saman 3 JutaMy Profile

    Mahamahu

    (December 22, 2018 - 4:27 pm)

    Kempen yang mulia dalam niat untuk menjaga alam sekitar dari pencemaran dengan bahan buangan boleh kitar semula dan sumbang kepada badan kebajikan yang memerlukan. Moga niat murni ni terus diusahakan oleh semua badan koporat lain.
    Mahamahu´s last blog post ..Resipi Mudah Sambal Kerepek Kentang Dengan LaCust Crispy ChilliMy Profile

    Jia Shin

    (December 22, 2018 - 2:23 pm)

    I think this is such a great idea, hopefully more hotel groups will come to this realization and start recycling because it’s such a waste to tgrow away .

    Precious cla

    (December 22, 2018 - 10:15 am)

    Idea yang sangat baik dan dapat membantu mengekalkan alam kita dari tercemar. Support this good idea ! Brilliant.

    Nadia johari

    (December 22, 2018 - 9:55 am)

    Bagus aktiviti seperti ini. Terfikir juga sabun hotel terbuang macam tu.. Tak habis guna.. Baik dikitar semula. Persekitaran selamat tiada pemcemaran. Pulak tu akan diberikan kepada yang memerlukan.

    Ayua Rafikah

    (December 22, 2018 - 7:57 am)

    Aktiviti csr mmg patut diteruskan. Selain dapat membantu mereka yg memerlukan. Dapat juga menjaga keseimbangan alam semulajadi

    JMR

    (December 22, 2018 - 7:32 am)

    First time dengan program sebegini. Dan, iya tak ye gak, kalau tak, bumi ni pun penuh dengan sabun gak, sama cam plastik

    Bella Jamal

    (December 22, 2018 - 12:45 am)

    Terfikir juga sabun yg macammana akan dikitar semula. Rupanya yg sekali pakai. Langkah terbaik kitar semula dan diguna utk charity. Seronok dpt melihat sendiri proses cipta semula Soapful. Ada rezeki akan datang nak ikut aktiviti kebajikan juga
    Bella Jamal´s last blog post ..Temui HELLO KITTY & Rakan-Rakan Dalam Pameran Our Sanrio Times Di Quill City Mall, KLMy Profile

    Hanny Abdullah

    (December 22, 2018 - 12:14 am)

    Bagus sangat idea mereka ni, dari sabun tu di buang ketapak pelupusan sampah..ada baiknya dikitar semula untuk membantu mereka yang memerlukan dan alam sekitar dr makin tercemar. Harap program sebegini akan terus berkembang maju dan ada badan2 lain yang akan turut serta

    Mimi

    (December 21, 2018 - 7:38 pm)

    Bagus inisiatif yang twlah diambil oleh Sunway Hotels & Resorts dengan melancarkan Projek Soapful bersama PKAYDEM. 1,000 unit sabun yang dibuat semula daripada sabun terpakai yang hanya digunakan di hotel hotel Malaysia memang satu aktiviti yang bagus di samping membantu PKAYDEM. Dan paling bagus ada hotel yang ingin teruskan usaha ini. Good job!

    henrytan

    (December 21, 2018 - 3:08 pm)

    that’s good that they are contributing back to the society! like the saying goes “it is in giving that we receive!”
    henrytan´s last blog post ..EPF Increases Minimum Basic Savings to RM240,000 At Age 55 Effectively Starting 2019My Profile

    Airah Syahirah

    (December 21, 2018 - 2:39 pm)

    suka tengok agensi dengan kempen yang bermanfaat macam ni. banyak kepentingan dan banyak faedah yang setiap pihak dapat.dalam masa melaksanakan projek boleh beramal jugak kan

    Jane Chua

    (December 21, 2018 - 1:18 pm)

    Great CSR project by Sunway. It did helps the children a lot with the donations received that bring cheers to them.

    kylie cre8tone

    (December 21, 2018 - 12:28 pm)

    it’s so good to hv hands on experience on making the soap, especially together with dytm raja muda selangor… great experience.. such a lovely event..
    kylie cre8tone´s last blog post ..Raising kind kidsMy Profile

    Abby Onety

    (December 21, 2018 - 12:24 pm)

    Ramai sekali orang yang menyaksikan bentuk kerjasama ini, saya yakin hasilnya nanti akan luar biasa sebab sekarang sdh jaman untuk berkolaborasi bukan lagi jaman persaingan atau kompetisi

    Chaza Xiaojie

    (December 21, 2018 - 11:47 am)

    Bagus sangat kerjasama dan pendekatan seperti ini kan sis. Ianya mampi memupuk nilai² murni, sifat ihsan kepada manusia lain, mendidik diri dalam membantu juga. Idea yang sangat bagus. Pakaging soapful juga sangat nice. Simple and weet² sahaja . Daripada terbuang sahaja kan? Lebih baik buatkan seperti ini, kitar semula penggunaannya menjadikannya new soapful untuk diagihkan. Lagipun ianya dilakukan mengikut prosedur yang ditetapkan dan dibenarkan. Good job for this programme!
    Chaza Xiaojie´s last blog post ..Intermittent Fasting : Diet Puasa atau Diet Lisa Surihani Kini Lebih Dikenali dan Menjadi Pilihan RamaiMy Profile

    Sherry

    (December 21, 2018 - 11:19 am)

    it’s a meaningful event and yeah the hotel soaps mostly will be a waste if nobody bring home after use or left over. This helped the environment alot and reduce wastage also help educate young generation on how reduce waste and how to repurposing the soap with the soapful project. Glad to be there to be behind the scene.
    Sherry´s last blog post ..Caroma gift pack to celebrate this wonderful seasonMy Profile

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.