Absalute Tribal Restaurant & Sarakraf Pavilion

Pergi ke negeri Sarawak, banyak makanan enak yang saya sudah rasa. Tetapi di Absalute Tribal lagi menyediakan sajian yang hebat-hebat untuk waktu makan tengahari pada hari terakhir saya di Sarawak. Konsep Sarakraf Pavilion ini adalah menjadikan ia pusat kepada keseluruhan budaya, seni, tradisi dan makanan orang Sarawak. Ada restoran Absalute Tribal, ada ruang makan berkonsepkan […]

Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak Day 3

Selamat pagi! Hari ini 6 April 2013 adalah hari terakhir saya cerita pengalaman saya bercuti ke Kuching Sarawak bersama Malindo Air dan Sarawak Tourism Board. Bagi saya, keseluruhan trip ni memang best. Boleh dikatakan setiap media dan blogger yang sertai trip ini sangat sporting. Kebanyakannya lone ranger je. So, berkenalan dengan ramai kawan baru. Siap […]

Main Bazaar Kuching Sarawak

Hari terakhir di Sarawak dihabiskan dengan membeli belah. Dari pagi sehingga ke petang, shopping je la kejenya. Di Medan Niaga Satok dah berhabis RM 210 dan Kek Lapis Sarawak Dayang Salhah RM 65. Jadi continue shopping kat  Main Bazaar Kuching pula. Hehehe. Dekat sini ada rumah kedai yang banyak! Berderet-deret semua jual macam-macam barang. Dari […]

Medan Niaga Satok Sarawak

Satok memang terkenal. Semenanjung Malaysia pun tahu pasar ni murah! Destinasi wajib pergi. Tapi kali ini saya dibawa oleh pemandu pelancong ke tempat   penempatan pasar Satok yang baru. Lebih besar, lebih banyak peniaga dan lebih banyak persaingan! Semasa saya ke sini, kebanyakan pengunjung pergi ke bahagian belakang pasar yang para peniaganya menggunakan payung lipat. […]

Kek Lapis Sarawak Dayang Salhah

Hari ini nak bercerita berkenaan makanan. Ini merupakan hari ketiga saya berada di Sarawak. Selain melihat tradisi dan budaya orang Sarawak. Kek Lapis juga merupakan perkara dalam senarai penting apabila mula merancang bercuti ke Sarawak. Orang KL tak ada yang pandai buat Kek Lapis ke? Mungkin peminat kek lapis pun tahu keunikan kek lapis ni […]

Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak Day 2

Selamat pagi! Tibalah entry kedua Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak untuk tatapan anda semua. Trip ini dianjur oleh Malindo Air dan Sarawak Tourism Board. Walaupun hanya dijemput untuk cover cerita tentang Malindo Air, why not saya cover keseluruhan percutian ini. Tambahan pula, saya seronok sangat sepanjang percutian ini. Al maklumlah semuanya pertama kali! LOL! Seawal […]

Bukit Mata Seafood TopSpot Food Court

Yay! Tibalah entry makanan dari Sarawak! Pandai pemandu pelancong pilih lokasi dinner. Unexpectable di dalam bangunan ada food court yang penuh dengan umat manusia! Walaupun open air food court, tetapi setiap restoran penuh!! Kami menikmati makan malam dari kedai nombor 25, Bukit Mata Seafood. Cara makan disini, anda pilih bahan. Kemudian beritahu kepada staff, apa […]

Sarawak Cultural Village

Sarawak terkenal dengan pelbagai budaya, kaum dan tradisi. Untuk melawat keseluruhan Sarawak yang sememangnya besar dan luas dalam 1 hari memang tidak boleh nak habis. Maka, usaha mantan Perdana Menteri iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad suatu masa dahulu telah membina Sarawak Cultural Village agar memudahkan pelancong dalam dan luar negeri belajar dan tahu lebih mendalam […]

Orang Utan Semenggoh Wildlife Center

Orang Utan adalah spesis yang sangat comel bagai saya. Kebiasaan kita melihat Orang Utan di Zoo dan mereka seperti terperangkap dan memberontak ingin keluar. Menakutkan! Kali ini saya berkesempatan melihat Orang Utan dengan lebih dekat. Spesis ini sangat agresif sebenarnya. Jangan terpedaya dengan muka yang comel itu ya. Kerana mereka lebih tangkas dari anda. Jika anda […]

Malindo Air Media Familiarization Kuching Sarawak Day 1

Memang benar ini adalah jemputan last minute. Tetapi ia tiada masalah bagi blogger macam saya ni. Availabe aje. Walaupun tidak available, saya akan buat jadual itu available juga. Hahahaha. Al maklumlah dah lama tidak bercuti. Jadi, why not spend more time bercuti sambil berblog. Terima kasih kepada Malindo Air kerana sudi menjemput blogger suam-suam kuku […]