Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

| |

Perkongsian A Midlife Balancing Act oleh  Nuvafemme. Nuvafemme Memperkasa Wanita Dari Aspek Pemikiran, Hubungan dan Kestabilan Hormon. Assalammualaikum semua, beberapa hari lepas ruby telah hadir ke acara yang memberi ruby peluang dan ruang untuk memberi diri ruby berfikir tentang menghargai kehidupan. Memang benar, sebagai ibu, ruby kurang menjaga kesihatan. Tidak mengamalkan apa-apa vitamin, jamu, pemakanan yang sihat dan kurang tidur. Semua orang nampak seorang ibu ni macam super mom. Jaga anak, jaga suami, pergi kerja, siapkan makanan, pergi pasaraya beli barang dapur, kemas rumah, mop lantai dan semua ini adalah rutin untuk 1 hari di rumah. Entah bila nak makan kan?

Sejak ruby hadiri bengkel Perkongsian “A Midlife Balancing Act” oleh  Nuvafemme ni, ruby mula aturkan jadual. Bangun awal pagi, solat, minum susu dan sekeping biskut, kemudian mula sediakan air mop lantai. Kumpul pakaian untuk dibasuh dalam mesin. Mula ambil penyapu dan penyodok. Sapu satu rumah dan kumpulkan sampah. Kemas tempat tidur anak-anak. Kemudian mula mengemop. Selesai mengemop, masuk dapur untuk mula memotong sayur, bawang dan mula memasak. Apabila tunggu lauk sedang masak, ruby ambil kain yang dah siap dibasuh untuk disidai. Kemudian masuk dapur, kacau-kacau gulai. Kemudian basuh lagi pakaian. Selesai semua ni, baru ruby sambung kerja ruby sebagai blogger. Jika ada acara perlu dihadiri, bergegas bersiap. Seterika pakaian dan mekap. Sediakan bag dan tutup semua plug elektrik rumah. Bawa botol air 1.5 liter. Melangkah keluar dengan yakin. Tapi badan lemah. Lesu! Betul tak ibu-ibu?

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Menurut statistik, jangka hayat wanita di Malaysia ialah 77 tahun. Oleh yang demikian, kita boleh membuat anggaran bahawa fasa pertengahan umur wanita akan bermula sekitar usia 38 tahun. Kebanyakan orang sering mengungkapkan frasa “pertengahan umur” dengan menambahkan “krisis” di hadapannya secara spontan, dan perkataan tambahan ini benar-benar mencerminkan gelora yang terpaksa dilalui oleh wanita sepanjang fasa kehidupan tersebut. Namun, apakah sebenarnya ciri-ciri fasa pertengahan hidup yang berupaya mencetuskan perasaan cemas dalam hati wanita? Pertengahan umur sering dikaitkan dengan perimenopaus, suatu peringkat kehidupan yang jarang-jarang dibincangkan secara terbuka.

Perimenopaus adalah tempoh masa sebelum menopaus, yang secara perbandingannya lebih diketahui umum. Simptom perimenopaus termasuk berat badan yang meningkat semasa pertengahan umur, kemunculan garis-garis halus pada kulit dan kulit yang semakin menggeleber, kelesuan, kerap terlupa, kemurungan dan tidak tahan kepanasan. Simptom-simptom ini berlaku akibat tahap estrogen yang turun naik secara tidak menentu. Ketidakstabilan hormon yang berlaku pada masa ini juga mempengaruhi cara wanita menangani tekanan dalam hidup mereka.

Pada pertengahan umur, wanita seolah-olah tersepit di antara dua generasi apabila mereka terpaksa menjaga anak-anak dan pada masa yang sama, menjaga ibu bapa yang sudah tua. Ini mungkin membebankan dan menyebabkan wanita amat tertekan. Selain menjaga keluarga dan menguruskan rumah tangga, wanita pertengahan umur juga lazimnya diberi tanggungjawab yang besar di tempat kerja dan perlu memenuhi jangkaan prestasi yang tinggi. Sungguh berat beban yang perlu mereka tanggung!

Walaupun tugas menjaga orang-orang yang tersayang akan memberi kepuasan, tidak dapat disangkal bahawa ia sebenarnya sangat mencabar. Hakikatnya, tugas yang dipikul sebagai penjaga memenuhi takrifan tekanan kronik, sehinggakan ia digunakan oleh saintis sebagai model contoh untuk mengkaji kesan tekanan kronik terhadap kesihatan.

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Perubahan hormon

Perubahan hormon yang dialami semasa fasa pertengahan umur merupakan satu lagi bentuk tekanan dari aspek fisiologi wanita. Keseimbangan emosi yang mungkin

berjaya dikawal sebelum ini akan mula tergugat. Tahap kerisauan wanita akan memuncak dan hubungan peribadinya dengan orang lain akan terjejas. Menurut hasil penyelidikan neurosains, proses kimia dalam otak akan berubah secara ketara dan drastik apabila dilanda tekanan emosi. Perasaan kecewa dengan perangai suami, sikap mertua yang suka mengambil tahu, kerenah anak remaja yang memberontak, rakan sekerja yang suka menikam dari belakang, panggilan telefon atau e-mel dengan nada yang mendesak – kesemua situasi ini berupaya mencetuskan “serangan amigdala” dalam otak anda.

Amigdala memainkan peranan penting dalam sistem tindak balas badan bagi memastikan kelangsungan hidup kita apabila ancaman dikesan. Ketika serangan amigdala, fungsi otak akan memfokus pada respons lawan, lari atau kaku. Apabila kita menghadapi sesuatu situasi yang dianggap oleh otak sebagai ancaman, sistem badan akan bertindak balas secara automatik untuk melindungi dirinya. Ini dicapai sama ada dengan melawan (iaitu menyerang seseorang secara lisan atau fizikal), melarikan diri (iaitu meninggalkan bilik/ situasi) atau menjadi kaku (iaitu menjadi terpaku atau fikiran menjadi buntu).

“A Midlife Balancing Act”

Faktor-faktor tekanan sebegini akan memusnahkan keharmonian hidup apabila wanita tidak lagi berupaya mendalami perasaannya sendiri dan berbicara dengan orang-orang di sekelilingnya secara produktif. Situasi ini bertambah buruk apabila wanita terganggu disebabkan pengaruh hormon, tanggungjawab menjaga keluarga dan tekanan hidup. Tidak hairanlah mengapa ramai wanita pertengahan umur hampir putus asa dengan kehidupan dan hubungan peribadi mereka. Dalam satu ceramah bertemakan “A Midlife Balancing Act” anjuran Nuvafemme, satu panel pakar telah dijemput bagi membincangkan cara-cara terbaik untuk menghadapi fasa pertengahan umur agar wanita dapat mengekalkan hubungan positif dengan dirinya dan dengan orang-orang di sekelilingnya.

“Terlalu ramai wanita yang melalui fasa pertengahan hidup tanpa benar-benar memahami faktor yang mempengaruhi perasaan dan tingkah laku mereka. Situasi ini juga pasti memberi kesan terhadap orang-orang di sekeliling mereka. Nuvafemme® komited untuk melengkapkan dan memperkasakan pengetahuan mengenai kesihatan serta perubahan yang berlaku pada emosi dan fizikal wanita yang memasuki fasa pertengahan umur,” ujar Datin Swanee Teh, seorang ahli farmasi dan jurulatih yang juga merangkap Pengurus Unit Perniagaan Nuvanta Sdn. Bhd. Tambah Datin Teh lagi, “Pada tempoh inilah wanita berasa paling sepi dan paling mudah berputus asa. Pesanan kami kepada semua wanita, sayangilah diri anda sendiri dan perkukuhkan pengetahuan serta pemahaman anda agar ciri kewanitaan anda tidak terabai.”

Berbekalkan pengalaman yang luas dan gaya yang mencuit hati, pakar-pakar jemputan di acara anjuran Nuvafemme® telah berkongsi bagaimana wanita dapat memahirkan diri untuk menguruskan kehidupan mereka dan menyeimbangkan tugas yang perlu mereka pikul tanpa dibebani oleh perubahan hormon yang berlaku dalam tubuh mereka.

Dialog Positif dengan Diri Sendiri

Menurut Pakar Hipnoterapi Klinikal, Thanam Selva, langkah pertama ke arah menjalin hubungan yang sihat dengan individu lain adalah dengan memastikan anda mempunyai hubungan yang positif dengan diri sendiri. Bagi membantu mengawal emosi, anda perlu mengawal pemikiran tahap bawah sedar anda, atau dirujuk sebagai subconscious thoughts. Walaupun hipnosis sering dianggap sebagai gurauan atau hiburan semata-mata, ia sebenarnya membawa erti yang lebih mendalam. Hipnoterapi menggunakan kuasa cadangan untuk membantu membentuk minda yang tenang – sekaligus mengurangkan kemungkinan berlaku serangan amigdala.

“Wanita kerap memikirkan masalah yang rumit – mereka melakukan analisis demi analisis secara berulang kali sehingga mereka terbayang senario kes terburuk. Hipnoterapi telah digunakan secara berkesan untuk membantu mengubah pemikiran negatif minda bawah sedar, agar individu yang terbabit akan kembali bersemangat dan berkeyakinan,” jelas Thanam.

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Perbualan yang Efektif dan Berkualiti

Salah satu faktor yang menentukan kualiti sesuatu hubungan ialah kualiti perbualan antara dua pihak yang terbabit. Cindy Duong-Ooi, Jurulatih Kemahiran Perbualan Profesional (C-IQ), telah cuba memahami proses kimia yang berlaku dalam otak untuk membantu wanita pertengahan umur memperbaiki gaya perbualan mereka dengan orang-orang di sekeliling mereka. “Perkataan memainkan peranan penting dalam proses neurokimia otak,” ujar Cindy “dan kata-kata positif yang bersifat toleransi, menghargai dan meraikan boleh merangsang otak untuk membebaskan bahan kimia tertentu seperti oxytocin, serotonin dan dopamin yang diperlukan untuk mententeramkan emosi dan menjalin hubungan yang lebih mesra dengan orang lain. Ia pasti membawa kesan positif yang amat besar dalam hubungan peribadi wanita ketika melalui fasa pertengahan umur.”

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Keseimbangan Hormon

Ahli farmasi Datin Swanee Teh mengakhiri acara tersebut dengan berkongsi tentang manfaat kawalan hormon secara semula jadi, terutamanya pada fasa pertengahan umur apabila tahap hormon dijangka menjadi tidak menentu. “Genistein organik telah dikaji dengan teliti dan merupakan produk semula jadi yang berkesan untuk mengembalikan kesihatan dan kesejahteraan hormon wanita. Ia memainkan tiga peranan utama iaitu sebagai fitoestrogen (menyeimbangkan hormon secara semula jadi), antioksida (mengurangkan tekanan, melindungi sel dan mengekalkan kecantikan) dan elemen kawalan metabolisme (mencegah pembentukan lemak dan mengawal aktiviti pembentukan tulang. Dengan “meniru” fungsi estrogen wanita melalui cara yang selamat, selektif dan tidak memudaratkan, keseimbangan hormon akan kembali dicapai seperti sediakala.”

Usaha untuk menyeimbangkan kepelbagaian tanggungjawab dan kewajipan untuk menjaga diri sendiri ternyata lebih mudah apabila wanita memahami kesan-kesan yang diakibatkan oleh perubahan hormon pertengahan umur ini. Dengan menggalakkan wanita untuk mengutamakan penjagaan diri, Nuvafemme® berhasrat agar situasi ketidaktentuan hormon yang berlaku dalam fasa pertengahan umur wanita akan dapat dibincangkan dengan lebih terbuka. Malah, wanita juga digesa untuk mengutamakan kesejahteraan diri – dan meraikan ciri-ciri kewanitaan mereka pada setiap peringkat kehidupan.

Apa it Nuvafemme?

Nuvafemme adalah ekstrak larutan pekat asli dari kacang soya yang kaya dengan isoflavon. Nuvafemme® merupakan diaktifkan soya isoflavon kompaun dengan phytoestrogen, antioksidan dan sifat-sifat metabolik mengawal selia. Rahsia nuvafemme® terletak pada yang semula jadi, phytoestrogen-antioksidan dipanggil genistein, yang berasal dari 100% isoflavon soya organik menggunakan proses standardisasi berperingkat.

Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh NuvafemmePerkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme

Genistein mempunyai keupayaan untuk “meniru” sifat-sifat estrogen dengan cara yang selamat, terpilih dan lembut. Apabila tahap estrogen yang rendah, genistein membantu mengisi ruang, manakala ia akan bersaing dengan estrogen dalam badan apabila tahap yang tinggi. Dengan genistein, ia berkesan membantu mengawal paras tidak menentu estrogen dalam badan.

Dengan nuvafemme®, setiap wanita kini mempunyai harapan baru, sedikit lebih bahagia dan lebih sihat. Ia pasti satu produk yang sesuai untuk wanita yang menjalani perubahan dalam perjalanan mereka melalui kewanitaan terutama semasa fasa perimenopausal.

www.facebook.com/Nuvafemme

www.nuvafemme.my

Previous

Taste New Zealand Food Fair Kini Di 19 Cawangan Jaya Grocer

Kafe Kek Dan Pastri Gula Petite IOI City Mall Putrajaya

Next

1 thought on “Perkongsian A Midlife Balancing Act Oleh Nuvafemme”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.