Klinik Usahawan Dr Azizan Osman – Mudahnya Berniaga 2016

| |

Apabila terdengar nama Dr Azizan Osman, pastinya ramai yang teruja ingin menghadiri seminar anjuran beliau. Dari zaman ruby bekerja lagi dah ramai kawan-kawan sertai seminar dan dah berjaya pun. Walau bisnes kecil-kecilan, tetapi ruby dapat lihat perubahan hidup mereka. Seronoknya berniaga adalah satu keistimewaan yang Allah s.w.t telah beri, agar kita sentiasa berusaha dan rajin. Kalau ada penyakit malas, tiada siapa pun boleh bantu kan? Bagi tahun ini Klinik Usahawan Dr Azizan Osman – Mudahnya Berniaga 2016 akan diadakan lagi! Lokasi lebih banyak dan tiket murah! RM 50 sahaja! Sesuai dengan zaman kita yang serba mencabar ni. Ruby akan join di lokasi Kuala Lumpur. Jom kita datang beramai-ramai!

Klinik Usahawan Dr Azizan Osman - Mudahnya Berniaga 2016

Ramai mengeluh terhadap suasana ekonomi hari ini yang rata-rata tidak memihak kepada kebanyakan kita. Walaupun bisingnya kedengaran di peringkat global seperti turun naik harga minyak dunia tetapi kesannya turut terasa di dapur setiap isi rumah di Malaysia. Perlu diingat, keadaan kegawatan ini akan berlarutan untuk satu jangka masa panjang. Menurut pakar-pakar ekonomi dunia, keadaan ini akan menyebabkan kos sara hidup meningkat, peluang pekerjaan semakin terhad, kadar inflasi yang semakin tinggi, kejatuhan nilai matawang dan banyak lagi.

Klinik Usahawan Dr Azizan Osman - Mudahnya Berniaga 2016-2

Menurut penulis buku terlaris bersama Brian Tracy, BEAT THE CURVE yang juga Jurulatih Kejayaan #1 Asia, Dr Azizan Osman, pusingan ekonomi begini sentiasa berlaku dalam setiap 10-15 tahun dan setiap manusia terpaksa melalui dan merasainya.

“Bagaimana anda melihat keadaan ini dapat mempengaruhi ekonomi keluarga anda yang akan memberikan impak yang besar ke atas tindakan yang akan anda ambil hari ini?

“Jika anda rasa ianya tiada kena mengena dengan anda, anda masih dalam keadaan stabil dan selamat, yakinilah, dalam setiap fasa kegawatan ekonomi, tiada seorang pun yang boleh terselamat melainkan mereka mempunyai ilmu yang cukup dengan tindakan yang betul,” kata Dr Azizan ketika ditemui di sidang media KLINIK USAHAWAN DR AZIZAN OSMAN: MUDAHNYA BERNIAGA.

Klinik Usahawan Dr Azizan Osman - Mudahnya Berniaga 2016-2

Di dalam majlis yang turut menyaksikan pelancaran bukunya yang terbaru, MUDAHNYA BERNIAGA, Dr Azizan menyarankan supaya orang ramai memulakan perniagaan sebagai persiapan menghadapi kegawatan ekonomi. Buku MUDAHNYA BERNIAGA akan berada di kedai-kedai buku terkemuka di seluruh negara mulai April ini pada harga RM45.90.

Beliau berkata, hanya dengan berniaga, dapat membantu anda menambahkan pendapatan, InsyaAllah. Bagaimanapun mereka yang ingin menceburi dunia perniagaan, wajib mempunyai ilmu perniagaan yang betul.

“Jika ada ilmu, anda berkemungkinan untuk meningkatkan pendapatan lebih banyak daripada yang anda jangka. Mungkin anda kata orang berniaga juga akan terkena tempias kegawatan ini, saya tidak menafikannya tetapi dengan ilmu dan sikap berani merebut peluang, InsyaAllah anda akan mampu menukar masalah kepada lubuk duit.

“Ramai bakal usahawan atau usahawan membuang masa bertahun-tahun membuat kesilapan yang merugikan di dalam memulakan atau membina perniagaan. Mereka lebih rela berniaga pada tahap yang sama atau tidak berapa menguntungkan daripada membenarkan diri mereka untuk belajar mendapatkan ilmu dan pengalaman daripada orang lain yang terbukti berjaya.

“Tidak suka belajar atau ego tidak mahu mendapatkan ilmu merupakan antara sebab kritikal ramai usahawan ‘tersangkut’ pada tahap perniagaan yang sama. Mereka tidak sedar bahawa mereka tidak dilahirkan dengan ilmu dan kepakaran sebagai usahawan apatah lagi untuk membawa perniagaan mereka ke tahap jutaaan ringgit setahun, ianya memerlukan skil, ilmu dan strategi yang terbukti telah berjaya,” kata Dr Azizan.

Klinik Usahawan Dr Azizan Osman - Mudahnya Berniaga 2016-2

Menurut beliau, tanpa ilmu keusahawanan yang sebenar, mereka akan end-up mencuba pelbagai jenis perniagaan banyak kali over the years dan ia membazir masa, wang dan tenaga.

Pengalaman membina empayar perniagaan beliau sepanjang hampir 20 tahun terutamanya dalam industri pengiklanan dan pemasaran menguruskan portfolio projek jenama-jenama besar termasuk TM, Digi, Celcom, HSBC, Standard Chartered, WWF dan MAKNA, banyak memberikannya pengalaman dan strategik formula bagaimana membantu usahawan membina bisnes ke tahap yang luar biasa. InsyaAllah.

“Sejak tahun 2008, saya komited membantu, memberikan inspirasi serta mengajar bakal usahawan atau usahawan terutamanya bumiputera bagaimana mudahnya mereka boleh memulakan perniagaan dan membangunkannya dengan pantas sehingga beribu anak didik saya yang bukan sahaja telah membina perniagaan tetapi ramai yang telah mencapai tahap jutawan,” katanya yang berada di London pada 20-22

Februari lalu untuk mengikuti seminar oleh pakar perunding keusahawanan dan pemasaran terkenal dunia, Peter Sage. Bermula April ini, Richworks Academy, akan berkongsi idea dan ilmu demi membantu anda menyediakan diri untuk menghadapi keadaan kegawatan ini. Sebanyak 11 lokasi sudah dikenal pasti untuk Richworks mengadakan KLINIK USAHAWAN DR AZIZAN OSMAN: MUDAHNYA BERNIAGA di seluruh negara.

Klinik Usahawan Dr Azizan Osman - Mudahnya Berniaga 2016-2

Lokasi-lokasi terpilih ialah:

 1. Kuala Lumpur (2 April)
 2. Pulau Pinang (3 April)
 3. Alor Setar (9 April)
 4. Ipoh (10 April)
 5. Kota Bharu (15 April)
 6. Kuantan (16 April)
 7. Melaka (17 April)
 8. Johor Bahru (23 April)
 9. Shah Alam (24 April)
 10. Tawau (14 Mei)
 11. Kota Kinabalu (15 Mei)

Cuba tanya diri anda soalan-soalan berikut:

 • Adakah anda tahu tentang keadaan ekonomi sekarang?
 • Adakah anda rasa kesannya?
 • Cuba lihat sekeliling, adakah sahabat atau saudara mara yang telah dibuang kerja, VSS, terlibat dalam penstrukturan semula syarikat, dan lain-lain. Melihat mereka, bagaimana perasaan anda?
 • Apakah kesan terbesar yang akan menghimpit anda andai keadaan kegawatan ini akan berlarutan untuk jangka masa panjang?
 • Apakah satu tindakan yang akan anda lakukan bagi mengurangkan kesan kegawatan ini ke atas diri anda dan keluarga?

Layari www.klinikusahawan.com untuk maklumat lanjut.

Previous

Dewamor Signature Pink Floral Eau De Parfum by Nizam

LEXUS Detik Penuh Keceriaan Bersama Sharifah Aleya

Next

1 thought on “Klinik Usahawan Dr Azizan Osman – Mudahnya Berniaga 2016”

 1. Assalam wbt sis ruby..sy anis dr bera tmerloh..umur sy skrg 30 mpunyai 7org ank..bkawin msa umur 17 dn tidak pernah bekerja..sy ingin meniaga spaya dpt mbantu suami dn ubah khidupan ank2 sy tapi sy tidak tahu cara nk meniaga dgn betul mmndangkn ilmu sy zero..jd boleh x sis ruby suggestkn kpd sy buku dr.azizan osman yg mana sy perlu dptkan..tlg sis???

  Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.