Shopee Seller Awards 2017

| |

Shopee Seller Awards 2017 menobatkan suri rumah sebagai usahawan terbaik tahunan dengan pencapaian terbaik iaitu RM 750,000 pendapatan! Assalammualaikum semua! Wah Shopee pun adakan anugerah untuk memberi penghargaan kepada penjualnya. Pasti lebih bersemangat setiap peniaga di Shopee untuk memberi servis terbaik kepada pembeli. Pertama kali ruby daftar shopee 29 Februari 2016.

Masa tu ruby pening lalat nak faham aplikasi shopee. Sebab kenapa murah sangat? Hahaha. Free Shipping lagi tu. Biar betul. Setelah lama ruby scroll sana sini, masuk dalam cart dan tengok lagi apa yang dijual di shopee, ruby akhirnya membuat pembayaran pertama pada 24 Jun 2016. Masa tu sedang berpantang anak ke dua. Hahaha. Boring tiada apa nak buat, masuk Shopee, ada pula barang yang dicari! 

Shopee Seller Awards 2017

Shopee, pasaran pertama pertama di Asia Tenggara dan Taiwan mengumumkan Te Mei Hong, 39 dari Shopee ID: cathyshop sebagai Penjual Terbaik pada tahun pertama Shopee Seller Award 2017 yang diadakan di Double Tree oleh Hilton, Kuala Lumpur. Pemenang itu dianugerahkan dengan trofi, hadiah wang tunai RM3,500 dan tempat pengiklanan di platform Shopee bernilai RM30,000 yang disampaikan oleh tetamu kehormat Yang Berhormat Dato ‘Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri dari Jabatan Perdana Menteri; dan YBhg. Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh, Ketua Pegawai Eksekutif, Pos Malaysia, dan disaksikan oleh Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Shopee Seller Awards 2017

Te berpindah ke Malaysia dari Medan, Indonesia pada tahun 2003 dengan harapan dapat membina kerjayanya untuk memberikan kehidupan yang lebih baik untuk keluarganya. Pada tahun 2009, beliau telah menubuhkan perniagaan borongnya sendiri menggunakan Facebook untuk memasarkan produknya sehingga dia berdaftar dengan Shopee pada lewat tahun 2015. Sejak itu, dia telah memperoleh hampir RM750,000.00 hasil penjualan pakaian dan mainan kanak-kanak.

Ganjaran Kepada Penjual Shopee

Acara itu diadakan untuk mengenali dan memberi ganjaran kepada penjual Shopee yang telah menunjukkan rekod jejak perniagaan yang menjual produk mereka di platform. Ia juga merupakan sebahagian daripada penghargaan Shope untuk kesetiaan mereka sejak datang di atas kapal sejak pelancaran rasminya pada 1 Disember 2015. Sehingga Mac 2017, Shopee telah mencatatkan Nilai Perdagangan Kasar (GMV) tahunan sebanyak USD2.5 bilion dengan lebih daripada 30 juta dipasang di 7 negara, dengan Malaysia menyumbang kepada 2 juta daripada jumlah itu. Dengan lebih daripada 100 juta penyenaraian produk di rantau ini, Shopee telah menjadi pasaran kegemaran bagi pengguna.

Shopee Seller Awards 2017

Shopee Sediakan Pelbagai Program Untuk Memudahkan Pembeli

“Pembeli adalah platform yang paling pesat berkembang di rantau ini. Tetapi kita tidak akan mempunyai pertumbuhan yang begitu menakjubkan tanpa sokongan berterusan penjual kita, “kata Ho. “Kami komited untuk terus membantu mereka mengembangkan perniagaan mereka melalui pelbagai insentif seperti Program Zero (0), Program Pengiriman Bebas di seluruh negara dan Universiti Shopee yang merupakan satu siri bengkel perniagaan percuma yang dijalankan di seluruh negara untuk memberi kuasa kepada usahawan dengan kemahiran yang diperlukan untuk menjual” .

Shopee Seller Awards 2017

Shopee Platform E-Dagang Mudah Ahli Antarabangsa

Mengulas mengenai upacara itu, YB Nancy menyatakan; “Acara malam ini amat penting, bukan sahaja untuk mengenali kisah kejayaan para usahawan mudah alih, tetapi membuka jalan untuk banyak lagi kisah sedemikian pada masa akan datang. Ini adalah sesuatu yang saya benar-benar bersemangat. Ia memberi saya kegembiraan untuk melihat korporat seperti Shopee bukan sahaja membangunkan platform yang mantap untuk meneruskan industri ke hadapan, tetapi juga membina ekosistem keseluruhan di sekelilingnya untuk memberi kuasa dan melengkapkan usahawan melalui program seperti Shopee Uni dan kempen Mighty Moms untuk membina yang mampan dan berkuasa landskap dagang mudah alih di sini. Saya menantikan hari apabila Malaysia akan dikenali sebagai pusat atau modal perdagangan mudah alih antarabangsa “.

Shopee Seller Awards 2017

Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) meramalkan pertumbuhan yang lebih kukuh dalam sektor e-dagang. “Kita melihat semakin ramai usahawan dalam talian di Malaysia, ada yang bekerja dari rumah sementara yang lain berjinak antara belajar dan mengadakan pekerjaan sepenuh masa. Kami mahu para usahawan ini memanfaatkan insentif yang diberikan oleh kerajaan untuk mengambil langkah yang lebih serius dalam perniagaan, mendaftarkan syarikat mereka dan bekerja sebagai PKS untuk menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi kita dalam jangka panjang, “kata Wee Huay Neo, Pengarah eCommerce dan Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ), MDEC.

Shopee Seller Awards 2017

Senarai Anugerah & Pemenang

Semasa acara tersebut, Shopee juga memberikan penghargaan kepada kategori berikut:

? Most Popular Official Shop : Unilever (Shopee ID: unileverstore)
? Best in Beauty & Personal Care : Eve Gan Chin Xang (Shopee ID : beautify.my)
? Best in Home & Living : Tim Teoh Kang Wei (Shopee ID : gdeal)
? Best in Fashion (Women) : (Shopee ID : iloveshopper)
? Best in Fashion (Men) : Gracy Theng Pei Lin (Shopee ID : mxwardrobe)
? Best in Toys, Kids & Babies : Lee Woan Yann (Shopee ID : momandme)
? Best in Mobile & Gadgets : Edrick Yap Yu Zhuang (Shopee ID : edrickyap)
? Best in Muslimah Wear & Beauty : Siti Nor Fatiha Rostum & Yap Hooi Hoon (Shopee ID: bajuborong)
? Most Supportive Seller : Rajinawati Rethuan (Shopee ID:sistergojes)
? Most Outstanding Customer Service : totsstory
? Rookie of the Year : Sarah Abdul Razak (Shopee ID: messysarah)
? Shopee University Valedictorian : Lee Kee Lin (Shopee ID: keelin beststore)
? Relationship Manager of the Year : Lee Kee Lin (Shopee ID: keelin beststore)

Dari anugerah yang disenaraikan, 8 kategori dibuka untuk mengundi secara umum dan berakhir pada 20 Mac 2017.

Anugerah Pakaian Terbaik Lelaki & Wanita

Pada tahun ini, Shopee mengadakan anugerah pakaian terbaik kepada tetamu yang hadir. Ruby dan rakan blogger berkesempatan berhias untuk mengikut tema acara iaitu Superstar. Hehehe.

Shopee Seller Awards 2017
Ruby bersama rakan-rakan blogger yang hadir
Shopee Seller Awards 2017
Shopee Seller Awards 2017

App Shopee boleh dimuat turun secara PERCUMA di Google Play dan App Store. Lawati www.shopee.com.my untuk maklumat lanjut.

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play.

www.shopee.com.my
www.instagram.com/Shopee_MY
www.facebook.com/ShopeeMY

Previous

Nikmati Wangian Ambi Pur Bersama Grab Malaysia

Harga Berbaloi Dengan KFC Value Treats

Next

1 thought on “Shopee Seller Awards 2017”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.