Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018 di PWTC

| |

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018 di PWTC. Assalammualaikum semua! Pada 22 Feb 2018, ruby telah hadir ke Perasmian Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018. Acara Konvensyen ini telah berlangsung selama 2 hari 21 Feb – 22 Feb 2018 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Selain dari sesi taklimat, acara tersebut turut di meriahkan dengan aneka jenis gerai gerai jualan Usahawan Wanita FELCRA seluruh negara.

FELCRA Berhad sebelum ini adalah merupakan sebuah Badan Berkanun Kerajaan dikenali sebagai Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Pesekutuan atau Federal Land Consolidation and Rehabilitation Authority (FELCRA). FELCRA ditubuhkan di bawah Akta Memperbadankan Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah pada 1 April 1966. Bermula 1 September 1997, FELCRA telah dikorporatkan keseluruhannya dan telah berubah statusnya daripada sebuah Badan Berkanun kepada sebuah entiti Syarikat milik penuh Kerajaan.

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018
YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad

WADIRA Mesti Proaktif – Pengerusi FELCRA Berhad, YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin mengajak semua pemimpin dan ahli Wanita Dinamis FELCRA (WADIRA) bangkit bersama dalam arus perdana pembangunan negara.

“Dengan keahlian kira-kira 17,562 orang dan bergerak di 83 kawasan FELCRA di seluruh negara, tentunya mereka boleh menjadi institusi penting yang boleh menyumbang kepada peningkatan sosio-ekonomi peserta menerusi bidang keusahawanan. WADIRA juga pastinya mampu menjadi jentera utama membantu kemenangan Barisan Nasional pada PRU akan datang,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018.

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018
YB Dato Sri Ismail Sabri Yaakob ; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wllayah
Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018
Dari kiri YB Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub; Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), YB Dato Sri Ismail Sabri Yaakob ; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wllayah, YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor ; Ikon Inspirasi Wadira 2018YBhg, YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad, Datuk Zulkarnain Md Eusope; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad ketika melancarkan Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018

FELCRA Berhad hari ini melancarkan Pelan Transformasi Perkumpulan Wanita Dinamis FELCRA (WADIRA) bagi memantapkan pengurusan Institusi tersebut menjelang tahun 2022. Pelan Transformasi WADIRA FELCRA 2018-2022 mengganskan 10 Pelan Transformasi Utama yang mengandungi 20 teras pelaksanaan yang meliputi aspek-aspek seperti

 • Pengurusan
 • Kesihatan
 • Pendidikan Kanak-Kanak
 • Keusahawanan, Keahlian
 • Jaringan Kerjasama dengan Agensi Kerajaan dan Bukan Kerajaan
 • Pembangunan Modal lnsan.

Dana Insentif WADIRA FELCRA

Dana Insentif WADIRA FELCRA Dana Insentif WADIRA FELCRA

Bagi mencapai matlamat tersebut, sebanyak RM830,000.00 dl peruntukkan oleh FELCRA Berhad di mana setiap WADIRA yang terlibat akan menerima peruntukan sebanyak RM10,000 bagi pelaksanaan program di peringkat akar umbi. Peruntukan ini akan di gunakan bagi menjalankan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan pembangunan sosio ekonomi yang di jangka dapat di manfaatkan oleh 17,562 ahli WADIRA dari 83 unit Perkumpulan Wadira di seluruh negara.

Berucap ketika merasmikan Konvensyen Perdana WADIRA 2018, Isteri YAB Perdana Menteri Malaysia, YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor meminta agar setiap WADIRA mengambil peluang yang ada bagi memperkasakan kemahiran peribadi bagi menjadi seorang pemimpin yang baik. Selain itu juga, beliau menegaskan bahawa pengurusan emosi dan psikologi juga penting bagi seorang wanita untuk terus berjaya sebagai seorang pemimpin yang hebat bagi sesebuah institusi.

Ikon Inspirasi WADIRA 2018

lkon lnspirasi Wadira FELCRA lkon lnspirasi Wadira FELCRAYABhg Datin Seri Rosmah Mansor telah di pilih sebagai lkon lnspirasi Wadira FELCRA atas sumbangannya dalam pembangunan sosio ekonomi wanita dan kanak-kanak terutamanya menerusi kejayaan Program Permata Negara yang di cetuskanya. Anugerah di sampaikan oleh YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin, Pengerusi FELCRA Berhad. Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wllayah, YB Dato Sri Ismail Sabri Yaakob.

Kerjasama PERMATA dan WADIRA FELCRA

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018
YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor ; Isteri YAB Perdana Menteri Malaysia

Permata Negara (PERMATA) bersedia bekerjasama dengan FELCRA Berhad menubuhkan Pusat Pendidikan Awal Kanak-Kanak atau Taska di kawasan FELCRA seluruh negara. Penaungnya, YABhg. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor berkata, penubuhan PERMATA di setiap kawasan FELCRA membolehkan kakitangan wanita termasuk WADIRA menghatar anak mereka ke pusat itu.

“Saya menyeru FELCRA dan WADIRA memberi penekanan tersebut dengan menubuhkan Taska di pejabatnya di seluruh negara kerana dengan adanya kemudahan itu di tempat kerja maka kakitangan akan memberi sumbangan lebih optimum serta produktif berikutan dari kestabilan emosi mereka yang mengetahui anaknya dalam jagaan baik,” ujarnya yang juga isteri Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ketika berucap merasmikan Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018

WADIRA yang mempunyai 17, 563 ahli merupakan organisai wanita yang proaktif dalam merencanakan aktiviti-aktiviti sosio-ekonomi keluarga peserta FELCRA. Hadir sama Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, YB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Timbalannya, YB Datuk Ahmad Jazlan Yaakob; Pengerusi FELCRA Berhad, YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad, YBhg. Datuk Zulkarnain Md Eusope serta 1,500 peserta yang mewakili 83 institusi WADIRA dari seluruh negara.

Apa itu WADIRA FELCRA?

WADIRA FELCRA WADIRA FELCRA WADIRA FELCRA

Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018
Dari kiri YB Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub; Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), YB Dato Sri Ismail Sabri Yaakob ; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wllayah, YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor ; Ikon Inspirasi Wadira 2018YBhg, YB Dato’ Sri Bung Moktar Radin; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad, Datuk Zulkarnain Md Eusope; Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad.

Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad, YBhg. Datuk Zulkarnain Md Eusope, menyifatkan WADIRA (Wanita Dinamis FELCRA) sebagai tiang seri kepada institusi peserta.

“Kami komited untuk memperkasa WADIRA sebagai salah satu institusi penting di sebalik kejayaan FELCRA selama ini kerana ia adalah tiang seri yang terus setia di belakang peserta,” ujarnya berucap pada Majlis Makan Malam Bersama Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad.

Katanya, FELCRA Berhad sentiasa memberikan sokongan, dorongan, bantuan dalam berbagai bentuk bagi memastikan WADIRA mampu menjadi institusi berjaya dan proaktif ke arah meningkatkan sosio-ekonomi keluarga peserta.

“Kita akan fokus kepada projek-projek peningkatan ekonomi WADIRA terutama dalam bidang makanan, jahitan, pengurusan dan penghasilan madu kelulut, salon & spa, pengurusan inap desa & homestay serta kanopi dan katering. Matlamat kita adalah melahirkan usahawan wanita berjaya,” ujarnya.

Majlis yang julung kali diadakan itu adalah sempena Konvensyen Perdana FELCRA 2018 yang menghimpunkan 1,500 pemimpin dari 83 WADIRA seluruh negara. Pada majlis berkenaan, isteri Ketua Pegawai Eksekutif FELCRA Berhad iaitu Datin Nik Rosmihaida Nik Mohd Amin diumumkan sebagai Penaung WADIRA.

www.felcra.com.my
www.facebook.com/felcraberhad.official
www.instagram.com/felcraberhad_official
www.twitter.com/felcraberhad

Previous

3INA Kini Di Malaysia Dan Sebutannya Adalah Mee-Nah

Sesi Temu Bual Bersama Datuk Dr Najmil Faiz Mohamed Aris Ketua Pengarah SERANTA FELCRA Berhad

Next

19 thoughts on “Konvensyen Perdana WADIRA FELCRA 2018 di PWTC”

 1. I hope to see more of this program setup to support more women to achieve their dreams, to improve their livelihood, to have more entrepreneur and improve the productivity of the country as a whole.

  Reply
 2. Bagus usaha FELCRA ni..dok skrol skrol gambar. Senyum je bila terlihat gambar Bung Mokthar dengan Datin Rosmah.

  Semoga ramai yang mendapat manfaat drp program ini. Terbaik lah lkon lnspirasi Wadira FELCRA !

  Reply
 3. program yang sangat membantu para peserta dalam mengembangkan bakat mereka dalam bidang keusahawanan. semoga peserta yang terlibat dapat meningkatkan lagi ekonomi mereka dengan adanya program yang menarik seperti ini.

  Reply
 4. menjadi2 wadira fecra sekarang ni dah bertambah banyak peluang. hari tu dboy singgah penghasilan madu kelulut dorang sangat tersusun dan berhasil dengan baik. bagus untuk menarik lagi usahawan dan mendidik mereka. nice!

  Reply
 5. Moga usaha sebegini diperluaskan ke seluruh negara dan tidak tertumpu pada beberapa bahagian je sebab ramai rakyat yang boleh mendapat manfaat dengan perkongsian sebegini. Kudos pada FELCRA & PERMATA.

  Reply
 6. O.. dekat pwtc yea Konvensyen perdana wadira felcra 2018 ni… Kalau tahu dah pi tengok dah.. huhu.. bagus ada wadira ni.. mungkin dapat beri sesuatu yang positif untuk mereka yang terlibat

  Reply
 7. Bagusnya inisiatif gabungan PERMATA dengan WADIRA ni. Moga-moga membawa manfaat yang besar kepada pembangunan masyarakat secara general dan wanita dan kanak-kanak secara khususnya.

  Apapun, satu konvensyen yang cukup menarik dan bermanfaat!

  Reply
 8. Bagus inisiatif konvensyen mcm ni. Secara tak langsung ia memberi input yg baik terutamanya kpd semua ahli felcra juga org ramai ttg betapa besarnya peluang yg boleh dikecapi ahli dgn usaha yg betul melalui platform spt ini. Selain itu menunjukkan komitmen pelbagai pihak menyokong merealisasikan pelbagai usaha yg dilakukan.

  Banyak aura positif dlm konvensyen mcm ni, kita pun jadi bersemangat untuk memajukan diri 🙂

  Reply
 9. Bagus program ni..tahniah juga kepada Datin Seri Rosmah Mansur yang dipilih menjadi Ikon Inspirasi Wadira FELCRA. Semoga program ini dapat memberikan banyak kerjasama dengan badan- badan berkanun yang lain..sekurang- kurangnya dapat membantu warga- warga FELCRA

  Reply
 10. wow bagus pula inisiatif ni dapat juga membentuk usahawan yang ramai melalui Felcra untuk membantu menjana wang saku lebih.. menarik yang part bidang makanan tu, at least makanan dari bumiputra lebih diyakini cara pembuatannya..

  Reply
 11. Ohhh isteri PM ni ada masuk dalam Buletin Utama. Baguslah ada Wadira ni. Sama macam akak kerja kat LKIM ada Kunita (persatuan isteri2 nelayan) buat macam2 aktiviti untuk menambahkan pendapatan keluarga. Baru tahu DS Bung tu Peg Eksekutif FELCRA.

  Reply
 12. Tahniah buat YABhg Datin Seri Rosmah Mansor kerana telah di pilih sebagai lkon lnspirasi Wadira FELCRA.
  Bagus juga bila ada kerjasama antara PERMATA dengan WADIRA FELCRA ni.

  Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.