Kempen Sarapan Hari-Hari Horlicks

| |

Horlicks adalah minuman kesihatan yang telah memberi banyak khasiat kepada kita semua. Jika anda penggemar Horlicks, anda pasti tahu kelebihan Horlicks. Jika anda belum pernah mencuba Horlicks inilah masanya untuk mencuba. Ruby gantikan minum susu setiap pagi dengan Horlicks. Sebab bila minum susu, ruby akan jadi mual. Maka, Horlicks sebagai pengganti susu adalah yang terbaik. Nutrisi kandungannya telah diperakui bagus sejak 1873 melebihi 50 tahun. Sepanjang bulan April 2015 telah berlangsungnya kempen Sarapan Hari-Hari Horlicks bagi mendidik 1.5 juta warga Malaysia bahawa betapa pentingnya sarapan berkhasiat optimum. Multi-vitamin, mineral dan mikronutrien amat diperlukan oleh tubuh badan untuk meneruskan hari anda.

Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-6 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-7 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-2

Kempen ini bertujuan untuk menangani tabiat makan yang kurang baik dikalangan rakyat Malaysia, terutamanya murid-murid sekolah di Semenanjung Malaysia. Terdapat 3 daripada 10 orang murid sekolah rendah yang tidak mengambil sarapan dan dilaporkan bahawa sarapan merupakan makanan yang paling kurang diambil dalam kalangan kanak-kanak Malaysia. Kajian yang dijalankan oleh Fakulti Sains Kesihatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menunjukkan bahawa 22 peratus kanak-kanak sekolah di Kuala Lumpur biasa mengambil sarapan dan lazimnya pilihan mereka untuk bersarapan ialah roti, biskut dan bijirin sedia makan.

Penemuan lanjut menunjukkan bahawa kanak-kanak sekolah yang tidak mendapat pemakanan yang cukup, akan mengalami masalah seperti 13.2% kurang berat badan dan 15.8% menunjukkan pertumbuhan terbantut. Ini kerana sebahagian besar tidak amalkan pemakanan sarapan di samping ponteng sarapan, seperti penggunaan yang kerap makanan ringan, makanan segera, kurang makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Seterusnya membawa kepada kekurangan dalam mikronutrien penting dan “kelaparan tersembunyi.” Tidak seperti kelaparan yang disebabkan oleh kekurangan makanan, kelaparan tersembunyi kekurangan kronik vitamin dan mineral yang biasanya tidak dapat dilihat tanda-tanda amaran. Mereka yang menderita kelaparan tersembunyi mungkin tidak menyedarinya dan akibatnya membawa keburukan kepada perkembangan mental, kesihatan fizikal dan produktiviti yang lemah.

Legasi Pemakanan Yang Kukuh

Pengarah Pemasaran GSK, Katharine Chen menekankan, “Sarapan tidak hanya membolehkan anda untuk memulakan yang hari baru, malah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan yang menggalakkan kesejahteraan dan daya penumpuan di sekolah atau di tempat kerja. Horlicks ingin sedarkan rakyat Malaysia tentang pentingnya sarapan pagi dengan nutrisi yang tepat, dalam usaha kita untuk membendung kejadian kelaparan tersembunyi. Kami berharap untuk menjangkau kepada 1.5 juta rakyat Malaysia dengan kempen Hari-Hari Horlicks Breakfast untuk mendidik mereka mengenai kepentingan sarapan yang betul dan berkhasiat. “

Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-1 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-5

Memastikan Pemakanan Kanan di Sarapan

Ia bukan sahaja penting untuk mengambil sarapan secara tetap tetapi juga untuk mengambil sarapan yang sihat. Sementara purata Rakyat Malaysia suka sarapan roti canai, nasi lemak, mee kari dan kueh, yang faedah nutrisinya dari jenis makanan yang tidak memenuhi keperluan pemakanan harian yang diperlukan oleh badan. Horlicks melengkapi nilai pemakanan yang diperlukan kerana ia diperkayakan dengan kalsium, Vitamin D dan kuasa penuh dengan 23 nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan pembangunan tubuh badan.

Horlicks bertujuan untuk membentuk tanggapan pengguna bahawa sarapan yang sihat boleh menjadi enak dan berkhasiat, dan penting untuk menggalakkan prestasi dan tumpuan sepanjang hari. Acara pelancaran kempen termasuk perbincangan mengenai manfaat sarapan yang berkhasiat dan pemakanan yang sebenar yang paling Malaysia mengambil pada waktu pagi. Terdapat demonstrasi masakan sihat Malaysia pilihan sarapan oleh pakar pemakanan, Alexandra Prabaharan. Prabaharan menunjukkan bagaimana nasi lemak dan sandwic boleh dibuat lazat dan berkhasiat dengan hanya beberapa perubahan kepada bahan-bahan.

“Perubahan sederhana dalam bahan dan tabiat makan yang boleh membuat perbezaan kepada sarapan kita. Selain kaedah menggoreng, membakar mengurangkan karbohidrat dan gula boleh memastikan bahawa kita mempunyai sarapan pagi yang berkhasiat pada waktu pagi. Sebagai contoh sandwich telur mudah dan secawan Horlicks akan menyediakan nutrisi yang lebih baik untuk anda dan si kecil anda berbanding dengan sebungkus nasi lemak atau mihun, “kata Prabaharan semasa demonstrasi memasak.

 

Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-4 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-3 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-9 Kempen-Sarapan-Hari-Hari-Horlicks-8

Sebagai sebahagian daripada kempen ini, Horlicks Sarapan Truck akan melawat 109 sekolah dan 66 orang awam tempat dan kawasan panas di sekitar Lembah Klang bagi meningkatkan kesedaran pemakanan sarapan yang baik dan untuk memberikan cawan percuma Horlicks untuk kanak-kanak sekolah dan orang ramai, supaya mereka memulakan hari mereka dengan bertenaga.

Bagi menyokong kempen ini, orang ramai boleh berkongsi detik-detik Trak Sarapan Horlicks, sarapan kegemaran dan idea sarapan inovatif mereka dengan menghantar gambar pada platform media sosial mereka dengan menggunakan hashtag #HariHariHorlicks. Lima penyertaan dengan kapsyen dan gambaryang paling kreatif akan menerima 12 pek Horlicks setiap seorang. Peraduan mini ini berlangsung dari 23 Mac hingga 30 April 2015.

www.facebook.com/HorlicksMalaysia

www.horlicks.com.my

xoxo!

wpid-sign5-1.png.png

Blog dikemaskini secara langsung menggunakan Sony Xperia Z3

Previous

Kingslager Boutique And Tailor Melancarkan Pakaian “Red Label”

Bahan-Bahan Wajib Ada Di Dapur

Next

2 thoughts on “Kempen Sarapan Hari-Hari Horlicks”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.